• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ahhi - напреднал
Здравейте, добри Самаряни,

От доста време следя форума - където, колото мога, опитвайки се да взема ценни съвети.
Замислил съм се да си построя къща в покрайнините на София - местоположение - около южна дъга. Но понеже прочетох достатъчно теми на хора първо действали, а след това мислили и питали. Затова искам да се консултирам/избистрия какво и как искам, и в какви финансови граници би могло да се получи. Целта е да започна, едва когато знам и съм уверен, че ще успея да завърша строежа. Имам доста въпроси някой лаишки, други сигурно не толкова, но като цяло ми трябва насоки в следните области :

1) Искам да избистрия идеята за къщата - на два етажа ли ще е, на един ли, ще има ли мазе (искам, нооо.. ). Ще има ли тераси/веранди/балкони.. Всичко това зависи от $$ и е въпрос на компромиси, а като цяло искам маза и два етажа с РЗП около 200кв.м., без мазата РЗП 160кв.м.
2) Колко би излязо в дадените случаи цена на кв.м. на груб строеж и до ключ...
--- Тук слагам точката, ако гореупоменатите точки отговят на това, което мога да си позволя прордължавам с детайлни въпроси като :
3) Какво и как да задам на архитекта и да очаквам - не става да отида и да кажа искам къща точка..
4) Тъкности при разпределението на стаи и избор на материали..
5) Как да избера фирма за строене, какво да гледам/уговарям при евентуални договори с такава.

Има и много други въпроси, за които не се сещам, а сигурно са важни и се надявам да ме насочите.

Ако можете да ме насочите към техническо лице (инженер/ архитект...), което се занимава близко със строителство на къщи и е в час с материята в Софийската околия, с което да мога да проведа дълъг и задълбочен разговор бих бил безкрайно благодарен. Ако се смята за реклама, ако можете ми изпращайте на лични съобщения. Естетвено сеансът ще бъде заплатен от моя старана, не очаквам някой да си дари времето про боно.

п.с. Ако някой иска да помага и в темата няма да откажа, но коментари от рода давай грубия строеж е 160Е на кв, до ключ 300Е примерно не ми помага и бих желал да се въздържате. Имам готов план от архитект на къща на близък приятел, която е на 80-90% това към което се стремя - с количествени и всякакви сметки. Ако трябва кажете кои планове да кача, за да може някой да ме насочи към основните въпроси и да каже ок ли е проектирано.

Благодаря Ви предарително,
Горан
dobcho_vn - специалист
Ако нямаш парцел, бягай с двеста от Южната дъга и се насочи към другия край района на Нови Искър. Безброй плюсове, които смачкват минусите, като не особенно добър градски транспорт.
gnt69 - майстор
съб май 11, 2019 9:46 pmahhi написа:
Имам готов план от архитект на къща на близък приятел, която е на 80-90% това към което се стремя - с количествени и всякакви сметки. Ако трябва кажете кои планове да кача, за да може някой да ме насочи към основните въпроси и да каже ок ли е проектирано.

Благодаря Ви предарително,
Горан
Моя съвет е ако приятела си е направил вече къщата него питай за цени. После отиваш при архитекта на приятеля и му даваш задание за проектиране което на 100% ти харесва на теб и жената, жената е много важна. Във форума не питаш за глобални работи а само за локални, всеки си има собственно виждане за къща, на един му трябват 5 стаи пък на друг само 2 никой по добре от теб не знае какво ти трябва и какво е твоето виждане за уютна къща.
:partyman:
KingLin - майстор
ahhi написа:
като цяло искам маза и два етажа с РЗП около 200кв.м., без мазата РЗП 160кв.м.
Един съвет - ако можеш прави ги тия 160 квадрата на един етаж, но това зависи от парцела. Аз нямах тая възможност и проекта ми почна от 2х100 ама после стана 2х120 и тераса30 квадрата пък сега ще добавям и мазе. Прецени си какво искаш от тази къща. Аз си правя сметките че искам подреден двор за отдих а не за земеделие. Друго основно е семейство - аз с две деца и планове за трето направих 4 спални на втория етажи голяма всекидневна 60 квадрата на първия + още една спалня. Изясни първо със жена си и себе си какво искате да имате
ahhi - напреднал
Здравейте,

На мен ми е ясно какво искам, 3спални + хол отделен от кухнята. Парцел 500кв, това за местоположението, моето извинение, но всеки си преценява къде как и какво. Моя приятел, ако беше построил къщата нямаше да задам въпроса си тук - неговата работа е до документите, дали и кога ще строи е божа работа.

И пак казвам, искам и маза, но зависи какво ще покаже сметката, която очевидно аз не мога да направя и затова моля за помощ. Същото е с 1 или два етажа, защо едното е по-скъпо, съпоставка ...

И пак казвам, ако ще си разказваме приказки от 1001 нощ, искам 300кв къща и 1 декар двор, ама някой друг да ми ги построи...
ahhi - напреднал
Ето и архитектурният план на двата етажа + количествена сметка :

https://drive.google.com/drive/folders/ ... 6Am9WLGZGa

Извинявам се предварително, но не се визуализират снимки от google drive...
Последна промяна от ahhi на нед май 12, 2019 9:55 am, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
Не е свободен достъпа явно.. трябва да го разрешиш..
ahhi - напреднал
нед май 12, 2019 2:41 amnikolov333 написа:
Не е свободен достъпа явно.. трябва да го разрешиш..
Благодаря, поправено..
D103314 - специалист
Аз също бях в такава дилема - едно или двуетажна. Избрах едноетажна, за което не съжалявам. При мен обаче парцела е близо два декара, почти празен.
Плюсове на едноетажната: Не губиш от стълби. След време, като остарееш, и децата пораснат, втория етаж почти сигурно става слабо използваем. На един етаж всичко е по-лесно: Не е задължително да правиш изход на покрива-потенциална язва, външната изолация се прави много по-лесно...моята си я правих сам само с една стълба. Няма нужда от скелета при строителството.
Минуси: два пъти по-големи по площ основи и покрив - там отиват най-много парички :roll: . Според парцела, трябва да се види до колко % е застрояването. На 500кв, ако е примерно 25% застрояване, 100квадрата не те устройват и минаваш на двуетажна...
Двуетажната - по-малки основи и покрив. Губиш от стълбите. Трябва да има изход за покрива. Последващите операции отвън стават по-трудни и скъпи.
Мазето е голям разход, много пари за качествена хидроизолация, повече бетон и желязо. Аз се отказах от мазе, направих си една стая повече с отделен вход за инструменти и други работи - както на показания проект.
Моята къща е 142кв и 16кв веранда, с три спални и две бани. Сега обаче мисля, че за три спални се искат три бани :?
Коридора /антрето/ ми се струва малко. Аз предвидих килер 8квадрата точно до входа, отделно коридора ми е доста голям.
Къщата я строих 2015 година, грубия строеж ми излезе 50 000лв, от които по 18к за основи и покрив - при условие, че моята къща е разчупена, има кръгло, което допълнително оскъпява. Последващите операции обаче - сравнявам с един колега, който по същото време построи 2х80квадрата, при мен излизат по-евтино, особено за външната изолация. Като квадрати сме почти еднакви-аз имам малко повече прозорци. На покрива се качвам с една стълба директно. Ако се предвиди/проектират кухнята и баните, отиват по-малко канели и тръби.

Прикачен файл

DSCF3258.jpg

Прикачен файл

разпределение_page-0001.jpg
Чираче - майстор
нед май 12, 2019 8:12 pmD103314 написа:
. Избрах едноетажна, за което не съжалявам.
Всеки сам решава какво да строи. Мен лично не ме устройва къща без мазе и без гараж. Гледах темата ти. Извинявай, но такава кичозна къща не бих си построил. Никаква идея, никакво разпределение. Щом на теб ти харесва, да си жив и здрав. Моето мнение не е важно.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11

Тема "Общи съвети за строеж на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: