• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
reingar-x - специалист
Здравейте имам въпрос,за въпросните греди.Предстои ми да изграждам,два покрива,единият е върху стая с размери 6,50м на 4,50м.Понеже разстоянието е много,смятам по-средата да направя две колони и между тях да има носеща бетонна греда.На която да ляга покрива,в предвид и ширината от 4,50м смятам да подпра покрива поне два поребреника.Които да се подпират на биндерни греди,поставени по дължина на сградата.Въпроса е с каква дебелина и от какъв материал да бъдат гредите?Друго важно е да спомена,че покрива е наклон около 35-40% и бих помолил за съвет с какво мога да го покрия?Ще съм благодарен на всички включили се в темата.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Tези 6,50м ги раздели на три, което е около 2.17м и сложи две стоманени греди на късата страна. И няма да има нужда от големи дървени греди с неизбежното им провисване напред във времето. Същевременно намаляваш ефекта от ст. бет. греда, разполовяваща горната част на помещението, която при отвор от 4.5м ще трябва да е дълбока 40-45см.
Чираче - майстор
Без снимка или чертеж не бих могъл да дам какъвто и да е отговор.
reingar-x - специалист
Здравейте на всички,извинявам се за забавянето.Размерите на основната сграда,която ще остане са 6,80м дължина на 4,50м ширина.Ето и снимки по хубави не можах да направя,за което се извинявам.

Прикачен файл

125.jpg

Прикачен файл

124.jpg

Прикачен файл

123.jpg
reingar-x - специалист
Забравих да спомена,че това от първата снимка където е входната врата ще го разваля.Искам да се получи едно помещение,със правилна правоъгълна форма.Което е с размери,6,80м дълго на 4,50 широко,това е измерено от външната страна.
BLUEPUPIL-2 - специалист
:arrow: Дай, нещо като чертеж за визуализация на идеята!
reingar-x - специалист
Здравейте,ето един примерен чертеж,където оцветеното в кафяво са биндерните греди,в сиво бетонните греди а черните квадрати-колоните.

Прикачен файл

йгхкъ.png
йгхкъ.png (42.45 KиБ) Видяна 1477 пъти
BLUEPUPIL-2 - специалист
Между осите на ст. бет греди разстоянието е около 330см. И може би въпроса е; Ако са дървени кафявите греди, с какво сечение да бъдат? Ще трябва да се уточни, къде точно стъпват върху тях греди, попове, подкоси!
reingar-x - специалист
Едната греда която е на входа,действително е по-къса с около 40-50см.Тези греди мисля да са с дебелина 45-50см и широки 30см,като за арматура мисля да използвам 16мм желязо.Въпроса който остава е,с какво сечение трябва да са дървените греди,както и от какъв материал трябва да са?За подпирането,поповете ще бъдат разпределени на около метър и нещо един от друг.Те ще са с сечение 12х12см,толкова ще са и поребрениците.Може някои хора да изкажат упрек,че се презастраховам но не искам да се занимавам повече с този покрив.
BLUEPUPIL-2 - специалист
:arrow: При условие, че външният размер на по-късата страна е 450см, то две стени и две колони, както са показани на чертежа правят 4х25см=100; 450-100=350; Средната греда я правиш дълбока 40см, а предната, която е с малко по-малък отвор, около 300см и стига да е 35см. Аз съм привърженик на широките греди, но в случая няма нужда гредите да са 30см широки, достатъчно е 25см. По отношение на армирането е добре да има два прави долни пръта плюс един профилен. Може и само с два прави долни пръта, но със сгъстени стремена в критичната зона в близост до колоните, които да поемат напречните сили. По отношение на диаметъра на армировката ще трябва приблизително да се определи натоварването върху ст. бет. греди. По отношение на дървените греди не стана ясно от снимките къде точно е билото.
Последна промяна от BLUEPUPIL-2 на чет окт 11, 2018 3:36 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на носещи греди за покрив?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: