• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bmwww - специалист
Здравейте . Харесал съм една къща която е строена 2008 година . Двора е 1200кв.м със зидана ограда около 1,70м висока около целия имот . Самата къща е на 1 етаж 160кв.м и се състои от 2 спални всяка с баня и тоалетна , хол и кухня са заедно като къщата има и голяма веранда . Към къщата има и работилница ,но няма гараж . В къщата не е живяно защото хората я вдигнаха и им се пообъркаха нещата . Направена е в смисъл купуваш я влизаш и живееш на първо време . Сега да кажа ,че според мен е доста грозно направена отвътре,но може да се живее докато не се почне с подмяна на пода който в цялата къща е от плочки , стените са в някакви отвратителни камъни и т.н. Общо взето знаете няма как да купиш къща направена по твой вкус . Сега въпросната къща се продава за 55 000 евро което за къщата не знам как е като цена , но се намира в малък град без работа и застаряващо население е . Предполагам ,че това също е ценообразуващ фактор . Интересното е ,че до тази къща се продава парцел в регулация който е 1100кв.м и представлява гола незаградена поляна . Мисълта ми е да ми дадете съвет какво мислите - кое е по-добрия вариант . Да купя тази къща и да се почне с ремонтите или от голата поляна да си направя чисто нова която си я представям 3 стаи , хол и кухня + гараж,една голяма баня или по една за всяка стая все тая . Цената на парцела е 9000 евро . Ако се наема да строя бих искал да ми я вдигнат ниво гол зид на стените + покрива с комини ,улуци и т.н. на фенер май му казват . Външна изолация , ВиК , ел.инсталация,гипсокартон,банята/баните мога и сам да си ги направя напред във времето . Не ми трябва веднага къща защото не живея в БГ . Трябва ми просто къща да има къде да се прибирам когато съм в БГ . Ако се наема да купя готовата къща то трябва да е със заем около 20 000 евро + не знам там колко излиза една покупко-продажба + лихвите за периода на заема и накрая кой знае колко ще излезе тая къща след ремонтите и построяването на някакъв базов гараж . Та мисълта ми е готова къща или нова от голата поляна ?
jabata - специалист
Това дали да купиш тази къща, или някоя готова или да се захванеш да строиш на гола поляна, ти си решаваш. Но ще ти изнеса някой факти, около строежа на една къща. Пък решението ти ще си го вземеш.
Започваме с проект. Без проект, просто няма как да минеш. За проекта, или по-точно всичките папки с проекти, Архитектурен, конструктивен, Ел, ВиК, Отопление, Пожаробезопасност и т.н. ще трябва да платиш според зависи от архитекта, големината на къщата и т.н. от 3 хил. лв. нагоре. След това идва тичане по ВиК, Енерго, и т.н. Общо, проекти, разрешителни и т.н. от началото на проектирането, до разрешението за строеж, е 3-4 месеца. време и грубо 4к. лева. Но разрешението за строеж, не означава още нищо. Самия строеж, ако наемеш майстори, и ги наглеждаш и осигуряваш материалите сам, на една 70кв.м. къща на един етаж, с покрив изолация, мазилка и дограма излиза 60 - 70к. лв. Но това е, при условие че си с майстори. И качеството на материалите е средно. Нито най-евтините, нито най-скъпите.
Ако си наемеш фирма, не си мисли че нещата ще са по-различни. Фирмата ще си вземе едни пари, ще наеме едни майстори, много вероятно да са тъмнозелени, които не знаят как се държи мистрия, но понеже са евтини....ще ги държи. След това ще наеме един строителен техник, който да ги надзирава, а колко ще го прави, е друг въпрос. Какви материали ще влага фирмата, просто няма да го коментирам. Просто фирмата, я е грижа да си вземе парите, и при това колкото се може повече.
Но не си мисли че само тука е така. Така е навсякъде, дори и в чужбина. И разликата със западна Европа е, че там ти взимат повече пари, и са по-мазни. Но качеството е същото. А, и забравих, там си принуден да строиш с фирма. Ти там като инвеститор, нямаш думата. Ти даже нямаш много право да ходиш на обекта. Ти наемаш фирма, и оттам нататъка, тя е отговорна за всичко.

Но според мене ако имаш човек тука, който да се занимава с документацията, надзираването на майстори, и т.н. безпорно е по-добре да си построиш сам, при това като си намериш бригада. Защото е по твой вкус, вложил си материали каквито ти искаш, и си ги надзираваш. Защото си нямаш на представа колко са нещата, при които един строител за да му е по-лесно ще претупа, и след това ще ти се усложни живота.
А и ремонт да правиш, пак трябва да имаш кой да наглежда майсторите, освен ако не си действаш сам.
Каквото и да избереш ти пожелавам успех.
bmwww - специалист
Ами аз не живея в БГ и мислех някой да се занимава със всички документи докато къщата стигне фаза груб строеж (Адвокат например) след което си поемам аз собственоръчно нещата . Просто ми е интересно като ударя чертата накрая кое ще е по-добрия вариант . Сега 10 000лв разлика +/- в полза на някой от вариантите не е проблем . Проблема е,че не искам да плащам заеми ,а до другата година докато имам по солидна сума пари тази къща може и да се продаде . Хубавото според мен на това да почна да строя е ,че строя докато имам пари т.е. без притеснения от банки / заеми / лихви и т.н.
kr1100 - майстор
Съвет -първо разучи за голия парцек как стоят нещата с Енергото и ВиК то..Възможност за включване към ел.мрежа, към водопровод и мръсен канал.
-пишеш малък град - може би има мръсен канал ? Ако няма- само 1 яма според изискванията е над 5к лв./ 2010 г./ Ако има мръсен канал то прокарването от улицата до новата къща ще ти е над 1200 лв. труд .
П.П. Някъде 2000г ограда с блокчета на 1 дка място излизаше 6000лв.
Не те убеждавам кой вариант да избереш това е твое решение.
Само посочвам факти и то неприятни от финансова страна.
Също така , не си уточнил как е устроен двора в парцела с къща / пътеки, алеи, бетон - това също е пари
bmwww - специалист
Между другото пуснах темата за да ме убедите кой вариант да избера . Града не е селски тип все още засега . Има си канализация . На улицата на която е парцела има 20 къщи от едната страна и 2 жилищни блока от страната на парцела . Готовата къща е тип "влизаш и живееш" ако не си много претенциозен на първо време . Моя леля наскоро все къща за 20 000 лв. събори я и на нейно място вдигна нова със същите размери + една стая и баня повече като за покрив даде 6000лв ,а за събарянето на старата и вдигането на нова и взеха 11 000лв като за план от архитект плати 1600лв. Та давам я за пример за да добиете представа как вървят цените в нашия град . Между другото точно заради нея ми хрумна идеята да строя - видя ми се по евтиния вариант Ама дали ?
nikolov333 - майстор
То и времето и нервите за мен са пари.. :) Според мен, ако ти е достатъчна готовата къща, като разпределение и функционалност и е направено здраво и качествено, със здрава конструкция основи и покрив с качествени материали хич не бих се замислил, особено ако не си строил.. Оградата също е плюс.. Вътрешното оформление и дизайн заедно с ВИК и ел. инсталациите, изолации и дограми, също струват пари..
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет окт 05, 2018 1:07 pmbmwww написа:
Готовата къща е тип "влизаш и живееш" ако не си много претенциозен на първо време .
Дай, да я видим, дали ще я укрепваме, или сайбията е бил мераклия и е строил, че да има и внуците къде да живеят.
bmwww - специалист
Малко неетично ми се струва да я показвам като не е моя .
stefanjor - специалист
пет окт 05, 2018 2:44 pmbmwww написа:
Малко неетично ми се струва да я показвам като не е моя .
Кажи населеното място и ще си я намерим обявата :wink:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "Дилема за закупуване на къща или строеж от голата поляна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: