Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
denichka09 - помощник
Здравейте майстори! От известно време чета форума и съм свикнала напоследък с безкрайния ремонт в къщи да се допитвам за всичко до него, но ето че при нас се стигна до нещо съществено и не мога да намеря, някъде да е писано по въпроса. Ето защо се престраших да попитам за мнение и идеи. Правим си с мъжа ми изолация на къщата. 5 см ЕПС върху тухла. В момента сме на ниво направена шпакловка върху мрежа, но много ни се иска външно да декорираме къщата в стил фахверк. Моля Ви, дайте идеи как би могло да стане това най здраво и разбира се евтино. При нас се родиха в тази посока две идеи - първата е дъски, боядисани в тъмно кафяво да се хванат с примерно десет сантиметрови дюбели през определено разстояние към стената и с тях да се оформи картинката. Другата идея е просто да се нарисуват, но нито ще е по-лесно, нито ще е по-красиво. Проблемът е, че тук при нас духа доста и лично мен малко ме е страх, при един по-силен вятър да не се разхвърчат и дъски и дюбели и т.н. Моля Ви кажете какво мислите, защото не се наемам да започнем с това , преди да съм чула какво мисли специалист.

Прикачен файл

fachwerkhaus01.jpg
fachwerkhaus01.jpg (22.49 KиБ) Видяна 6040 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Еее щом рисуваните не са ви по-лесни.... щях да предложа от 5мм неопрен или изобщо някакъв подходяш стиропор...
denichka09 - помощник
Не разбрах това с неопрена. А и Гугъл ме праща при водолазите. Бихте ли ми разяснили и двата варианта?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Моя грешка. Неопор. Простете. Режете си ивици и ги лепите със шпакловката. Няма да ги издуха вятъра. Леко ги шпакловате и тях и после в цвят. Ще са като истинските греди.
По принцип и рисуваните не си личат от няколко метра.
denichka09 - помощник
Благодаря за мнението - възможно е като вариант, а и ще стои до някъде релефно. Разсъждавахме и за варианта да сложим някакви лайсни, произведени по системата на молдинга и первазите /ЕПС и отгоре защитно покритие/, но ще излезе скъпо май, а и не се произвеждат в цвят. Та за сега Вашия вариант е най-икономичния.
n.nikoloff - специалист
Моето мнение в случая е "изкривено" и може да не Ви послужи, но ето го все пак:
Всичко, различно от дървен материал в случая ще стои като кич и Вие ще го виждате всеки ден и всеки ден ще Ви дразни. Е, не е задължително още от първия ден, но много скоро ще настъпи този момент. Това беше коментара, а ето съвета - ако са Ви понамалели паричките на този етап (което е напъно разбираемо) то посъберете ги във времето и направете тази красота както си трябва. Повярвайте ми - компромиса не си заслужава във Вашия случай.
denichka09 - помощник
Вярно е и това - напълно прав сте. Мъжът ми твърди същото. Обаче дайте конкретни съвети. Дюбели ще държат ли дъската - с какво да я тонирам, първо ли да боядисам къщата или като сложа дървото - и изобщо търся помощ за да доразвия идеята преди да почнем.
Master_Kenobi - V.I.P.
Колегата е прав, че всичко различно от дърво ще е огромен компромис, който ще опорочи цялата идея и в крайна сметка ще прилича на нищо...
denichka09 написа:
...Дюбели ще държат ли дъската - с какво да я тонирам, първо ли да боядисам къщата или като сложа дървото - и изобщо търся помощ за да доразвия идеята преди да почнем.
Дюбелите ще държат естествено! Дори и само да залепите дъските пак ще се държат. Помислете само, че вятърът отвява нещата, под които може да се пъхне, грубо казано и да ги повдигне. По-скоро поклива ще отвее (пу-пу, да не чуй, Дявола :-D ), отколкото тия дъски. Но ги закрепете и с дюбели, по-лесно ще и за работа и по-здраво.

Закрепването изобщо не е грижа, според мен. По-скоро изолацията... Дървото е с около 3,5 пъти по-лоши изолационни свойства от ЕПС-а. На теория ще се появят термомостове, които на практика едва ли ще усетите, освен ако дъските не са много на гъсто.
Но все пак може да се вземат някои мерки. Например, направете дъските с дебелина 3 см, и между тях и стената да останат около 3 см., които да запълните с подходяща пяна (пяната допълнително ще заздрави захващането на дъските към стената).

Не знам как се прави, но аз бих го направил в следната последователност:
1. Дъските се обработват до окончателният им вид. (Само от челната страна.) Рендосване, байцване, лакиране... Както сте решили, че трябва да са.
2. Закрепване на дъските на тухлената стена с дюбели и евентуално, ако оставите разстояние между тях и тухлите - запълване с пяна.
3. Челните обработени повърхости на дъските се облепват изцяло за предпазване. Предварително се изрязва пяната където е излязла от-под дъските и се залепва ЕПС-а на стената. Слага се подходящо водоразтворимо лепило (не циментово) между дъските и ЕПС-а - това задължително!
4. Прави се мазилката върху ЕПС-а и евентуално боядисването.
5. Накрая се махат лепенките от дъските.

Сещам се и за още няколко важни подробности, но за тях после, ако възприемете тая техология.
Успех! :)
n.nikoloff - специалист
А аз доколкото разбрах първо ще се полага топлоизолация, т.е. дъските или талпите ще лягат върху EPS-а, така че няма да има мостове.
denichka09 - помощник
Много Ви благодаря. Изглежда и логично и лесно, само че има вече една подробност, която не позволява процеса да е напълно така, както го описвате. ЕПС-а вече е поставен по цялата къща и е направена шпакловката. Не че когато започвахме не знаехме, че ще искаме тази декорация, но не бяхме сигурни дали ще добутаме и до тук, та за това решихме поне да я изолираме първо като хората, пък после да направим каквото можем. Това е и причината да се притеснявам дали ще се задържат летвите. Дюбелът ще трябва да мине през ЕПС-а, и да се захване за тухлата -/четворка със съмнително качество от преди 20-тина години/.

Тема "Имитация на Фахверк върху тухлена къща - Моля ви помагайте !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: