Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
goshob - специалист
Здравейте,
Ще отворя още една тема за ремонта на старите къщи и дано намеря разбиране и отговори на въпросите, които ме вълнуват напоследък.
Имам стара къща в планината. Бях я зарязал известно време, но по стечение на обстоятелствата реших, че не е злае да се обърна отново към нея и да я ремонтирам доколкото мога и доколкото ми позволяват средствата, разбира се. Нищо не се знае в този Свят, а още по-малко в България, та може да се наложи да прекарам старините си в нея...
Къщата е строена в края на 20-те години ма миналият век по технология, която е била доста популярна на времето си и в раьона, но която вече никой не използва. Първият етаж е граден с дялан камък, сиво-синкав на цвят, отново много популярен в раьона и изключително здрав. Стените са дебели около 50 см. Вторият етаж е дървена конструкция, чувал съм да я наричат паянтова, стените са изградени с плет от цепени лескови дървета и мазани след това с кал и слама. От вън е мазана с някакъв вид пръскана мазилка на варова основа, която държи в общи линии, но няма да е за дълго.
Покривната конструкция е правена основно от дъбови греди. Не беше препокривана до сега и се оказа в завидно добро състояние. Всичката тази дървения е дялана на времето с брадва и на ръка, така че може да си представите каква хамалогия е било и колко време е отнемало на майсторите.
Нека спра с предисловията и да премина към същността на въпроса. Миналото лято започнах да ремонтирам къщата. Започнах от покрива. Махнахме старите цигли, поставихме нови ребра, където се налагаше старите да се подменят или да се изправят кривините, мушами, летви, нови олуци и всичко останало. Дървенията се оказа в завидно добро състочние и като цяло не се наложи основна преработка. Брамъка залепна добре и ми се струва, че къщата придоби друг облик. Ще прикача няколко снимки за да се види какво беше и на какво заприлича.
Следващото лято на дневен ред ще са дограмите, хидроизолацията и външните мазилки. Та понеже основната ми професия е доста различна от строителство бих искал да се обърна към форума за мнения и съвети по някои въпроси, на които не мога да намеря отговори, независимо че изчетох доста теми тук. Предварително искам да каже, че идеята "Бутни това и започни на чисто" не ме блазни. Нямам нито времето, нито нервите, а и парите да приложа такъв вариант. Знам добре, че всичко ремонтирано си е все пак старо, но човек трябва да си степенува приоритетите...
Първият ми въпрос е какво бихте ме посъветвали да приложа за хидроизолация? Под къщата няма маза. Подовете са изградени направо на земята като по незнайни причини са около 20 – 25 см по-ниско от кота 0. Стаите на долният етаж са по принцип ниски – някъде 2.20 и може би заради това са се вкопавали. Защо не са вдигнали зида по-високо не ми е ясно, но това са безсмислени въпроси. Терена, на който е построена къщата може да се каже, че е равен. Има съвсем малка денивелация, но това не е основното. Проблема е, че през зимата вали доста сняг и забелязвам влага по пода, както и по стените. Не е много, но дюшемето на някои места е започнало да гние, а това не е добре и бих искал да го спра.
Подовете са сравнително студени. Спомням си добре, че на времето през зимата трябваше винаги да се ходи с чехли и вълнени чорапи, иначе краката изтиваха. Явно когато са строили са използвали сгурия за топлоизолация, от която е останала някаква пепелива маса и определено не върши никаква работа. Та това е вторият ми въпрос – какво бихте ме посъветвали за подова изолация на първият етаж?
Другият въпрос на този етап е какво да правя със стените от вън? Казах, че са мазани с хоросан, явно не е слагано цимент и с времето всичко това започва да подава и се руши. Една от снимките показва какво е положението с едната стена, а другите не са много по-различни.
Ето това е за сега. Ще се радвам да се получи дискусия и да обменя мнения със знаещите и преминали преди мен по този път.
Прикачен файл:
IMG_5380.JPG Ден трети
Прикачен файл:
IMG_5361.JPG Така изглеждаше фасадата
Прикачен файл:
IMG_5355.JPG Ден втори
Прикачен файл:
DSC00351.JPG До тук стигнахме
Прикачен файл:
DSC00350.JPG Толкова на този етап
Caxo - специалист
Ще ти кажа аз какво бих направил/съм правил, а ти ще решиш дали варианта те устройва.Това със външната мазилка ми предстои и на мене и мисля да направя така: Събарям хоросана, да остане само по греди и плет. Наковавам стиропор 5см (или фибран, зависи от средствата) и отгоре се измазва по известните начини за ТИ (поразгледай темите за външна изолация), другия вариант ако не искаш изолация, а само мазилка е след като събориш тая да ковеш рабица и след това да я мажеш с вароциментов разтвор - ма тва нито ти го препоръчвам, нито ми се занимава с него...хамалска работа :-D За вътре...това което аз направих беше да изхвърля дюшемето, наредих найлон после тънък слой бетон, колкото да изравни.След това наредих фибран и отгоре излях плоча около 8см излезе. За арматура ползвах готовата от практикер.Накрая налепих теракот. Така има голяма вероятност да увеличиш и светлата височина в стаята.Кажи каква настилка искаш на първия етаж, може да има и по-лесен вариант.
Stefan2000 - специалист
Основния проблем ще е с влагата от пода на първия етаж. Всичко гнило трябва да се изхвърли, защото е болест. После дали ще се възползваш от съвета по-горе решаваш сам. Но ще остане проблема с влагата която вероятно ще се опитва да се просмуква по стените. Още повече ако се запечатат отвън с някакъв вид топлоизолация, колкото и дишаща да е тя. Мисля че ще се наложи да се мисли и за дренаж около къщата, а защо не и от вътре на темелите, преди да се излее плоча или каквото ще е там. И задължително отвеждане на водата от покрива далеч от основите.
goshob - специалист
Здравейте отново,
Благодаря, че се отзовахте. Това, което се каза по-горе, а и моите наблюдения определено ме навеждат на мисълта, че явно трябва да се заема по-сериозно с влагата, а после да продължа със стените. Та в този ред на мисли ще продължа да задавам лаични въпроси, които дано не подразнят някого...
Проблемите наистина са с влагата на долният етаж и започнаха от преди няколко години. Не мога да си обясня на какво точно се дължи, но преди това никога не е имало влага, или пък е била там, но си е седяла под дюшемето и постепенно го е изяждала, докато излеза на яве.
В този ред на мисли първият въпрос е какво би трябвало да се направи отвън? Да се копае ли дренаж, какви материали да се използват и всичко от рода. Бихте ли препочъчали някакъв цокъл на стената, над който да започва изолацията?
Трябва да кажа, че почвата е "рядка". Предимно речен нанос, чакъл и пясък. Зад мястото ми минава река, която старите хора твърдят, че била доста луда в миналото и е предизвиквала доста наводнения. Тази река отдавна е вкарана в доста стабилно корито, а и откакто изсякоха гората в Балкана вода в нея почти не остана. Проучване на подпочвените води не е правено, но ако може да се съди по кладенеца, който е в двора, водата там е на около 4 м.
Подовете на стаите без съмнение ще се преработват. Всичко, което е там ще трябва да изчезне и да се приложи нещо от казаното по-горе. Честно казано не искам да слагам теракот освен в кухнята. Предпочитам под от естествено дърво - паркет или дюшеме и ако може да избегна колкото се може повече бетоните. Това е другият лаичен въпрос - има ли такъв вариант и ако има какъв е?
Външната ТИ определено ще е следващият етап след като се реши въпроса с водите. Много моля, корегирайте ме, ако греша. Не ми е много ясно как ще стане закрепването на панелите върху камъните на долният етаж защото макар и дялани, стените не са много равни и май ще се наложи да се прави някакъв хастар. Дано само не се окаже, че ако долу се тръгне от нула на някои места до покрива да трябва дебелината да е 10 -15 см. Имам май един подобен момент защото дългата стена откъм двора на вторият етаж е с около 5 см по-навътре от стената на долният. :shock:
Caxo - специалист
Що ми се струва, че и първия етаж е измазан... :? Аз понеже съм малко "болен" на тема камък, бих фугирал първия етаж и да направя вътрешна ТИ. Втория с външна ТИ, така ще се получи едно мини еркерче :-D , което според мен ще е красиво.
boltik - специалист
Да така е първо влагата.Правят се отвори наравно със земята и се заравня довара отдолу.След това се слагат парчета изолацияи,които да стърчат поне 20 см.отвън и отвътре.Може веднага да се замажат,като се оставя отляво и отдясно по-десет снтиметра за спойка със следващото парче.Така,докато обиколиш цялата къща.Да се спре влагата идваща от земята.И нататък е ясно.Без изолация в приземния етаж на пода външната изолация е наполовин работа.
goshob - специалист
boltik написа:
Да така е първо влагата.Правят се отвори наравно със земята и се заравня довара отдолу.След това се слагат парчета изолацияи,които да стърчат поне 20 см.отвън и отвътре.Може веднага да се замажат,като се оставя отляво и отдясно по-десет снтиметра за спойка със следващото парче...
Извинявай, ама нещо не мога да вдяна :sad: Би ли обяснил малко по-подробно къде са тези отвори и изобщо как изглежда всичко това?
Caxo написа:
Що ми се струва, че и първия етаж е измазан... :? Аз понеже съм малко "болен" на тема камък, бих фугирал първия етаж и да направя вътрешна ТИ. Втория с външна ТИ, така ще се получи едно мини еркерче :-D , което според мен ще е красиво.
Първият етаж е измазан, само дето мазилката започна да се рони и сега представлява това, което е на снимката. Иначе идеята е интересна. Нищо не мога да кажа от сега, докато не съборя всичката мазилка и видя как точно изглеждат камъните, но ще го имам предвид. Благодаря за идеята! :prost:

Прикачен файл

IMG_5406.JPG
boltik - специалист
Ззравей,правиш първо червените дупки,пъхаш изолацията и замазваш,като оставяш 10см,отдвете страни за спойка.Като стегне продължаваш така със следващият цвят,докато обиколиш къщата и после лепиш вътресната изолация за тези стърчаштите.Ако мислиш да копаеш вътре и да полагаш топлоизолация ги остави по-дълги отвътре.Ако копаеш трябва да изчислиш така,че пода да ти равни с прага.Така се поставя изолация тук на стари къщи и довари.

Прикачен файл

IMG_5406.JPG
IMG_5406.JPG (44.59 KиБ) Видяна 16774 пъти
goshob - специалист
Здравейте,
След няколкодневно ровичкане из Интернет (не само този форум) започна да се оформя някакво решение, което бих искал да споделя и да поискам мнение от знаещите.
Ясно е, че първото нещо, което трябва да се решава е влагата на приземният етаж. Не мога да направя подовете да бъдат на нивото на земята поради сравнително ниският просвет на стаите, така че не ми остава нищо друго освен да имам известна вкопана част. Това, което смятам да направя е да копая около основите на дълбочина 50 - 60 см. Да се замаже с пясък и цимент та хем да се запълнят всички фуги поне до нивото на прозорците, хем да стане гладка основа. Да нанеса някакъв вид хидроизолация от тип ИЗОЕЛАСТ 2К например та да се спре влагата. Тук идва дилемата, която не мога все още да реша.
Ще ми се да направя цокъл от рода на този показан на снимката, използвайки гнайс или нещо от този род, което се намира по строителните борси и не е на безумно висока цена. От друга страна все ме гложде въпроса не е ли малко глупаво да се реди камък върху камък... След това стандартна циментова пътека околовръст за отвеждане на водата.
От нивото на прозорците нагоре идеята е по-ясна - събаря се старата мазилка, изравнява се и се поставя ТИ, по всяка вероятност EPS. Изобщо лесно изглежда на приказки, ама де да видим как ще стане всичко това като се изпролетее, стопи се снега и стане възможно да се работи :-D
Приятен уикенд и очаквам още съвети :supz:

П.С. Искам веднага да кажа, че тази снимка, която побликувам тук не е моя. Взех я нарочно от една чужда страница и дано, недай си Боже не вляза в конфликт с някого! Ако все пак това се случи, предварително моля за извинение и нека модераторите я изтрият.

Прикачен файл

stone-veneer-3-lg.jpg
yancho_lud - специалист
Здравей колега goshob, искам да те питам нещо не точно по темата. С какви керемиди направи покрива и колко ти излезе като парички? Предстои ми подмяната на покрив и искам да знам дали ще ми стигнат силите и дали да се захващам изобщо. Благодаря ти предварително и извинявай че ти разводнявам темата.

Тема "Още една стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: