Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Имам една работилница, която си стои така от доста време и умувам как да си разпределя нещата и дали е възможно това, което искам. Сега се налага смяна на покрив и търся съвети.

Това е груб модел, че в момента нямам снимки.
Прикачен файл:
основа.jpg
Размерите са приблизително 9х4м, височина на стените към 2 метра. Няма под, няма колони, няма таван. Стените са носещи, като на далечния край започва друго, по-ниско помещение. Там се вижда една желязна тръба с диаметър около 10 см, която носи покрива. На близкия край, стената продължава нагоре като триъгълник и носи покрива. Покривът е двускатен по дължина, от салкъмени греди и интернит. Долу основата е от бетонни коминни тела с ширина 25 см, не знам дали е само един ред. В дясната част са само долу, а в лявата коминните тела продължават нагоре до нивото на прозорците. Над тези коминни тела има кухи бетонни блокчета с ширина 15 см. Над тях, гредите на покрива са зазидани грубо с цимент. Синьото е двойна желязна врата. В заден ляв край по принцип има малък комин от една тръба.
  • 1. Ако се направи покрив от керамични керемиди, дали всичко ще издържи тежестта?
  • 2. Ако се вдигне с два реда тухли, всъщност дори и да не се вдига, добре ли е да има и бетонен пояс преди покрива, въпреки че няма колони?
  • 3. За по-късен етап - Може ли безопасно да се премести входната врата наляво където е прозореца, а в задния край вместо този кафяв прозорец да се направи голяма врата или просто отвор? Това е сигурно с много условия, като някакви колони и щурцове.
  • 4. За по-късен етап - По тези кухи бетонни блокчета мога ли да слагам дюбели, с цел да закача инструменти и малки шкафчета? Или трябва да ги запълня с нещо преди това?
Сигурно не съм обяснил всичко както трябва, че все още не разбирам много. Ще гледам и снимки да направя. Благодаря.
nikolson - майстор
Вероятно не знаеш нищо и за основите, а това също е важно. Но по-добре го прави както трябва, ако мислиш да го ползваш дълго. Колони, пояси и покрив. И махни итернита. Макар някои да твърдят, че азбестът не е вреден, аз не съм съгласен.
Интернитът ще се маха със сигурност, знам че е вреден, а и вече е напукан. За съжаление не знам повече за основите, освен че са от тези бетонни коминни тела, които поне външно изглеждат доста по-плътни и здрави от блокчетата. Може и да са напълнени с бетон долу, но не съм сигурен. Мислех за колони, ако правех сега сграда, щеше да е така. Но нямам възможност да строя наново. Не знам как да изпълня колони, без да има опасност за стените. Външни колони не е подходящо, защото дясната стена граничи с улицата, до лявата стена има налят дебел бетон, и такива разни странни неща. Едва ли е е добре да издялам едната страна на блокчетата и да ги напълня с арматура и бетон, докато няма пояс. Но и аз не знам.
moimoimoi - майстор
покрива бих го направил едноскатен с термопанели,цената им е към 50 лева за квадратен метър
nikolson - майстор
Извикай един практикуващ строителен техник, за стотина лева ще ти каже много неща.
Значи, понаучих, че под първия ред коминни тела има бетон, но вероятно без арматура, както и самите тела са напълнени с бетон. В цялата сграда има само една пукнатина долу до единия ъгъл. Уцелих и набързо да дойде един техник. Каза задължително пояс горе, можело и без колони, но иначе ми препоръча да са външни, общо шест броя 25х25 см, по следния начин:
Прикачен файл:
основа2.jpg
основа2.jpg (111.29 KиБ) Видяна 1308 пъти
Имам само един въпрос.. Стените са 15 см. Сигурно ще надградя с едни големи тухли, които са широки 13,5 см. Поясът и той май трябва да е 25 см. Може ли някакъв компромис (като 15х25 или 15х40) или трябва да се усложни кофража за 25х25?

А аз взех да пробвам на едно останало блокче от тези по-малките, които са със стена 25мм, набих червен дюбел на Фишер. Не стана много добре, винта влезе навътре, а самото то се рони. Пробвах втори път и то взе, че цялото блокче се сцепи на две..... Това явно отпада.

п.п. Все ми е тая дали е етернит, ще си му викам интернит.

п.п.п. Всъщност вероятно сгреших на модела и пояса трябва да е над колоните...и над стената. Което го прави 25х40. Дано съм прав този път. Явно недоразбрах, но това ми подсказва логиката.
chapara - майстор
Явно г-н Интернит, съвсем нищо не си разбрал :-D :lol:

Тема "Няколко въпроса за работилница" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: