• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Христо Христов - напреднал
Предстои ми лепене на гнайс по фасада на къща.Ще се лепи върху вече положена топлоизолация от фибран на височина 6 метра.Интересува ме какви лепила да използвам,каква мрежа се слага върху фибрана,с какви дюбели (анкери) се монтира същата?Ще съм благодарен,ако някой запознат с технологията ми отговори.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тъй-тъй.....и като се сурне надолу всичко от тежестта на камъка...
Тъй-тъй.....Идеята е да направя това което искам без да се сурка,без дори да пада и едно парче камък!!!Все пак не участвам във форум за екзотични начини за самоубийство :-D !

п.п.Ако е от значение стената е зидана с плътни тухли единички.
W123 - специалист
Я сега кажи фибрана как е хванат?Обясни цялата процедура за да се прецени горе долу колко здраво е хванал-стената отдолу имала ли е мазилка преди това,какво лепило е използвано,колко дюбела се набити,самите панели как са лепни-с малко кюфтенца тук-там или със слой непрекъснат по краищата на листа и топки в средата... Всичко за което се сетиш го кажи за да се прецени.Плочите са много тежки и ти го знаеш и не е майтап работата.
Мен не озадачи това че ще се лепи на 6м. от земята.Това височина на стената която ще се прави ли е или е част от нея която ще се прави.С други думи цялата стена ли ще е или само част от нея която е на 6м. височина.Питам те за да стане ясно дали ще започват от земята и ще са стъпили долу или ще висят само и единствено на фибрана като той ще поеме цялата тежест.
Видях едни пичове да правят такова нещо преди време по следната технология само че с ЕПС.Плоскостите ги бха залепили кадърно както пише по книгите но с по-малко дюбели.След това шпакловаха дебело с лепило и набиха солидно количество дюбели през мрежата още докато не е стегнало лепилото.НАРОЧНО не се стараха много при шпакловането и преди да е започнало да стяга лепилото го минаха отгоре със шпакла със 3мм зъби за да стане на гребени под формата на ветрило.След два дни след като засъхна отново положиха дебел слой лепило с втора мрежа и го загладиха вече по-добре,естествено не перфектно понеже е безмислено.След това започнаха да лепят камъните.
Понеже работих наблизо ми направи впечатление тази процедура и отидох да ги питам дали става номера така и има ли ефект.поред тях става изключително здраво и дават гаранция че няма да мръдне въобще.Това става при положение че плочките стъпват на земята.Те казаха че ако ще висят във въздуха,например на етаж който е изнесен навън или тераси и т.н. преди да се сложи изолацията се измазва и изравнява стената и след това изолацията се лепи задължително на гребен като броя на дюбелите се увеличава с около 30%.
Започвам с подробностите,защото за тази работа явно всичко има значение.Стената е измазана (хастар) като готовият разтвор допълнително подсилихме с повече цимент. Гнайса ще се лепи на участък от стена,която е дъгообразна,затова са залепени два слоя фибран по 2см един върху друг (за да може да се извият).Лепени са на "гребен" с лепило "Вебер-129".Върху тях е залепена стъклофибърна мрежа и са грубо шпакловани със същото лепило.Дюбелите са толкова,колкото фибранът да се огъне по формата на стената.Камъкът ще стъпи на земята,а височината е 6м,тъй като това е височината на къщата.Чувал съм от строители,че върху фибрана се монтира метална мрежа с метални дюбели,които влизат в стената през изолацията и те всъщност поемат тежестта на камъка.Мисля да използвам обрязан гнайс с размери 10-12см/20-25см,разположен вертикално,за да копира формата на стената.Въпросите са ми каква точно е тази метална мрежа,с какви дюбели се закрепва към стената и с какво лепило се лепи камъка?Въобще това ли е технологията за лепене на гнайс върху изолация?
Profi Stroi - специалист
Вместо да слагаш гнайс,защо не използваш изкуствем каммък
Има го в произвидство в всякакви форми и цветове
Ако толкова не си харесаш можеш да си поръчаш
А да не говорим че го има и като гнайс
Лек,става по приличен при подреждане и се работи без притесняния
Благодаря за предложението за изкуствен камък ,но не искам такъв.Прекалено много стават изкуствените неща в живота ни-камъни,дограми,паркети,мебели......хора,чувства....
Камъкът трябва да е истински-със всичките си предимства и недостатъци!
masterval - майстор
Аз бих закрепил с анкери армировъчна мрежа - в складовете я има, лесно се реже и огъва.
След това бих отлял с цемент и облицовал със същия камък по контура на стената един много як бордюр с височина 20 см. и дълбочина 3-5 см.
И когато стегне, върху него бих почнал да лепя камъка с лепило-флекс. Мрежата няма защо да се лепи предварително, ако лежи плътно, но всичко трябва да е прекрасно отвесирано! Иначе се отваря наливане отзад на цементово мляко. :wink:
tuninghuman - специалист
много бих искал да видя крайният резултат - аз съм полудял и аз по тоя рязан гнас - виз тук има нещо което може да ти даде представа... трябаж да zoom-неш оба4е.

плс наистина те моля за снимки - документирай тоя подвиг !!! задачата е сериозна , успех!

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

такъв ли гнайс - от къде ще го поръчваш - колко ще ти струва?
Да ,става въпрос за подобен камък, но цвета е по различен(без розовите оттенъци).Камъкът, който е сниман на палета според мен не е гнайс, а травертин.От Шумен съм и тук не намерих цвета,който искам (златист) и ще ходя във Варна като се надявам,че там ще има.Когато купя ще напиша и за цените.По нататък ще кача снимки на къщата. Tuninghuman,знаеш ли нещо повече за технологията на лепене?Ще съм благодарен за всякакви идеи!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Лепене на гнайс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: