Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Sirius9 - напреднал
Здравейте,
След извесно колебание взехме решение къщата да бъде монолитна.
Очертават се следните предварителни параметри:
квадратура на етаж: около 65м2;
етажи: 2 + мазе и необитаем таван;
вътрешно стълбище с достъп до мазето + външен достъп до мазето;
първи етаж: кухня с трапезария, тоалетна с баня и евентуално мокро помещение;
втори етаж: тоалетна и спални помещения;
Точните размери на петното в което може да се постави къщата ще са ясни скоро. Очаквам архитекта да изчертае петното в което може да поставим къщата. Предполагам че ще бъде с размер 8 x 11 метра.
В момента трябва да дадем на архитекта изисванията за разположението на стаите.
Ако някой има готови проекти ще се радвам да ги сподели.
Това което не ми е ясно е как ще се разположи отопението на къщата. За отпление искам да ползваме камина или печка с водна риза и радиатори по стайте. Ако е възможно водата от печката да заграва и бойлера.
В допълнение към отоплението ми препоръчаха поствянето на соларни вакум панели за топла вода. Интересува ме те могат ли да се интегрират към радиаторите или се ползват само за бойлера.
Нещата които съм дал вероятно са много общи, но скоро ще има повече яснота.
olelemaiko - специалист
Sirius9 написа:
............ но скоро ще има повече яснота.
Това , че тавана ще е необитаем , не ти пречи да поискаш от архитекта , да имаш нат-зид на последната плоча. На него да ти легне покрива. Кажи го на архитекта , да го има в предвид. За във бъдеще , ще разбереш ползата от него. За другите работи , като има повече яснота. Във нета е пълно с архитектурни проекти.
Sirius9 - напреднал
Преди малко говорих с познат за отоплението.
Препоръча:
Соларен панел с комбиниран бойлер на ток.
Парно с котле на дърва в отделно помещение (мазето), подово отопление на откритите площи и радиатори по стайте.
Камина не препоръчва заради мръсотията.
Връзване на соларния панел с парното също не препоръчва.
Резерно отопление на климатици и печки на ток.
В общи линии така излизало най-евтино и рационално.
Ако някои има нещо да добави ще съм благодарен.
Sirius9 - напреднал
olelemaiko написа:
Sirius9 написа:
............ но скоро ще има повече яснота.
Това , че тавана ще е необитаем , не ти пречи да поискаш от архитекта , да имаш нат-зид на последната плоча. На него да ти легне покрива. Кажи го на архитекта , да го има в предвид. За във бъдеще , ще разбереш ползата от него. За другите работи , като има повече яснота. Във нета е пълно с архитектурни проекти.
Вероятно ще има, но като цяло ще се гони най-малък ъгъл.
Какво е предимството?
plamen6703 - майстор
Понеже съм ремонтирал на две места покрива на къщите си и съм видял какво е било преди да има надзид и след като ми направиха надзид при ремонта на покрива. Изведнъж се оказва, че се сдобиваш с още едно помощение за обитаване под покрива, което преди не си имал :) Като цяло се получава един тавански полуетаж, който ако искаш обитаваш, ако не искаш не обитаваш, но може да го ползваш и за складиране на някои вещи, които не са ти постоянно необходими. Това е въпрос на лично предпочитание и всеки решава сам за себе си дали му е необходимо или не.
Tsilkov - майстор
Sirius9 написа:
Какво е предимството?
Силно казано е предимство - даваш пари за още един етаж а го ползваш за "бунище". С мазето което искаш нещата стоят подобно. Примерно и двете не могат да заменят градинска барака за косачка, мъркучи, лопата..... В най-добрия случей ще си държиш зимните/летните гуми след като женати те прокълне че си изцапал цялата къща. Това можеш да го коригираш ако мазето е с външна вместо вътрешна стълба ама повечето хора му се мръщят по неясни за мен причини.
olelemaiko - специалист
Не знаех , че на над-зид , около 50 см. , му викат цял етаж.
Tsilkov - майстор
olelemaiko написа:
Ми ако си достатъчно недалновиден под скатен покрив да изливаш плоча, стълба и покрива да ти е с голям наклон и площ + някой друг Велукс сигурно не е голяма разлика.
olelemaiko - специалист
Tsilkov написа:
olelemaiko написа:
Ми ако си достатъчно недалновиден под скатен покрив да изливаш плоча, стълба и покрива да ти е с голям наклон и площ + някой друг Велукс сигурно не е голяма разлика.
Няма смисъл , да ми носиш вода от девет кладенеца. Велукси , стълби , и тем подобни. Забрави за ескалатор. А колко съм далновиден аз си знам.

Сега сериозно.Не съм писал , че трябва да се усвоява за живеене. Наклоните също нямат нищо общо.Със над-зид , може да се направи и плосък покрив. За плочата съм го споменал , но не е задължително да я има. Автора сам казва , че тепърва ще се изясняват нещата.

Тези теми си ги чел. Даже си и писал в тях.

Тука даже и с над зид , изглежда схлупена.viewtopic.php?f=47&t=20157&start=220

Тука , пак схлупено. viewtopic.php?f=47&t=36599&start=140

Но всичко е въпрос на вкус.
Споделих мнение. Както и ти. Да си решава автора на темата , какво да прави.

пп.За двуетажна къща може и да си прав.Знам ли.
Gadnyara - специалист
В кое село ще се намира къщата?
Има места, където инвестиция в подземие носи повече грижи, отколкото ползи.

Въпреки, че етажността не е подложена на обсъждане, помислете да разширите застроената площ, като намалите къщата до един етаж.
Вчера мерих пътя от колата (в гаража) до банята в спалнята. Над 20м е, Цилков е наясно.
Обаче, изобщо не се усещат, понеже имам само 40 см за изкачване. Просто си крачиш. :wink:

Дали е възможно при Вас, зависи от парцела....

Тема "Съвети за проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: