• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Mauer - напреднал
Здравейте,

Малко не съм сигурен дали точно тук трябва да е темата и моля да простите, ако съм объркал :)

Става дума за къща която скоро е построиха и ел. майсторите ми завещаха нещо което не знам как да оправя.

Та .. Осветление в стая което е с две крушки. На ключа излизат 3 кабела. Единия е фаза, а другите два отиват към фасонката. Когато при ключа свържа фазата с единия кабел, на другия кабел (3тия кабел, който е свободен и никъде не е включен) фазомера отчита нещо и леко свети. Какво може да е това ? Също така като отида до фасонката и там имам един кабел който свети силно на фазомера, а другите два светят слабо. Мултицета отчита напрежение само на кабела по който е фазата. На другите два кабела не отчита нищо, въпреки, че фазомера свети.

Малко шах с пешката :)

Някой има ли идея какво може да е това ?
raduloff - напреднал
Индукция го наричат! :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, не е индукция, за да има индукция трябва да има ток :cool:
plamen6703 - майстор
Mauer написа:
Здравейте,

Малко не съм сигурен дали точно тук трябва да е темата и моля да простите, ако съм объркал :)

Става дума за къща която скоро е построиха и ел. майсторите ми завещаха нещо което не знам как да оправя.

Та .. Осветление в стая което е с две крушки. На ключа излизат 3 кабела. Единия е фаза, а другите два отиват към фасонката. Когато при ключа свържа фазата с единия кабел, на другия кабел (3тия кабел, който е свободен и никъде не е включен) фазомера отчита нещо и леко свети. Какво може да е това ? Също така като отида до фасонката и там имам един кабел който свети силно на фазомера, а другите два светят слабо. Мултицета отчита напрежение само на кабела по който е фазата. На другите два кабела не отчита нищо, въпреки, че фазомера свети.

Малко шах с пешката :)

Някой има ли идея какво може да е това ?
Каква е целта на упражнението?
radius - майстор
LazarGanev написа:
Не, не е индукция, за да има индукция трябва да има ток :cool:
Фазомера затваря веригата и има ток. Но пък защо волтметъра не отчита като и той има проводимост?
sstefanov - майстор
Защото е по-малък импеданс от фазомера.
Mauer - напреднал
За индукция не трябва ли да има намотка ?

А иначе проблема е, че ме притеснява дали ел. веригата е безопасна. Или ако има отечка дали това би генерирало по някакъв начин допълнителни сметки за ток. Строителя не сметна нещата и кутиите останаха в тавана след като сложиха кнауфа и сега, ако трябва да ги достъпвам ще е трудно. Ако е някаква отечка и ако се налага да свалям кнауф-а, по-добре да е сега, докато все още мога да свалям по-лесно.

Това ми е зора.
Mauer - напреднал
Когато слагаха UD профилите на кнауфа с тях силно притиснаха кабелите. Възможно ли е да е намалена изолацията така и от там да идва тази индукция ? Проверих още два ключа за лампите (които са с по 3 кабела на ключа) и при тях го има същия ефект. Купих си един друг фазомер който е с цифрички и показва (уж) волтажа. На него по кабела по който не би следвало да има ток ми светва на едното място 110в, на другото 55в.
kozl - майстор
На плътен окачен таван до сега не съм видял видими разпределителни кутии. Трябвало е да си заявиш открита инсталация.
Утечка се пише с У. Оти и фазомеро с глимлампата нищо не мери, а с него се прави проверка. Я снимай уредо да видим с глим лампа ли е или със светодиод, че от последните два съм засилил в коша. Тези електронните джаджи са много чувствителни и отчитат от нищожен ток. А индукция се получава и при прав проводник, оти и он създава магнитно поле.
До тук си проверил за наличие на напрежение. Измери и тока протичащ при наличното напрежение.
Като свалиш предпазителите какво показват фазомерите?
muhala - майстор
Mauer написа:
Когато слагаха UD профилите на кнауфа с тях силно притиснаха кабелите. Възможно ли е да е намалена изолацията така и от там да идва тази индукция ? Проверих още два ключа за лампите (които са с по 3 кабела на ключа) и при тях го има същия ефект. Купих си един друг фазомер който е с цифрички и показва (уж) волтажа. На него по кабела по който не би следвало да има ток ми светва на едното място 110в, на другото 55в.
Предполагам, мостов кабел над картона и пред мазилката ?
  • 1
  • 2

Тема "Отечка или ... какво? Малко помощ ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: