Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте! Вече дойде момент не само да чета,но и да питам. Харесали сме къща до София, строена 1985г., с двускатен покрив. Хареса ни, но аз имам едно голямо притеснение - покрива. Първият етаж е с плоча, на вторият е гредоред.Гредите се виждат откъм стаите - масивни, здрави, лакирани. През отвор в тавана с капак се провряхме да видим какво е отгоре - малко подпокривно, може би 2*2,5 м, ниско около 50 см, с тясна капандура за излизане отгоре на покрива. По комина (един за цялата къща), е текло вода, казаха ни че трябва да се направи някакъв пояс или шапка, не съм сигурна, но не било проблем. Керемидите са здрави, няма други течове. Не знам как се казват гредите на покривната конструкция.Има голяма четвъртита греда, каквито са и в стаите, по билото, а напречно на нея има по-тънки, обли дялани иглолистни, по които има малки дупчици. Те уж са дялани, но не перфектно, имат една много тъничка коричка като вестник върху тях, не са кафеви с дебела кора както са в гората, но тези дупчици ме притесняват. Тъй като скатният покрив е покрит с ламперия отвътре няма как да видим какви греди са ползвали там, но предполагам същите. Блъсках с юмрук по една греда, здрава ми се видя, не бие на кухо. Този вид на гредичките ме притеснява - няма да имам пари и нов покрив, пък и според собственикът покривът е ок и няма да свали цената, а я чаках няколко месеца тази къща...Имам ли реален повод за притеснение или ?Мой приятел има къща и каза че покрива му е с дървояди, но това не означава, че ще падне покрива и ми се смее. Дупчиците са микроскопични, но много. Вие какво мислите? За съжаление не взехме майстор на покриви с нас, а трети оглед няма да има - собственикът смята, че е ок и не иска да ни уйдисва на акъла повече. Забравих да кажа, че върху тези гредички има хубави здрави дъски и между тях и керемидите не знам какво има.Благодаря ви за отделеното време и енергия!
ПС. Нямам снимки на гредичките - само тях не сме снимали, а уж бях с фотограф:)
djogobg - специалист
На коминът може да се направи шапка, за да не вали в него и да се оправи полата, за да не се стича по външните му стени(полата е ламарината, която е точно около комина и отвежда стичащата се вода до долните керемиди).
Дървоядът не е сред нещата, които бързо ще бутнат един покрив, но определено трябва да се има предвид. Също така виж под керемидите, дали е сложена битумна хартия или мембрана някаква(съмнително, ако не е ремонтиран покрива в този век) или просто найлон, както и в какво състояние това, което е сложено. Най-добре, ако имаш познат, който е имал вземане-даване с дървояд и с покриви, го вземи, да погледне и да си каже мнението, дали са в задоволително състояние. После можеш да ги третираш срещу дървояд, макар че не става от раз изчистването на тази гадинка.
hidrazin - майстор
пет апр 12, 2019 12:56 pmPopova написа:
...не взехме майстор на покриви с нас...
...а уж бях с фотограф...
Ами що не си взе козметичка и масажистка??? :lol: :lol: :lol:
пет апр 12, 2019 12:56 pmPopova написа:
Дупчиците са микроскопични, но много. Вие какво мислите?
НИЕ мислим че ако се наложи ще намерите пари за нов покрив...
:partyman:
nikolson - майстор
Ако подпокривното пространство е добре уплътнено, евтин вариант е дезинсекцията.
torbalan - Дървен философ
Ако къщата ви харесва и имате парите да я купите - не се притеснявайте за покрива.
Ще мине време, ще намерите хора, които разбират да го огледат и тогава ще прецените какво да правите.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Поставяте акцента върху покрива, а би трябвало да е върху по-скъпото и трудно за оправяне, стоманобетонните плоча, греди и колони. Обикновено там е интригата- тънка плоча, малки греди и колони и като правило за 1985 година с малко и некачествена армировка, дори проектната якост на бетоните е на ръба на приемливото.
Искайте конструктивния проект, ако няма или не ви го дават, зарежете тази къща. Ако пък ви го дадат следва още по-сложното начинание да установите, дали това описано в проекта има допирни точки с реално съществуващото. Не си купувайте котка в чувал.
Благодаря за отговорите! Отказахме се да я купуваме - няма да водим битка с дървоядите . Не съм водила специално фотограф, мъжът ми си беше взел хубавото фото и доста се постара със снимките въпреки , че брокерът много бързаше и ни дуднеше зад гърба: Хайде бързо, че закъснявам". Тази къща планове няма, има само разрешение за строеж в общината. Както и да е, язък ми за чакането, дано само нещата, които научих от тук да влязат в действие. Още веднъж благодаря:)
panaira - напреднал
Мен не биха ме спряли дупки от дървояди, да купя къща на която всички останало ми харесва (местонaхождение, големина, разположение, двор...). Едва ли има къща от това време без дървояди на покрива. Има препарати за третиране на вече нападната дървесина.

Тема "Питане за греди на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: