• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Mauer - напреднал
Здравейте,

Имам въпрос за топлоизолация?
Какво ще стане ако вместо дюбели на 6 места по краищата на плочата (Неопор) сложа полиоретанова пяна за закрепяне на топлоизолоционните плоскостите ?
ewgeny - напреднал
Не забравяш ли, че пяната се разширява с часове. Кой ще държи плоскостите да не мърдат докато се втвърди?
lov - майстор
Ако е върху равна мазилка може и само с пяна но по на гъсто от колкото на клипчето. Е разбира се без дюбели само на височина 2-3 метра. Лично аз на по високо не бих рискувал въпреки че знам колко здраво залепва. Ако обаче полагаш на гола тухла ползвай и лепило. Не за здравина а да можеш по лесно да подравняваш.
Mauer - напреднал
Благодаря за отговорите. Сега като си прочетох въпроса и ... малко неразбираемо съм го написал.
Имам в на предвид да си залепя Неопор-а на топки за стената (отдолу е чиста тухла). След като изсъхне лепилото, вместо да слагам дюбели да сложа полиоретанова пяна по ъглите между изолационните плоскостти + посредата на горния и долния край на топлоизолационните плоскостти.
Стените на къщата са около 3 метра в най-високата и част. Така си мисля, че ще спестя надупчването на стените и евентуалните термомостове от дюбелите.
Притеснваме, че така полиоретановата пяна не може "да се натисне" добре в плоскостта, за да прилепне плътно. И също така Неопора е с графитено покритие (казва ли му суха смазка) и се чудя дали въобще ще захване пяната.
VLADO66 - майстор
Ше лепиш или с лепило или с пяна.Ако вкараш пяна до изсъхналото лепило, има вероятност тя да го отлепи като го надигне от стената.С пяна може да пълниш образувани фуги между листовете.
шоп - майстор
Mauer, мислите някаква нова система за монтаж, но съвет от мен: не го правете. Виждал съм много паднали ТИ и цели компроментирани фасади. Вятърът е най-опасен.

Лепете или с пяна за ТИ + дюбели или със лепило за ТИ пак допълнено с дюжели. Опасенията Ви за термомост от дюбелите са неоснователни. Те са от пласмаса.
Успехи!
infomar
Аз също мисля, че само лепило ще свърши работа, но си зависи и от мястото - дали е ветровито ли закътано и т.н.т.. Полагах 5 см. топлоизолация на лепило върху тухла - на всякъде по края и по средата на кръст. Не се скъпях на лепилото. Височина до 3.5 м. от земята. До момента се държи добре - издържа две-три много силни ветрови бури. Обърни особено внимание на ъглите - постави ако трябва два ката мрежа/ъглите и много добре замажи (ако ще има проблем, ще започне от там). Мрежата я залепих добре с двойна шпакловка. Използвай качествени материали.
Не оспорвам предимствата на дюбелите, ако можеш - поставяй.
Mauer - напреднал
Благодаря много за отговорите :)
togo - специалист
Моята къща я направих с Неопор (два етажа , около 5 м най-високата стена) , беше измазана преди това, като награпавих добре стената, грундирах , но съвсем леко, колкото да обере праха, и ..... без нито един дюбел.Вече 10 години.Важно е във всички ъгли и обръщането на прозорците да се направи както трябва-здраво.А една пристройка, която я правиха ''майстори''-със дюбели и лепило, като натисна изолацията , цялата играе със все дюбелите...
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолационни плоскости без дюбел и със полиоретанова пяна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: