Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте
със съпругата си купихме стара къща в едно близко до нас село. Къщата е на два етажа с озп горе долу 140-150 кв.м. Къщата е правена преди около 60 години от собствениците, които тогава са били строители и са си я правили за тях си. Има около 60-70 см видима каменна основа. Няма маза - в селото няма мази заради подпочвените води. Къщата е на гредоред. Има напуквания по вътрешната и външната мазилка, но предполагам за подобна възраст е ок. Външните стени, които са носещи са с размери, двойни на стените, които аз съм виждал. Няма бетонови колони, всичко е с тухли над камъка. Има гредоред между етажите. Въпроса ми всъщност е - стените са ужасно криви, неравни и абе ужасни. Какво ми препоръчвате - да направя конструкция от гипсокартон, без вата, да лепя гипсокартон или мазилки разни? Кое ще е най-сигурно и няма да се напука или нацепи. Как са цените, без труд разбира се. Гредореда, според строителен инжинер, щом не е провиснал всичко е ок. Абе лудница е. И не знам нито от къде да започна, нито какво да правя.
juvesan - специалист
Добре Дошъл .. в ада/ рая на старите къщи :partyman: Крива ( ужаЗно крива) стена е много общо понятие. Не каза от какво естество е кривината на стените – мазилката ли изглежда крива, стената е с дупки ( зидана на "око" ) или просто е наклонена на някъде ? Според мен е добре да изкъртиш някъде , където е абсурдно криво мазилка и всякакви такива гадости до тухла и според това , което излезе да прецениш накъде да се хвърлиш. То е и важно за какво се бориш все пак – за някаква автентичност на стара къща, място за почивка в "стар стил" или да го раздаваш по модерните тенденции.... и парите естествено .... добре е да конкретизираш ... :cool:
п.с. Виждал съм що годе грамотни зидари да се правят на мазачи с отвратителен резултат, както и обратното ... затова чистиш до "голо" , за да видиш какъв е случая при теб ... :partyman:
Добре заварил в ада/рая на старите къщи. Ужасно крива стена- чисто и просто крива - на места все едно надута, без да има пукнатини в замазката/мазилката. Израстнал съм панелка и разликата не е толкова голяма. На места все едно е правена "на око". Наклонени стени, слава богу май няма. За какво се боря.......сложно.....къщата я взехме за постоянно пребиваване. Но се оказа, че бюджета ни е с 50% по-малък от планираното. На всичко отгоре ноември ще ставаме родители и трябва да я "оправя" тая пуста къща до октомври. Сигурно е единствената с вътрешно стълбище в регион от 30 км. Супер "модерно" разположение на стаите - 3 спални на 2-ри етаж + помещение подходящо за баня, всичко друго на 1-ви. Абе къщата изглежда да е правена от някой който е ходил 40-те години в U.S.A. и е решил да си строи къща на село - до колкото разбрах са живеели хората преди това в нещо, което сега е двуетажна 100 квадратова плевня, с която планирам да се разделя. Тук по нашия регион кажи-речи всеки има пра-роднина който е ходил с Дан Колов в U.S.A или в Аржентина -без Дан Колов. Аз съм от "аржентински род", съпругата ми е от "американски". Отплеснах се малко. Според инжинера, но не пишман такъв, може още 2 етажа да вдигнем с тея зидове. Човека, правил къщата на времето е работил в "Циглената" и кажи-речи е крал колкото му душа иска. Тухлите на външните зидове са цели и са около 50 -100 см "на око", може и повече. Леко ме притесни идеята, че няма бетонни колони. Отвън къщата изглежда все едно е правена преди няколко години, има някой друго напукване на мазилката, но никога не е пипана реално, така че и тя е на 60 год. Гредореда на 2-рия етаж не скърца, скачахме трима 100 килограмови юнаци по него - има вибрация, но не се събори, което е добър знак, нали :supz:. Утре може да пусна снимки.
juvesan - специалист
Амии... аз не съм специалист, но искам да вметна, че кадърно направени постройки от тухли има на повече от 1000 години, така че колоните не мисля, че е нещо страшно, че ги няма. Още повече, че не се каниш да лееш плоча и т.н. и да правиш конструкцията по- тежка. Е, Винаги ще се появи някой, който да изтъкне нещо от съвременното разбиране за противоземетръсно строителство, но....разбиранията се променят, какво да се прави :weedman: Лично аз в това положение може би щях да се насоча към някакъв вид предстенна облицовка от гипсокартон. Преимуществата са очевидни - много е бързо, не пипаш нищо по старите стени, къртиш смело и безотговорно, пускаш тръби и кабели съвсем смело и където искаш, при правилен майстор всичко изглежда накрая е като стъкло, с прави ъгли и т.н. Боклука също е доста по малко... минуса както винаги е цената - тези профили и т.н все струват някакви пари :partyman: Но разбира се е всичко е до чисто човешко разбиране по въпроса за красотата. Аз имам къща от 1932 година - доста време ме дразнеха тези "криви греди " на тавана, но какво да направиш - дялани са с брадва ( което уж било плюс за здравината им ") Щях да ги затватям със сачак и какво ли не, ама сега ми текна друг акъл и взеха да ме кефят с тяхното специфично излъчване... Затова и казвам кое ( според мен ) е най-важното - да се реши : ще се прави на модерна къща ( което предполага, че образно пирон повече няма да види) или ще имитира традиционна селска къща - тогава пък не вървят свръхмодерни изпълнения от стъкло и метал.... Във всеки случай ще ти трябват много нерви и постоянство, ако парите не са ти в Излишък.. Дерзай и Успех ... :drinkers:
И на мен гипсокартонната облицовка ми се струва най-удачен вариант, макар и бая по-скъп. Тъпото там е, че сам трябва да го правя, а освен ламинат да нареждам друго не мога :rolleyes: . Но, нейсе, ще се уча в движение. Колкото повече пирони се виждат - толкова по- добре. Метал и стъкло не са вариант за мен - дърво и камък само. Не се коси за кривите греди по тавана juvesan - моите са покрити с фазер и след махане на част от фазера и хващане на неизвестни по произход болести от тонове миши л***а, стана ясно, че не е добра идея да се виждат. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
juvesan - специалист
А бе ученето в движение не е много добра идея в този случай. Доста хора ще кажат: е какво пък толкова, да няма да го гледа Английската кралица.... така е, но няма нищо по дразнещо ( поне за мене) да си похарчиш трудно спечелените пари за материали , особено ако си се задълбочил да си избереш качествени и следователно по-скъпи и накрая от неумение и други причини да се получи посредствен краен резултат. Ако човек е тръгнал да прави нещо " как да е" и резултата е " някакъв" - не го е яд - то за това се е борил, но в другия случай е невероятно гадно. Преди години си купих материали за навес, обработих ги с Резистол и т.н и възложих работата на "местният" ""майстор"" ...разбери и досега побеснявам, като си спомня как кълцаше с една допотопна тесла моите греди , щото го мързяло да си донесе триона , естествено го направи така, че не е за гледане и в резултат си купих инструменти и напреднах в тези неща. Но - резултата си е налице и колкото пъти го погледна , толкова пъти :axe: . Затова и ако позволиш да отбележа НЕ Е добре да се учиш в движение на такъв важен обект, какъвто е постоянният дом на едно семейство, още повече, че щом споменаваш кривите стени явно не ти е все едно как ще се получи всичко откъм визия.... :lol: Но разбира се това го решаваш ти и само ти ( а може би и жената де ) ;)
Успех ! :partyman:

Тема "Купихме стара къща......" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: