Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
film - специалист
Здравейте, имам една идея за строеж на къща, която не знам дали е осъществима. Ще обясня какво мисля - в двора ни са разположени къщата, в която живея и зад нея тухлена селскостопанска постройка на два етажа - 8 метра дълга 4,30 широка. Искам да съборя постройката, защото е много стара и основата не е стабилна. Общината би ли ми издала разрешително за строеж в този случай? Като размери за къщата искам да отпусна по още един метър от двете страни на дължината - тоест да стане 10 метра дълга и още три метра широчина(в посока към съществуващата къща), като широчината става 7,30. Така ще има 2,5-3 метра разстояние между двете постройки. Между 1,5-2,5 метра ще е разстоянието между най-близките съседи.
Преди да кажете, че разстоянието е малко, те имат къща буквално на мрежата, за която си мълчим. Като цяло в града е такова положение, че някой къщи са даже на улицата, а аз искам моята да не пречи на никого и да не е повод за разправии.
Идеята ми е за едноетажна къща, първи леко висок етаж, не като партер, без мазе, баня с тоалетна от северната страна, до тях дневна с кухненски бокс, а от южната страна спалня. Четирискатен покрив с цигли, освен ако няма да е по-евтино и практично да е двускатен.
Ще направя примерен проект, стига документално с общината да могат да станат нещата. Според вас осъществима ли е идеята?
naster - специалист
Извадете си виза от общината. За старата постройка, зависи дали е с (редовни) документи или е с удостоверение за търпимост, т.е. зависи дали ще може да преустроите (по документи) съществуващата или за строеж на нова. Отстоянията визата ще ги покаже, но под 3м отстояние от границите (някъде е и 5м от дъното)...
film - специалист
Ще ходя до общината, но три метра от границите с двама от съседите май няма да постигна. С третия ще стане. А за 5 метра от дъното сегашната къща го е спазила, но евентуалната нова няма как. Като гледам как е строено по града си мислех че няма да е проблем разрешението, но колкото повече чета се убеждавам, че май няма да се получи.
Руди - специалист
Проверете как стоят нещата в общината.
Ако съседът ви законно е залепил къщата си на
общата ви граница, по градоустройствен план
трябва да имате право на същото.
Ако къщата, която искате да съборите е законна или
търпима, можете да се опитате да минете на вариант
"преустройство и реконструкция", но тогава трябва да
запазите сегашните и очертания.
naster - специалист
Ще разберете дали за Вашата зона Ви ограничават и някой от другите параметри: Кинт, плътност, кота корниз, озеленяване. Всичко друго - към кристалното кълбо.

Тема "Строеж на втора къща в двора ми" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: