Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sean-john - специалист
Здравейте колеги,отварям тази тема за да обсъждаме процеса на работа по дострояването на ~17m2 към съществуваща лятна кухня(12м2).Целта е в новите 17м2 да се поместят малка кухня,баня и тоалетна и коридор.Плана е направен,разпределението също,утре идва трактор да ми изкопае основите...те ще са ивечести и от бутобетон.
Прикачен файл:
pristroika.jpg
pristroika.jpg (94.52 KиБ) Видяна 3950 пъти
Хоринзонталното е вече съществуващото,а вертикалното с размери 3 на 5.6м е това което искам да достроя.От долната страна до горната има денивелация 80см,мисля да вкопая основите 80см и широки 40см като над земята ще се направи кофраж с дъски,а вътре ще се напълни с изкопната пръст/камъни и после чакъл/филц.Основите ще са от четерите страни като във всеки ъгъл ще има колони 25/25см и 2 междинни по средата,общо 6.Ще се зида с тухли поротерм 25n+f lite като отгоре ще се направи пояс и таван от греди дъски и вата,без плоча.

Въпросите са на този етап са ми:

Вътрешната преградна стена в жълто ще се зида с тухли четвори прави,отдолу трябва ли да правя пак стъпка или може директно на плочата да се зидат.

Бутобетона мога ли да го направя и над земята или в кофража трябва бетона да е с арматура.

Ако имате някакви препоръки и мнения ще се радвам да ги споделите,решил съм да си го правя аз и основите трябва да ги завърша преди да се е развалило времето,зидарията ше е на пролет.
sean-john - специалист
Днес изкопахме основите и мръсния канал,основите са ~80см дълбоки и 40 широки,положих главната тръба и я свързах към септичната яма.Насипах обратно пръстта и оставих да стърчи едно парче над земята което в последствие мисля да му сложа всичките разклонения за тоалетни,бани,мивка и така.Утре ще постна снимки,ако имате някакви забележки да ги споделите,че за всяко нещо питам и за първи път се занимавам със стройтелство,но съм решил всичко сам да си правя (без покрива).

п.с. Ето малко снимки
Прикачен файл:
IMG_20151120_121819 (Large).jpg
Изкоп.
Прикачен файл:
IMG_20151120_135548 (Large).jpg
Положих мръсния канал като съм оставил ревизия от горна страна и от долна.
Прикачен файл:
IMG_20151120_164212 (Large).jpg
Тук е горната ревизия където е питейната вода и мръсния канал,впоследствие там ще се включва една механичка.
Прикачен файл:
IMG_20151120_164220_1 (Large).jpg
Ето по подробно,като не всичко е навързано в тази шахтичка.

Ако имате препоръки ще се радвам да ги споделите,че утре ще заривам и ще започвам да кова кофража.
krismarg - специалист
Слагай в бетона добавка за водоплътност.
sean-john - специалист
Благодаря,ще го взема под внимание на пролет като почна да изливам бетон,засега съм запълнил изкопите с бетон наполовина за да не се срутят и като се оправи времето ще вдигам нагоре + плочата.Оставил съм незаляти големи камъни и железа за да се захване новия бетон към стария.
ivanj - специалист
Подложи малко пясък на тези тръби пък и отгоре.
sean-john - специалист
Здравейте отново,така като вече съм на довършителни работи искам да попитам дали върху голи тухли мога да залепя стиропор 5см от вътрешната страна на стената и върху него да залепя гипсокартон с Perlfix на Knauf гледам,че самото лепило му дават да лепи стиропор,но дали ще е стабилно.Питанката ми е защото едната ми стена е права тухла четворка (12см) и отвън ще и залепя 10см изолация,но искам и от вътре 5 преди картона ако е възможно.Благодаря!
Това се получи,като имаше леки промени основно по покрива който се направи изцяло нов (освен циглите) и се обособи хубав навес пред входа на втората къщичка),също така и бетоновия пояс премахнах ,защото всичко го правя абсолютно сам и не искам да чувам за бетон няколко години поне...на негово място съм сложил греди 14х14 както и поповете,столицата и билото са 14х14.
Не обръщайте внимание на двора...че лошо ми става имам работа за още 100 години :-D
Прикачен файл:
IMG_20161004_154217_1.jpg
egomen66 - майстор
Пояс трябваше задължително да се излее.Той връзва колоните , най вече ъгловите.
Ако ще слагаш , и вътрешна изолация , го направи по външните стени.
За да стане това , картона трябва да ти е на конструкция , не на лепене.
И използвай каменна вата , за от вътре.

:partyman:

Тема "Строеж на пристройка към лятна кухня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: