• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Cob
Здравейте,
Първо да се извиня, ако темата не е изцяло за тук, но предполагам, че има компетентни хора по тази тема.

Предстои ми покупка на имот с цел строителство на еднофамилна къща. Имотът, на който съм се спрял е 500 кв.м с лице 12 м и ширина по цялата дължина м/у 11,5 м и 12 м, на границата на регулацията, бивша територия по §4 от ЗСПЗЗ. До колкото съм запознат, за тези територии при промяна на предназначението в ПУП се посчват показателите за застрояване, без да се влияят от устройствената зона (те не попадат в такава). При отстояние по 3 м от страничните граници на имота мога да разположа къща с широчина около 6 м, което ми е напълно достатъчно. В новоприетият през септември общ устройствен план територията е отредена за Ов (Рекреационни устройствени зони за вилен отдих), където отстоянията са по 4 м и разбираемо това не ме устройва. Та въпросът ми е с изменението на ПУП с цел промяна на предназначението, възможно ли е да бъдат оставени отстояния по 3 м.
През август е правен опит за издаване на рзрешение за изработване на ПУП, но от общината са заявили, че очакват всеки момент влизането в сила на ОУП и няма да издадат разрешение преди това.
Към момента са подадени документи от собственика* в общината за издаване на удостоверение в коя устройствена зона попада имота, съгласно чл. 40, ал. 6 от ППЗОЗЗ (*иформацията по закон се събира служебно от комисията по чл. 17, ал. 1 от ЗОЗЗ). Тъй като общината не иска да издаде разрешение за изработване на ПУП на основание чл. 124а от ЗУТ без този документ, което за мен е малко странно при положение, че този информация е при тях и е необходима чак за промяната на предназначението в ОД "Земеделие".

Другото нещо, което ме притеснява е наличието на скала, по думите на собственика на около 50-60 см. И по конкретно ме притеснява копаенето на основите, поради финансови причини ( 1000 лв на машиносмяна и по думите на оператора на машината, 7 до 10 дни за къща с тези размери и дълбочина на копане на скала 1 м). Прикачвам снимка от изкопа в съседен имот. Идеята ми е за двуетажна къща с приблизителни размери 6м х 16 м и не смятам да изграждам мазе.
Ще се радвам на всякави коментари и съвети.
Прикачен файл:
izkop.jpg
torbalan - Дървен философ
Да не става въпрос за Варна?
nikolov333 - майстор
Ако наистина се очаква скоро ОУП, не е ли по-добре да се изчака или да се проучи предварително, до колко той ще касае имота..
BLUEPUPIL-2 - специалист
Скалата винаги е плюс, когато иде реч за основи на къща. 80см в терена и „по-компактни“ основи ще компенсират копаенето на 20см мека скала.
Cob
Здравейте,

Имотът се намира в Кърджали. ОУП вече е влязъл в сила, имотът попада в Ов (вилна зона), но въпреки всичко следва да бъде сменено предназначенито на земята от земеделска в такава за неземеделски нужди. Не искам да чакам, защото цената в момента е много добра, за имот на границата на регулацията - буквално улицата пред него е границата. И благодаря за отговора за основите, много улеснява избора. Силно се надявам в близките месеци да се похваля с готов проект и стартиране на СМР :) :) :)
nikolov333 - майстор
Сигурно ли е това с вилната зона и смяната на предназначението.. Аз купих такъв имот които се водеше овощна градина във вилна зона и наораво ще си вадя ПУП.. :?
viewtopic.php?f=47&t=61892
Cob
чет ное 28, 2019 5:27 pmnikolov333 написа:
Сигурно ли е това с вилната зона и смяната на предназначението.. Аз купих такъв имот които се водеше овощна градина във вилна зона и наораво ще си вадя ПУП.. :?
Ами след обикаляне по ведомствата се оказа, че тези имоти се водят земи по параграф 4 от ЗСПЗЗ. Което автоматично ги прави с по-особен статут (честно казано и аз не разбрах защо :) ). Да вметна, че преди малко изчетох и Вашата тема и видях, че скицата е от кадастъра и територията е урбанизирана. В моя случай, скицата е извадена от общината и не съдържа такъв вид данни. Но като цяло промяната не ме притеснява в земеделито, оказа се, че таксата конкретно за този имот ще е нищожна и издават решение в рамките на месец ( може и много по-кратък срок, тъй като имат комисия един път в месеца и ако човек уцели датата ще стане бързо). За мен притеснителното в цялата ситуация е дали с ПУП-а ще може да се зададат граници от по 3м, а не 4м както е в ЗУТ за Ов. :wink:
aroot - специалист
Изкоп в скални почви е нерентабилно, но неизбежно особено ако сте над училището, т.н. зона Сердика. Няма как къщата да стъпи директно на скалата. Въпроса е много относителен, завиди от терените наоколо, коти нивелети на новопредвидените улици, конкретно архитектурно решение и т.н
Имотите от параграфа са голям купон..
Ако с ОУП сте на 4м, нямате спасение. Той затова се нарича общ устройствен план, затова сумати време се обсъжда, обжалва и т.н., все се намира някой който сеща в последният момент, не чул не видял или като Вас, бъдещ купувач. Сумати хора чакат да влезне в сила, а като влезне, каквото е заложено там, това ще е. Иначе, май влезна в сила де.
Според мен се обърнете към читав архитект, нещо което може да не намерите тук, освен ако същият не си прави ремонт.
Руди - специалист
Аз не съм виждал процедура за смяна предназначение, по-кратка от половин година.
Дали ще може да се намалят отстоянията - кой знае? Като дойде време да направите
допускане за ПУП, ще се разбере. Освен отстоянията, във вилните зони има ограничения
и за височината на корниза и билото.
Изобщо имотът е със степен на неопределеност, която вероятно обяснява ниската цена.
Дано не ви е спешно да строите.
А може и да не съм прав. Успех!
nikolov333 - майстор
Моя ПУП е с граници 3 метра от трите страни към съседите и бъдещата пътека и на 0м по оградата от към бъдещата улица..така че явно зависи кой ти движи нещата с документите в общината според мен.. :wink:

Прикачен файл

received_438239183776969.jpeg
  • 1
  • 2

Тема "Закупуване на имот и смяна на предназначението му" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: