Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте на всички,

след дългогодишна война с една местна банка и множество лишения, работа на 2 места и прочее, станах собственик на апартамент. Понеже докато събирах парите за адвокати и за ипотеката не живеех в имота, апартамента беше празен последните 5 години.
Сградата е 11 годишна и забелязвам, че във всяка стая има цепнатини по стената под касите на прозореците. Под едната каса цепнатината е доста голяма. Има също и по тавана в мазето. По таваните в стаите цепнатините са малки, на едно място има и по стената посока тавана. Всички цепнатини са вертикални.
Въпроса ми е това сериозно ли е? Имам в предвид, ако е козметичен проблем ще го реша, не ако е нещо по сериозно може би е редно да го продам. До тук ми коства твърде много лишения и тежки моменти, имам да плащам още 10 години и ако ме вкара в още разходи, няма да го понеса в никакъв случай.
Благодаря на всички отзовали се!

Прикачен файл

Screenshot_20191201-203507.png
aroot - специалист
По скоро ви трябва помощ от строителен инженер, за оглед на място.
Нямаме никаква информация за сградата, а само една снимка.
Това което искате да чуете, едва ли ще го намерите в интернет.
muhala - специалист
Не мисля, че проблема е в конструкцията (бетона), а по-скоро в зидарията. Ето нещо за размисъл.
https://www.facebook.com/10000113502151 ... zA1NDAzNg/
Руди - специалист
Пукнатината в мазилката на къщата е нещо като температурата на болния човек. Може да е само настинка, може и да е сериозна болест. Пукнатината може да е от липса на мрежичка във фугата на гипскартона или некачествена мазилка и шпакловка. Може и да е по-сериозна причина. От снимката и текста не може да се прецени.

Като строителен инженер все пак, ще ви споделя един непопулярен факт: Строителните конструкции се изчисляват с допускане на деформации, които никоя шпакловка не може да поеме. За щастие товарите, с които смятаме и качествата на материалите добавят доста резерв, за да не виждаме много повече дефекти. Както се вижда от видеото в предния пост, масово между зидарията и плочата отгоре се оставя "мека" фуга с монтажна пяна. Тая фуга спокойно може да поддаде 5-6 мм без да се наруши зидарията. Разбира се 5-6 мм провисване ще спука всяка шпакловка.

Тема "Пукнатини по стените 10 годишна сграда" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: