Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Моля за съвет как да разширим пътеки около къща. В момента има бетон с бордюрче отливан преди доста години, но с арматура и стабилен. Трябва ли да го изкъртваме или можем да уширим пътеката и да излеем бетон до нивото на бордюрчетата? Имам предвид - да се изравни цялото ниво с уширението до нивото на сегашното бордюрче.
Прикачен файл:
89808529_2974269509283589_3305201037643612160_n.jpg
Прикачен файл:
89769129_2974269602616913_1234653959155613696_n.jpg
89769129_2974269602616913_1234653959155613696_n.jpg (105 KиБ) Видяна 1917 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет мар 12, 2020 1:03 pmMaster_Tsveta написа:
Моля за съвет как да разширим пътеки около къща. В момента има бетон с бордюрче отливан преди доста години, но с арматура и стабилен. Трябва ли да го изкъртваме или можем да уширим пътеката и да излеем бетон до нивото на бордюрчетата? Имам предвид - да се изравни цялото ниво с уширението до нивото на сегашното бордюрче....
Както искате
Ами ако запазя текущите пътеки, какво трябва или е добре да се направи за да се избегнат проблеми във времето?
- Със сигурност знам, че трябва да се даде подходящ наклон на пътеката към градината;
- предполагам трябва уширението да се направи с изкоп, чакъл дребен или едър, арматура захваната по някакъв начин за старата пътека и отгоре бетон
- какъв бетон трябва да се ползва?
- трябва ли да се оставят свободни разстояния (като цепки с летвички) на определени метри при изливане на бетона за да се предотврати свиване и разширение, пътеката е доста дълга 12 метра?
- хидроизолационни подложки някакви трябва ли да се слагат?
- какво трябва да се спазва за да не пропадне новото уширение спрямо старото, което ще е на стар отлят бетон и знам че няма да мръдне?
- всякакви други неща които трябва да се спазят при такова доснаждане...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не знам защо, ама направо чух глас "Мамо, така ли? Мамо, мамо, а така ли?"... Много добре знаете какво трябва. На място си преценявате дали да го правите! Не строите дворец. А и като гледам, старата пътека си е ОК, значи, правите като нея фугите и бетона! Дълбочината е достатъчна, писано е много с какво да мажете старото, писано е наклон как да направите...
Руди - майстор
Направете нов бордюр. Махнете хумуса, ако е необходимо
запълнете с чакъл или баластра и трамбовайте. Може да
набиете чопове през бордюрите в стария бетон ф16-ф18,
по 2-3 на метър. Дебел найлон върху насипа, арматура
и бетон клас В25, още по-добре В30. По-високите класове
траят повече на открито. Фуги направете през 4-5 метра,
за да не се пука където му скимне.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет мар 13, 2020 12:00 pmРуди написа:
Направете нов бордюр. ...
Що пишеш чак сега?? Вече прогоних новата мацка!

Тема "Дворни пътеки около къщa" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: