Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pitankata00 - специалист
Здравейте,
понеже ми омръзна да ме въртят "майстори", на който звъня по 100 пъти и ме мотата по 1 месец. Реших сам да направя така нареченото "обръщане" на прозореца. След 2 дни ще монтират ПВЦ прозорец. Отвъртре реших за използвам гипсокартон, отвън XPS 2 сантиметра. Ако може да ми кажете за отвън с какво да налепя фибрана. После каква е последосвателността за шпакловане, мрежа, ъгълчета.... и с какъв материал. След което отгоре мисля да сложа плочки, което ще стане в по-късен етап, когато сменя и другия прозорец на съседната стая.

Видях на едно място следното
шпакловка,
мрежа,
шпакловка,
мазилка (иликатна, силиконова, минерална и полимерна)
И какъв вид да е мазилката ако след това след време ще лепя плочки или някакви варовикови плочки ?!
EDI - майстор
Първо ти слагат дограмата.После лепиш с пяна фибрана.Купуваш си алуминиеви ъгли с мрежа и си изрязваш точно размерите на получената рамка.Няколко часа след лепенето с пяната, шпакловаш ъглите първо да хванеш мрежата.Ако не бързаш, на другия ден може да ги сложиш.На следващия ден си шпакловаш чисто.Ползвай бяла шпакловка за ТИ /аз ползвам на ТЕРАЗИД от години и съм много доволен/.После си избираш мазилка.Където ще лепиш плочките, няма нужда от мазилка.
Да не забравиш да си сметнеш дебелината на фибран+шпакловка+ лепило за плочки+ самите плочки, че да не повдигнеш над кондензните отвори на дограмата.
pitankata00 - специалист
Разбрах. Мерси.
За отвътре ми казаха CM 11 да използвам за шпакловане, лепене . Направо за всичко и после гипсова шпакловка.
EDI - майстор
Е, те СМ 11 го имат за всичко, ама в крайна сметка си е само за лепене на плочки.Не, че не може за груба шпакловка, но си е лепило.Има циментови шпакловки всякакви на пазара.Ама ти писа, че вътре гипскартон ще слагаш.За него си има лепила, също се лепи и с пяна.
chapara - майстор
EDI написа:
За него си има лепила, също се лепи и с пяна.
Тооооо, и пяната я имате за всичко, ама не е баш така, има си бързо стареене :-D :-D :-D На последък, жалко че не снимах, видях зидани стени на сграда с тухли 4-ки, ама НАЦЯЛО с пяна :shock: :shock: :shock: . Кое ли ще държи, мазилката, или лепен гипсокартон последствие :lol: :roll: :? :-D

pitankata00, направи си пълнежа с итонг и СМ 11, като оставиш минимално за подмазване. подмажи с СМ 11, постави си метални ъгли за гипсова мазилка и си оформи обръщането. Картони, топлоизолации и пяна нямат място там :wink:
Ето класически начин , как да остане гарантирано кухо при дограмата :-D
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sgx93eeRCQk[/youtube]

И ето един от класическите варианти, повтарям "един от"
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dAcbihCPl9A[/youtube]
и
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p2H1fB8Qbe8[/youtube]
pitankata00 - специалист
Добре, значи отвътре слагам ютонг парчета лепя ги с CM11. След което директно върху ютонга ли слагам ъгълчетата с мрежичката или първо подмазвам и после слагам ъгълчетата и пак подмазвам. Тук малко ми се губи....

Кзаха отвън CM11 НЕ. Казаха ми лепило за изолация CT85. След което искам да сложа едни мраморни плочки или гранитни. Не съм го решил. Тоест трябва ли да слагам върху CT85 нещо преди мраморните плочки ?! Да ще внимавам за отворите на дограмата. Всички ме предопредиха за това ;)
chapara - майстор
pitankata00 написа:
Добре, значи отвътре слагам ютонг парчета лепя ги с CM11. След което директно върху ютонга ли слагам ъгълчетата с мрежичката или първо подмазвам и после слагам ъгълчетата и пак подмазвам. Тук малко ми се губи....

Слагаш ъглите и с лек натиск през мрежестата част пълниш :wink:

Кзаха отвън CM11 НЕ. Казаха ми лепило за изолация CT85. След което искам да сложа едни мраморни плочки или гранитни. Не съм го решил. Тоест трябва ли да слагам върху CT85 нещо преди мраморните плочки ?!

Ами може да обработиш с хидроизолация на циментова основа обръщането :wink:
Да ще внимавам за отворите на дограмата. Всички ме предопредиха за това ;)+1
EDI - майстор
Е, чапаре, знаеш, че си има пяна за зидане.От пяна до пяна разлика огромна :) .Някой спестил 5 лева на флакон и после си чука главата.Зидах преди години на вилата итонг с СХ10, от втори ред нагоре, две стени 2,50Х150 и 150Х250, няма мърдане. Старее, ама на слънце, вътре нищо и няма.Скоро по повод една жица чоплих стиропора на тавана в работилницата.След 5-6 години още си е розова/СТ84/ като маймунско дупе.
wanderer - специалист
точно вчера обръщах отвън, и ако знаех щях да ти снимам :-D в общи линии колегите са ти написали всичко. моят начин е следния:
1 за отвън: за перваз ползвам цял каменен перваз - в моя случай 175 см. за обръщането - фибран, но го пъхвам отстрани вече поставената дограма. лепя на топки с лепило за топлоизолация, като дръпне дозапълвам кухините с лепило (пяна) за xps. дюбелирам
в местата където е лепено с лепило със съответния вид дюбели. ако обръщаното надстърча от нивото на стените - изравнявам го. поставям горната откапнала лайсна и страничните ъглови (с мрежата) предварително слагам лепило където ще легнат лайсните, то избива през дупките и заглаждам. тутям по един мастар да не ми избягат ръбовете на някъде. залепям още ленти мрежа от касата на прозореца докато застъпят мрежата на ъглите. всичко това се шпаклова първа ръка. като изсъхне повтарям с втора ръка шпакловка. следват съптветните грундове и бои/мазилки. аз лично взех една суха драскана мазилка, тъй като трябва да съединя с вече съществуващата стара мозаечна на външните стени.
2. за вътре: аз съм на гк и няма да ти бъда полезен с моя начин. зависи колко имаш да пълниш, но защо са всички тези усложнения с итонги и лепила, като можеш да минеш на някакъв гипсов вариянт?
п.с. и отвътре съм с камък, че тея пвц подптрозоречни дъски яко се засират от конвекторите.
pitankata00 - специалист
Еми, колегата по-горе каза ютонг. Но ще го направя с гипсокартон, повечето казват гипсокартон. За отвътре. Днес ще слагат дограмата, което ще отида до магазина ще взема материали. До колкото разбрах има лепило за вън и за отвътре.
- гипсосакротн за вътре, лепило за вътре и шпаклова за вътре
- XPS за отвън, лепило за външно и шпаклова за отвън,
- мрежа и ъгълчета

Колега ти какъв камък си използвал за вътре. И аз искам да си налепя но е много скъп. Да не говоря че има 1000 вида.

Тема "Обръщане на прозорец" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: