• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Предстои ми направа на комин с керамичните коминни тела на КЕБЕ(тези с ф180). Смятам телата да се лепят и измажат отвън с термолепило(термофикс мисля че беше).
Основното ми колебание беше за частта над покрива което е около 1.20м - добър вариант ли е да налепя 5 см каменна вата от тези на панели с над 100кг/куб.м плътност директно върху измазаното с термолепило. След това мрежа и измазване с вароциментов разтвор.

Освен това чета в някои постове че се слагат 4 арматури в краищата на коминните тела и се залива с циментно лепило и се нанизват тухлите на тези арматури - следва ли и аз това да го направя - комина ще е около 3.50м висок от плочата на таванското?
stroylux - напреднал
Керамичните коминни тела "Кебе" са подходящи за извеждане на пари от кухненска аспирация и санитарни помещения. Отворите им не съвпадат за да се измажат с огнеупорен кит и да се получи гладка непрекъсната тръба от основата до края на комина което е предпоставка за натрупване на отпадъчни материали от горенето и проблеми. Също така не са изпечени на необходимата температура за да издържат на високо топлинно натоварване.
krismarg - специалист
Мойте явно са екстра качество защото си съвпадат отворите. Аз слагам N10 в ъглите и зидам по външния край с нормална мазилка, а по вътрешния ръб с мазилка за камини. За изолация каменна вата 3 см с фолио. Нарязвам по размер и я залепям с алуминиева лента. Отгоре твърда мрежа от тази с квадратните отвори, огъната предварително и закопчана с телчета. Съответно мазилка, импрегниране и боядисване.
stroylux - напреднал
Не знам какво качество са твоите, но аз трудно съм попадал на 3 здрави от 5. Единственото приложение на каменната вата с фолио е за открити въздуховоди и водни ризи на камини. Идеята на фолиото е да пази ватата от разпрашаване. Защо обличаш комина с такава вата и се мъчиш после с мрежи при положение, че може да ползваш нормална фасадна или подова вата с предварително шприцоване преди лепене ми е непонятно. Мазилка за камини, която може да се използва за вътрешния ръб на комина е нещо ново за мен, освен ако не говориш за уплътнителен огнеупорен кит, но той служи само за уплътняване не и за измазване. И дори и да си намерил перфектните коминни тела, дори да изключим факта , че Кебе нямат нито един сертификат или брошура, че тези продукти стават за нещо друго освен за въздуховод, да предположим ,че са изпечени на необходимата температура , за да издържат на високо топлинно натоварване, какво се случва с киселинните отлагания образуващи се при среща на студения въздух с дима? Мазилката за камини която използваш дали ще ги спре? Ватата от влагата дали няма да се скапе след като мазилката замине.Фолиото дали ще задържи топлината след като мазилката и ватата ги няма.
krismarg - специалист
Ами скъпите комини са така направени: керамична тръба с изолация вата и облицовка. Там ползват някакъв маджун устойчив на киселини. Ще видя какво лепило съм ползвал аз.
Ватата я слагам с алуминиевото фолио навън, против влага. Отгоре е с коминна шапка където ще се срещат топлия и студения въздух.
stroylux - напреднал
Ами скъпите комини са коминни системи с всички необходими компоненти за безопасна експлоатация на това съоръжение. Не искам да им правя реклама, но немците не са будали да плащат по 50-60 евро на линеен метър за готова коминна система, а ние тука да минаваме тънко с 20 лв. Искаш камина- приготви се за солидна инвестиция. Киселинни съединиения се образуват по протежението на целия комин. Казваш, че слагаш фолиото от външната страна , за да пази от влага. Мисля , че тази роля изпълнява финишната мазилка. Просто така си усложняваш живота с навиването на армировъчни мрежи за да полагаш шпакловка и мазилка.А и контролираната влага преминава през ватата без да я уврежда.За справка виж технологията на контактна фасада със силикатна мазилка и минерална фасадна вата. Никъде няма включено фолио в системата.
itsme! - напреднал
Да използвам темата, тази част от комина която е в сграда нуждае ли се от полагане на вата или се поставя само на външната част?
zaksofon - специалист
Привет на всички! Да кажа и аз нещо за комин, тъй като вече съм майстор :-D. Миналата година, завърших моя комин, точно с тези керамични коминни - Кеве. И тъй като е изправен насред двора, трябваше да го направя здрав, т.е.няма стена до него. Имах същите притеснения за тези тела, от прочетено тук и там, но се уверих, че голяма част от тези ми притеснения са неоснователни. Този материал се руши от температурата ако има термомост, демек ако не са изолирани. Ако ги изолирате добре (в моя случай с 5 см каменна вата, без фолио), този проблем отпада до някъде. Че са калпави - калпави са, но не чак толкоз, че са криви - криви са, но и турболенцията която правят също не е кой знае каква. Моите са с ф250, а котела е с изход ф130 тъй че, колко да забавя турболенцията от не съвпадащи ръбове от по милиметър? Препоръчвам ти да сложиш от най-широкия отвор, не разбирам, защо ти е да слагаш 180, като може да е 250?
Докато зидах комина с дължина 6 метра, се наложи да заваря метална рамка на последното кубче за да захвана самоделна шапка за него. Ами толкоз много го пекох и нагрявах с това ЦО, ми не се пукна, не се счупи... след това и шапката заварих... Както и да е, може да говоря сега така за да си оправдая избора на материал - това е една типична човешка черта и защита на АЗ-ът. :wink: За повече информация колега, моля провери в темата "Коминът мечта или как да уловим топлината беглец". Там въпроса е дъфкан многократно и многопластово. Успех!
lektora - специалист
Каква е общата височина на комина ? Ако не е много висок (т.е. не те притеснява цената) можеш да използваш керамични тела с ф 230 и вътре в тях да вложиш метални кюнци ф180 (почти задължително иноксови) като ги изолираш с 2.5 см вата 60кг/кв.см. - цепиш един 5см лист вата на две. същото може да се направи и със гъвкава иноксова тръба, която не е по евтина от правите иноксови тръби. те поне са по дебели.
като цяло за основа можеш да ползваш и т.н. бетонни "коминни тела", които са значително по-евтини, защото след като сложиш изолация между тях и кюнците реално топлината изобщо няма да стига до бетона ... като цяло варианти много.
krasi92 - майстор
нед фев 10, 2019 10:33 pmitsme! написа:
Да използвам темата, тази част от комина която е в сграда нуждае ли се от полагане на вата или се поставя само на външната част?
Добре е да изолираш целият комин с каменна вата
  • 1
  • 2

Тема "Направа и изолация на комин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: