Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
Привет,
нахлувам при вас с въпрос, на който не съм сигурна, че намерих сигурен отговор.....

Предстои ми строеж на еднофамилна къща в подножието на Витоша. По проект са ми заложили зидовете с 25см четворки и 10 см изолация. Поразгледах какво се намира на пазара и попаднах на тухли Поротерм Комфорт 38 см, за които се твърди, че имат достатъчно нисък коефициент на топлопреминаване, за да нямат нужда от допълнителна изолация върху зидовете. Прочетох мнения - противоречиви са....Ще разпитам и изпълнители, но искам и мнения от ползватели.Та има ли смисъл да променя проекта на 38см поротерм, който мога да оставя без изолация или ще е тотална тъпотия?
radius - майстор
Няма да минеш без изолация според мен. Те покриват някакви занижени норми и пак трябва да имаш по бетоновите външни елементи.
Dessie - специалист
пет авг 16, 2019 1:15 pmradius написа:
Няма да минеш без изолация според мен. Те покриват някакви занижени норми и пак трябва да имаш по бетоновите външни елементи.
По бетоновите елементи е ясно, гледах на техния сайт как се изолират термомостовете с вата.

Идеята е рекламен/търговски трик ли е ниския коефициент на топлопроводимост нереално близък до комбинацията стандартна четворка+10 см изолация?
Финансово ако гледам параметрите също има съществена разлика в полза на Поротерм комфорта, поне ако правилно съм разбрала определението брой тухли на м2. За 1 м2 от стандартните четворки ми дават 33 бр и обща цена 24 лв/м2 само за тухли + още 35-40 лв/м2 за изолация, а за Комфорт дават 16 бр/м2 с обща цена 49 лв/м2, но пък няма разход за материали по ТИ....
Комфорта сам по себе си доколкото разбитам има и други предимства - прав зид, по-малко шепило...
BLUEPUPIL-2 - специалист
Недейте да издребнявате нещата! :cool:
Все пак, цената на парцела е половин милион! :rolleyes:
Dessie - специалист
съб авг 17, 2019 12:18 amBLUEPUPIL-2 написа:
Недейте да издребнявате нещата! :cool:
Все пак, цената на парцела е половин милион! :rolleyes:

Ще поясниш ли какво точно имаш впредвид?
BLUEPUPIL-2 - специалист
съб авг 17, 2019 12:32 amDessie написа:
Ще поясниш ли какво точно имаш впредвид?
:idea: Имах предвид, наличието на осезаема диспропорция!
npace - специалист
Коефициента на топлопроводимост на Поротерм е наполовина на този на "обикновените" тухли. На това дето ги залепва една с друга си е все същия обаче. :-D
Психологическият фактор - ако си направите стените с обикновени тухли ще се чувствате сякаш сте изтървали нещо хубаво. Затова - Поротерм 25 см и малко вата отвън. :-D Цената е 3-4 лв повече на квадрат спрямо обикновени тухли, но, както БлуПюпил спомена - щом можете да си купите парцел там и това няма да Ви събори. :-D
naster - специалист
За Поротерм 38см трябва да предвидите изолация на ст.-бетоновите елементи. При стандартни 25х25 колони, може да помислите зидарията (самоносеща) да е 13см извън конструкцията, т.е извън ръба на плочите; бих изолирал колоните и плочите с 15-16см вата. И отгоре през цяло в/у тухлите бих сложил още 2-3 см вата, за да изравни повърхностите. Иначе зимата Ви очакват или сериозни сметки за газ, или студено жилище. Защото вероятно ще имате гледки към града (северни прозорци). Няма нужда да Ви го казвам, но: още толкова изолация към терена/мазе/гараж 15-16см и двойно под покрива. Успех!
Hursa - майстор
пет авг 16, 2019 1:30 pmDessie написа:
...ниския коефициент на топлопроводимост нереално близък до комбинацията стандартна четворка+10 см изолация?
Не разбирам или може би имате грешка. Термичното съпротивление на поротерм 25 см с 10 см ЕПС е чувствително по-голямо от колкото на поротерм 38 см (освен, ако аз не греша). (Всъщност, със каква топлоизолация смятате.)
Последна промяна от Hursa на съб авг 17, 2019 10:41 am, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
@BLUEPUPIL-2 - твърдението ти за диспропорция е несериозно :-) сметнах за редно да кажа локацията на бъдещата къща само от гледна точка на това, че все пак може би има значение за пресмятането на топлозагубите и средната годишна Т.


@прасе - добре де, защо все има значение цената на парцела? Търся някаква златна среда, не ми трябва изхвърляне, не ми трябва и обратното. Психологическия момент е дали Поротерм Комфорт не е въдица за шарани, а не дали тухлите на Мирково не са от елитен бранд :-)
Срамни въпроси няма и предпочитам да питам,т.к се впускам в непознато за мен начинание.

@naster - да, погледнах в сайта им препоръките за изолация на стоманобетонния скелет. Идеята за по-дебела изолация на него + тънка добавка по зидарията може би е добра идея, благодаря! Ще проуча и нея... Основната идея на питането беше има ли смисъл да слагам 38-ца или да си остане класиката 25-ца с 10-15 см изолация.
Северна гледка нямам, основните помещения на първият етаж са ориентирани юг с гледка към Витоша, на втория имам комбинация от юг-изток и юг-запад. Няма сутерен, гаражите са на кота 0, за покрива е ясно, че ще трябва дебело изолиране, но за там ще има друга тема.

@hursa - после ще спусна данните, които аз гледах, твърде вероятно е да не се ориентирам добре и да не познавам термините, защото нявсякъде се говори за топлопроводимост, а не за топлинно съпротивление...

Тема "Мнения за тухли Поротерм Комфорт" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: