Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
KingLin - майстор
Въпроса ми е следния:
Колко време приблизително отнема изготвянето на цялостен проект за еднофамилна къща с РЗП 270 м2.?
Много ще съм благодарен на всеки минал по този път, както и ако Tsilkov изкаже мнение (защото това работи :) ).
Tsilkov написа:
Последна промяна от KingLin на чет авг 30, 2018 12:33 pm, променено общо 1 път.
Чираче - майстор
Ако за пръв път започвате да строите, най-напред се запознайте основно със ЗУТ. Поне да добиете първоначални познания за материята. Това е уж закон, но много тълкователен. Но това е закона, който действа в момента. Всеки член, алинея и точка е свързана с други такива, които предполагат само едно - КОРУПЦИЯ.
Gadnyara - специалист
На инженерите и архитекта и месец им стига...

Проблемът е заедно с него да стигнете до окончателно разпределение и визия, вкл. да избистрите изискванията Ви по системите. Което води до добавка на още 1-5 или повече месеца, основно от вас зависи колко бързо ще оценявате предложенията му.

Преди това малко борба с монополите и вадене на Виза за проектиране. Минимум месец, ако нямате партидите. Амо е само Виза - мисля беше 2 седмици. Преди нея се прави и скица, но мисля, че вече са безсрочни и все по-често ще се спестява тази операция.

Накрая едни около месец и половина след внасяне в Общината за обжалване и разглеждане. Ако върнат проекта за поправки - чувал съм, че е още 1 месец. Накрая получавате Разрешение за Строеж.

Аз бях готов да строя 6 месеца след първата ни работна среща с архитекта (Цилков). :wink:
Последна промяна от Gadnyara на ср авг 29, 2018 9:35 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
ср авг 29, 2018 7:11 pmKingLin написа:
Въпроса ми е следния:
Колко време приблизително отнема изготвянето на цялостен проект за еднофамилна къща с РЗП 270 м2.?
Много ще съм благодарен на всеки минал по този път, както и ако Tsilkov изкаже мнение (защото това работи :) ).
Ако всичко е измислено 2-3 седмици в зависимост от натовареноста на проектантите. Хващаш първо архитекта да поръча теренна снимка на геодезистите. После сядате с него и рисувате къщата съобразно заданието което си наумил да представлява. После го караш да направи визуализация 3д, ако имаш някакви забележки ги казваш и архитекта ги отстранява. Като уточните идеята архитекта подава подложка и ситуация на другите специалности и те започват да работят. От тогава са 2-3 седмици при условие че всичко е ясно, демек имаш схеми съгласувани за елекроснабдяване и водоснабдяване. Има и разни срокчета за разглеждане ,съгласуване и издаване на разрешение за строеж. Ама ти питаш само за самото проектиране нали. За другите работи като разглеждане и съгласуване зависи от конкретната община. Закона е един но във всеки край на България по различен начин мрът и по различен начин ги ровят.
Така че успех. :partyman:
П.С. Гледам че колегата е писал почти същото .
Руди - майстор
ср авг 29, 2018 7:11 pmKingLin написа:
Въпроса ми е следния:
Направил съм над 200 проекта за къщи, след това спрях да ги броя.
Строителството е скъпо нещо. Ама доста скъпо. Проектът е основа
за продукта, който се получава на тая висока цена.
Не пестете времето, поработете с архитекта. Кажете му какво е важно
за вас, чуйте той какво ще ви препоръча от своя опит. Поискайте да
чуете и конструктора какво мисли за сградата още при проектирането,
по-късно ще е по-скъпо да се реагира. В края на краищата решението е ваше.
За голяма къща разумно е проектирането да отнеме 2 месеца, колкото ще траят
и формалностите по одобряването му. И то ако всичко върви нормално.
KingLin - майстор
Благодаря и на хората с адекватни отговори. Та питам защото заданието съм го поставил вече на архитект - първоначалните срещи минаха без големи корекции, защото аз отидох с предварителна идея как точно да изглежда проекта, а той само доизкусури някои дребни неща, НО това беше преди няколко месеца, а времето минава и почнах да се изнервям защото ей сега ще дойде зимата... А е "голям архитект", с препоръки отидох при него, лесно се говори иначе, разбран е, ама нямам обяснение защо ме бави вече. Отделно днес и сондажа който почнах се провали - 600 литра вода с бентонит изчезна за 2 минути в земята и ми дойде в повече, ама да не изпадам в лирични отклонения.
Последна промяна от KingLin на чет авг 30, 2018 12:32 pm, променено общо 1 път.
naster - майстор
не сте ли си поставили някакви времеви граници с аркитекта? Той не се ли е ангажирал с проекта и с някакви приблизителни срокове?
Руди - майстор
Би трябвало архитектът да има обяснение за забавянето.
Сигурен ли сте, че няма някакви процедури, които не са
завършени: градоустройство (ПУП), промяна на статута на
земя, регулационни преписки, придаваемости, изходни
данни за водопровод и електрозахранване, регистрация на
сондаж или нещо друго?

Попитайте архитекта. Би трябвало да ви е дал някакъв срок
при сключване на договора (даже и да е устен).
Повече от 2-3 месеца за подобна къща не бива да ви бави.
KingLin - майстор
Януари, когато се видяхме за първи път, не беше съгласувана скицата в кадастъра с новия РУП, но това се изчисти (до колкото разбрах с помощта на архитекта) през март. После аз бях 20 дена с патерици и реално разговорите относно архитектурата протекоха през април. Смятам, че всички документи, които са ми необходими са ми налични, а за регистрирането на сондажа мислех, че аз трябва да си го направя сам в басейнова дирекция, но може и да греша. Във всеки случай обаче, това не е спънка. Днес пак се чухме - отговора беше "след 2 седмици", което е добре. Т.е. в крайна сметка, ако приемем, че 3 месеца (заради отпускарския сезон) е нормалното, ме е забавил около месец и нещо, но пък обеща да не чакам за издаването на разрешителното и реално това ще компенсира, ако се спази.
Руди - майстор
Регистрирането на сондажа в басейнова дирекция не
е задължително за проекта на къщата, освен ако не
ви е единствен източник на вода. Ако си имате договор
с ВиК, за проекта няма проблем.
Дано след две седмици се похвалите с готов проект.
Успех!

Тема "Срок за изготвяне на цялостен проект за строеж на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: