Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Jacket - специалист
Очаква се в най-скоро време придобивката на около декър земя до София. Разбира се вълненията са големи и вече въображението работи с пълна сила да възпроизведе идеалният дом. Аз обаче имам далеч от архитектурна мисъл и за това ще ми бъде изключително полезно да чуя вашите ценни мнения по темата. Последните седмици съм се заел да изяждам форума и да попивам всякаква ценна информация. Темите много ми помогнаха да се ориентирам до голяма степен какво искам за да не се налага сега да задавам въпроси като "едноетажна или двуетажна, със гараж или без" и т.н. Свалям шапка на всички, които са си правили труда да отговарят и да трупат тази ценна информация през годините, особено няколко човека много се открояват и мненията винаги са им професионални =D> Чак ми се прииска и на мен да ми "шляпнат" по един отговор :roll:
Аз съм го докарал до ниво идеен проект, но да речем е на 80% това което искам. Иска ми се с ваша помощ да изчистя доколкото е възможно подводните камъни и чак тогава да ходя при архитект да го направим истинско, а пък аз ще се постарая да описвам по-натам всичко за да се трупа информация във форума.
Къщата ще бъде за 4-членно семейство. Децата ни сега са на 6 и 8 години. Никакви гости не планирам и няма да отделям бюджет за такива неща. Ако някой някога дойде ще си разпъва диван в хола и ще се съобразява с нашият режим след това. Изумих се колко хора дават приоритет на гостите пред децата си при проектирането на домовете си...

Дотук съм си уточнил че искам следното:
  • Едноетажна къща. Нямам намерение да населвам някога втори етаж, на тавана евентуално само ще се складират неща през капандура, но това значи и че ще се ходи все пак по него.
  • РЗП към 160-200кв.м... Иска ми се по-малко защото знам че това доста минава оптималното за едноетажна, но едва ли ще се получи. Ще видим дали няма да избухне бюджета така...
  • Три спални
  • Две бани (едната може и да е само тоалетна)
  • Дневна с бокс (никакви отделни кухни)
  • Много гардероби за жената и децата...
  • Двоен гараж с достатъчно място за колела и евентуално работилничка
  • Отопление с подово на газ + БГВ със слънчеви панели
  • Таван с височина поне 2.70 - в момента сме в такъв апартамент и като отидем някъде на по-ниско (повечето строителство май) мен направо ме захлупва.
Понеже съм страшно скаран с въображението и чертането, единствено съм гледал готови проекти, като огромна част отсях благодарение на предишни теми във форуми, заради очевидни груби грешки. Останаха ми няколко, като един все повече и повече ме влече. Проекта е от американски сайт, вероятно и заради това стените изглеждат с дебелина като картон, но сега идеята ми е само да видим разпределението. Ето го и него:

Изображение

За съжаление липсват всякакви размери, тъй като това е силна модификация на основния проект и за това няма и 3д екстериор, това е единствената картинка, но на мен пък много ми ляга на душата. Моята модификация е че го обърнах хоризонтално, защото така ми се получава перфектно с изложението, което искам. Посоките съм ги добавил аз и са коректните както си ги представям.

Това е проекта в оригинал, но мисля че няма нищо общо защото не отразява модификацията, а и външно със сигурност архитектурата няма да има нищо общо, гледаме само разпределение.

Та първо за изложението. Нямам идея проекта за какво изложение е гласен. Лицето ми е на север и искам там да са само входа на къщата и гаража. Прозореца в кухненската част може да бъде по-малък от тук дадения, но ми звучи добра идея от там да се вижда входа на имота.
Спалните са на запад. Причината е че на запад имам съсед с висок имот (3 етажа, 10 метра), който гледа право в моя двор и като цяло искам да си развивам двора към изток, където е чисто. Четох по темите за западното слънце и предполагам че може да бъде някакъв евентуален проблем, но на запад като цяло не искам да разполагам дневната си и много друг вариант не ми остава. А и с жена ми никак не харесваме да ни буди директно слънце.
На изток планирам доста повече прозорци от тези на проекта, те ще гледат право в "хубавата" част на двора
На юг-югоизток е верандата и на юг има една спална с баня, което вероятно ще кажете че е похабяване на южното изложение, но аз не знам какво друго може да се сложи там без проекта да се преобърне тотално.

Относно гаража, задължително го искам заради двете коли. Едната е голяма (5м), но сме с презумцията че някой ден и другата може да стане. Научил съм се от вас че той трябва да е със собствена плоча за да няма термомост. Въпрос тук, гараж с размери като за две коли и достатъчно място за колела и някакво работно място без колони по средата доколко е утопия? Четох в една тема че тавана се явява голям проблем да не провисне, ама то на този проект хола пък е още по-голям. Тук ще имаме конструктивни проблеми май :?

Utility стаичката след гаража ми изглежда перфектна за котелно (кухня и баня са на две крачки, онази далечната баня не ми харесва там горе), пералня и сушилня.

Мястото отбелязано като Kids living room е едно от нещата, което много ме грабна в този проект, не съм виждал такова по българските и много ми хареса, като обаче планирам да го ползвам предимно аз хаха :-D С детето сме големи геймъри и играем на конзолата в момента в хола, което не е особено популярно сред жена ми. Та на това място мога да си сложа и едно бюро за home office като се наложи.

Двете детски спални са си съвсем стандартни, ще бъдат стаи от сорта на 13-14кв.

Банята в средата ми харесва като разположение.

Спалнята на юг ми изглежда леко разточителна в този й вид. Банята вътре не ми харесва. Това със сигурност бих си го променил, като сложа лек коридор и банята преди спалнята с подобни размери на другата, или дори банята да заеме част от показаната веранда и като цяло да се дръпне малко от дължината на цялата къща за да се спести квадратура. Дрешника може да го заменим с огромен гардероб.

Дневната също в този проект изглежда доста огромна. Горе-долу като 50кв помещение изглежда, което ми се струва прекалено, т.е. от там може малко да дръпнем надолу квадратурата като седнем да ги чертаем точно. Иначе разположението на мен ми харесва дори на идеята за мебели. Тук съветите може би биха били доста ценни. Прозорците на изток както писах по-рано смятам да са доста по-щедри. Искам да сложа и една камина но не съм сигурен къде би било най-подходящото място. Тя ще бъде слабичка, по-скоро с декоративна цел, за уют зимата. Четох и за квадратните холове, мисля че тук не се получават такива ужаси с миксиране на трите зони за готвене/хранене/почивка, но все пак всеки съвет би бил ценен.

Верандата може и малко по-малка да дойде от така дадената. Не съм сигурен че имаме нужда от чак толкова голяма. За нея също разбрах че не трябва да е заедно с плочата на къщата и вариантите с дървени веранди също изглеждат примамливи. Това може и на по-късен етап да го решим де.

И остана входа, който си ми изглежда съвсем оптимален с място от двете страни за дрехи, обувки, някое друго дърво за камината. Дадената двойна врата вероятно ще си се превърне в по-обикновена единична за да няма такива екзотики чак.

Според вас грубо на каква квадратура РЗП би могъл да се разгърне такъв проект? Външните стени вероятно ще бъдат стандартни 38мм + изолация, вътрешните не съм сигурен... но може би ще пусна отделна тема за там за да не става огромно тук. Вероятно повечето ще са 25, но някои ще са 38 + шумоизолация, защото имаме малко специален случай, едното ни дете е аутист и е изключително шумно. От там идва и сериозният напън да спрем да живеем в апартамент в някакъв момент.

Ще се радвам на всякакви коментари, добри, лоши, все тая. Сега му е момента някой да ми каже че съм намислил голяма глупост някъде :?:
Руди - специалист
Да кажем, че това което е на схемата е към 250 квадрата с верандата, 220 без нея. Дневната е 70 квадрата без входното предверие, с него е повече от 80. Трите помещения за деца са по 13 квадрата. Гаражът е повече от 6х6 м светло, ще събере две коли и някой стелаж и колелета в дъното, но ваденето е проблем, ако колите са вътре. Голямата спалня е 16 квадрата, с дрешника 22.
Общо ще трябва терен 20х15 м за да се събере къщата, тук стените са по 15 см, с по-дебели стени ще трябва повече, ако не трябва да се губи светлата площ. Къщата е добра, най-вече ако на теб ти харесва. Обикновено "преходните" спални за брокерите са минус, но това е къща, не апартамент.

Гаражът и особено дневната са доста големи за бетонна плоча без вътрешни колони, но не е невъзможно. Пък може и със стоманени греди да се премости, ще каже колегата Blue. Аз не харесвам западното изложение, но това си е мое мнение, бих потърсил къща с по-дълга южна фасада, а не западна, стига да се събере на терена. Втората баня не бих я унищожил, за да не става опашка за единствената. Пък и да минавам по хавлия през дневната до спалнята понякога създава неудобства.
Jacket - специалист
Терен има или поне се надявам. Имота е 31х34 във вилна зона. Квадратурите, които си сметнал са доста плашещи и определено по-разточителни отколкото имаме нужда. Ще ги кастрим с архитекта определено. Включването на гараж в общата квадратура се надявам все пак малко да дърпа надолу цената на строителните и най-вече довършителните дейности, че това са си почти 40кв.

Втората баня ще я премисля пак, Благодаря! Засега се оправяме с една баня без особени проблеми въпреки че далеч не се къпем само лани, но с една тоалетна сме си зле.
По-дългата южна фасада предполагам значи да се разположи дневната по нея, но това ще си е изцяло ново разпределение май. Може и до там да стигнем, трябва и да поседя малко повече на имота да позяпам малко слънце, сенки... на юг има два огромни бора в съседния имот, които зимата ми се струва че ще закриват слънцето през голяма част от деня. Казват ми че прекалено съм ги бил мислил тия работи, ама как да не ги мисля, къща не се мести.
Руди - специалист
Във вилните зони отстоянията са по 4 м от съседите, и 6 м от дъното,
Ако лицето е 31 м, значи 23 метра застройка се събира.
От гледна точка груб строеж и покрив, гаражът и къщата може да не се
различават особено, освен ако не смениш конструкцията на гаража
(стоманени греди или ферми вместо плоча). По-евтино ще е довършването
отвътре и обзавеждането.
Мисля, че ако имаш втора баня в наближаващия пубертет, ще си по-щастлив.
Успех!
Jacket - специалист
То лицето е малко плаващо (причината), но да разбирам, че за този строеж абсолютният минимум е 28 нали така? На мен даже тясна ми се виждаше тази къща спрямо лицето, явно толкова и разбирам :? А за втората баня всички точки са записани! Слушам патило че да не преустройваме после.
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет юни 28, 2019 3:18 pmJacket написа:

РЗП към 160-200кв.м.
Не прави повече от 150м2, иначе дългите скатове превръщат покрива в перманентен кошмар. Освен ако, не се прибегне до „Г“ или „П“ образна схема на къщата.
пет юни 28, 2019 3:18 pmJacket написа:

таван с височина поне 2.70 - в момента сме в такъв апартамент и като отидем някъде на по-ниско (повечето строителство май) мен направо ме захлупва.
Проблема със светлата височина е фундаментален. По-големите всекидневни искат мин. светло Н=300см, докато малките помещения са по-уютни с мин. височина от 260см. И възниква дилемата, дали да се регулират височините и отопляваните обеми с окачения таван или да се направи плоча на различни нива?
пет юни 28, 2019 3:18 pmJacket написа:

Четох в една тема че тавана се явява голям проблем да не провисне, ама то на този проект хола пък е още по-голям. Тук ще имаме конструктивни проблеми май.

Тука, сега, колегата шоп пак ще ме парира с неговата 8см плоча. Ама истината е следната- плочите провисват в дългосрочен план по доста сложен механизам, и провисването се влияе в сравнително малка степен от класа на бетона и количеството на армировката, като първостепенно значение има дебелината на плочата. Затова му кажи на твоя конструктор, че искаш преоразмерена плоча, демек да я увеличи с 2-4см. За 150м2 цената на 3-6м3 бетон е 400-800лв. Егати икономията на фона на бюджети за груб строеж от порядъка на 70-80 хил. лева за 150м2. И BLUE-то се чуди и се мае, защо за къщи все още се пестят няколкото м3 бетон от плочата, които могат да я превърнат в поне 50-100 годишен шедьовър. За апартаментите, разбирам там колкото по-тънка била плочата по-лесно се продавали. :lol: :? :shock:

:arrow: Руди подхвърли и идеята за стоманени греди за гаража. При тях още на ниво проект се фиксира дължината на гредите на 600см, което в зависимост от връзките може да даде светъл отвор от 550-600см. Ако искаш двойният гараж да е по-широк от 600см, ще намерим евтино стоманено решение. 12 метра нарязани на 8 и 4. От два по 4м става греда 8м. И гаража ще се фука, че е със светла ширина от 7.5м.
Jacket - специалист
пет юни 28, 2019 9:26 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Не прави повече от 150м2
Т.е. 150м2 + 40м2 гараж би трябвало да е някакъв максимум който да гоня, нали така? Защото гаража все пак си го представям с отделен двускатен покрив (пример), или пък едноскатен (пример). За къщата още не съм сигурен дву или четирискатен, но и тя още не е съвсем готова откъм геометрия. По тази тема имам още да чета и да се консултирам. Знам само че със сигурност искам да разположа слънчеви панели за БГВ (а по-натам може и за друго) на южен скат, което вероятно ще има значение за вида на покрива.

От 15-тина години лятно време почиваме на една вила на морето която има 200л бойлер с два панела и там досега принудително не се е налагало да затопляме. Не очаквам да ми грее водата и през зимата, но все пак голяма част от годината това си е направо изобилие на безплатна БГВ.

За височините не се бях замислял че може да са различни в различните стаи. Вариант с две плочи (над всекидневна и останалите запазни стаи) ми звучи като бая скъпо начинание, а и изобщо май идеята е да се мине без плоча отгоре. Окаченият таван какви минуси има, освен че ще бяга топлото над него?

За гаража също разбирам че има варианти, което засега ме устройва :) Със сигурност икономия в дебелина на плоча при положение че със сигурност я компрометира няма да се прави, а на варианта с гредите ще се върнем като му дойде времето.

Много благодаря за тези съвети. Всичко това ще ми помогне като стигна до архитекта.
VLADO66 - майстор
На какъв терен ще се строи-наклонен или равен? Питам, защото ако е наклонен би могло гаража да влезе половин етаж под кота 0, a над него да се организират спалните помещения.
BLUEPUPIL-2 - специалист
съб юни 29, 2019 2:00 pmJacket написа:
Много благодаря за тези съвети. Всичко това ще ми помогне като стигна до архитекта.
На първите срещи с архитекта да присъства и конструктора. Намирате най-доброто за Вас решение по отношение на точното местоположение и напречно сечение на колоните на база желаното вътрешно разпределение и сравнително евтино и безпроблемно стъпване на покрива върху тях. Може да Ви звучи парадоксално, но за мен най-добри резултати при по големи на площ покриви се получават когато се започне от покрива за съответната ЗП и се слезе към колоните и вътрешното разпределение. При 150м2 ЗП ще се получи 200-210 м2 покрив. При тези размери двускатният покрив не стои много добре, ама си остава най-доброто под слънцето покривно решение.
Jacket - специалист
съб юни 29, 2019 3:20 pmVLADO66 написа:
На какъв терен ще се строи-наклонен или равен?
Нямам точно цифри, но терена е доста равен. Не мисля че има повече от метър-два денивелация.
BLUEPUPIL-2 написа:
На първите срещи с архитекта да присъства и конструктора. Намирате най-доброто за Вас решение по отношение на точното местоположение и напречно сечение на колоните на база желаното вътрешно разпределение и сравнително евтино и безпроблемно стъпване на покрива върху тях. Може да Ви звучи парадоксално, но за мен най-добри резултати при по големи на площ покриви се получават когато се започне от покрива за съответната ЗП и се слезе към колоните и вътрешното разпределение. При 150м2 ЗП ще се получи 200-210 м2 покрив. При тези размери двускатният покрив не стои много добре, ама си остава най-доброто под слънцето покривно решение.
Благодаря, отбелязах си. Аз смятах поне в началото с архитекта да оптимизираме разпределението за да стигнем до желаната квадратура, а после да включваме и конструктор.

А какво мислите за южната баня да бъде по този начин:

Изображение

Има вход от дневната и отвън. Образува се коридорче, което май ще трябва да е малко по-широко за да стане комфортно. За влизането отвън четох тук в една тема. Не съм сигурен от хигиенна гледна точка колко е добре обаче. По спалнята ще се поработи малко, игнорирайте прозореца в гардероба :) просто набързо намятах с копи пейст нещо. Предимство ми се струва че спалнята няма да е залепена за верандата и ако някой си почива на обяд няма да трябва да се стъпва на пръсти. Недостатък виждам че се образува коридор, който ще трябва да дойде по-широк от това дето съм плеснал за да можем да се разминаваме, а пък дотук е доста безкоридорен проекта.

Тема "Идеен проект за голяма едноетажна къща с двоен гараж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: