• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
SongBird - специалист
Здравейте,

Колко е разумната големина на бетонна плоча, която не е подпряна посредата? Контекста е, че искам да строя къща, и предпочитам да съм си изяснил максимално нещата преди да отида при архитекта. Къщата е 80 квадрата и сега работя по първия етаж. Над този етаж ще има втори, и над него ще е покрив (с плоча и той). Съответно, поне толкова знам, няма начин да няма нещо посредата, което да предава товара към основите.
Предпочитанието ми би било да няма колона разбира се, но - ако ще има - тази, която съм сложил дали ще свърши работа. Пада се на практика в центъра на плочата, 50*50см. Дизайна позволява и да се увеличи малко.

Как мислите, дали ще свърши работа тази една колона?

Toва е първия етаж, колоната е посоченото с червена стрелка плътно нещо.
Изображение
brum - майстор
То може и без колона по средата, ама полето ще е голямо и гредите ще са сериозни. Трябва ти строителен инженер да те консултира тук.
kozl - майстор
Изглежда първо трябва да си изясниш въпроса за гредите и после за плочата.
Щом пишеш за плоча и колона, вероятно си мислиш за тип безгредова конструкция или скрити греди в дебелината на плочата.
Но ако понятието разумна големина на бетонна плоча е свързано с пари, отговора на питането ти става сложен. Това означава направа на проект и остойностяване. И според мен най-финансово икономична е гредовата конструкция.
SongBird - специалист
Така, като ви чета, съм обнадежден. Щом може без нито една колона, то една все ще свърши работа. Конструктора вече ще допълни подробностите... Важно ми е да не е чак когато отида при архитекта да ми каже "ааа не може така, ей тука в средата между дивана и трапезната маса ще сложим една колона".
Мерси!
brum - майстор
Архитекта не му е т'ва работата. Той слага стените. После инжинера по конструкцията търси удобно място на колоните.

Иначе може много неща. Примерно плоча само със скрити греди. Ама да не се окаже, че плочата е 50см висока :) .

Иначе тъй като ги гледам картинката бих преместил таз колона в нишата на коридора. При мен беше голяма греда - дълга права стена. От единият край коридор, от другият край хол. Стената 15см. И по нея се появих две колони по 25см от нямане къде да идат. Даже не минах на вариант с по-дебела плоча, щото нещата отиваха към двойно по-дебела такава.
Руди - майстор
Имах преподавател, който твърдеше, че малката къща
се прави с една колона - точно по средата.
Времето беше, когато зидариите бяха плътни и носещи.
Другите 8-10 колони - в ъглите и по средата на страните
не се броят, щото не се виждат.
През средната колона на кръст минават две греди
или има носеща стена. Като се раздели плочата на 4
еднакви полета се получава доста икономично решение
по отношение на дебелината и армировката.

На въпроса: Да, ако се кръстосат едни хубави греди
в двете посоки през колоната, плочата ще се
държи добре при една дебелина от 14-15 см и при
височина на гредите 40-45 см, заедно с плочата.
Може би с някакъв таван ще се скрият тези греди
или ще се оформят декоративно. Таванската
плоча може да е по-тънка ако няма да се ползва
за мансарден етаж.
SongBird - специалист
Ще стане разботата значи! Мерси на всички!
resistbody - майстор
Не е твоя работа да решаваш къде да има колони и греди... начерай това разпределение, което искаш и го покажи на архитекта..
Чираче - майстор
пон мар 08, 2021 7:57 pmresistbody написа:
... начерай това разпределение, което искаш и го покажи на архитекта..
Най-добре е на конструктора. Това не е работа на архитекта... :?
radius - майстор
Инвеститорът няма работа с конструктора. Дава на архитекта, последния се предполага че знае повече от инвеститора и прави така идейния проект, че да е с минимум промени от конструктора. И след 20-30 итерации всички са доволни. Малко идилична картина, но така е в моите очи.
  • 1
  • 2

Тема "Големина на неподпряна бетонна плоча?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: