• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Vodica - помощник
Здравейте!
Вече 3 месеца съм се "гмурнала" в материята "Сглобяема къща с дървена конструкция" и "бълбукам" из нета, търсейки всякаква информация за това./Точно за три месеца тотално обърнах предпочитанията си от монолитна към сглобяема къща с дървена конструкция. Защо го направих, е дълга тема./ Професионалното ми образование е свързано с медицината което предполага, че нищо, ама съвсем нищичко не разбирам от строителство, дърводелство, структура и качества на материалите, предназначението и използването им. Обаче съм ентусиаст! :) Та искрено се надявам и аз един ден да се похваля с начинанието "Строежът на моята къщичка".
А дотогава ми се иска да отделим една тема на Лари Хон - американец, сглобявал именно такива къщи в Щатите в периода 1951-2002 год. Починал на 80 годишна възраст през 2011 год., Лари оставя след себе си своя опит в книги и филм.
За мнозина от вас той е познат, но за ентусиасти и НЕмайстори като мен е стимул за вяра и оптимизъм в изграждането на собствен дом.
Насладете се!
Книги за сваляне: https://pro-karkas.ru/docs/larry-hon/
Филм:
В ефира информацията за него е на руски и на английски - всеки може да намери материали на езика, който ползва.
MamaMy - майстор
По нашите земи не сме се отказали напълно от дървени постройки, но само за кочини и хамбари. Гледай филма Хан Аспарух. Там даже крепостите бяха дървени. Е, от тогава до сега е минало доста време и българите са установили кое е правилно за нашите географски ширини. Същото се отнася за всеки народ живял достатъчно на дадена територия. Примерно в южна Гърция почти няма керемидени покриви. Там просто няма нужда защото вали рядко и основно дъжд. В северните държави обаче равни покриви почти няма. Трудно удържат товара когато натрупа сняг. По същия начин е и с подовете. На север почти няма под на къща направен от мрамор. На юг поради жегите основно са такива.
Та ти къде живееш и какво точно търсиш? Ако търсиш уют, смени ударението :-D
Vodica - помощник
съб яну 04, 2020 11:05 pmMamaMy написа:
...
Та ти къде живееш и какво точно търсиш? Ако търсиш уют, смени ударението :-D
Живея в панелка и вече смених ударението :) Затова и се информирам. А какво и кого търся, ще се разбере. :)
Отделих внимание на Лари Хон в отделна тема, тъй като я смятам за удачна за естеството на форума.
MamaMy - майстор
И аз бях залитнал, но навреме се опомних. Питах патило, а не старило и се оказа, че рая не е розов, а черно-бял. Филма пък бил хорър вместо романтична комедия.
Аз не, че съм цъфнал в тухлата, но като чух колко излязло дървото на финала за да стане сравнително годно за обитаване и чичо Скруч в мен проговори. Говори с хора обитаващи подобни кочинки и ако са доволни се хвани точно за същото като се застраховай, че през годините качеството на материалите не се е влошило и не са започнали да икономисват от правилен обков. Накрая провери продават ли се реално готови завършени такива и каква е цената, за да си сигурна за колко можеш да се отървеш! Успех! :wink:
Vodica - помощник
Цената не ми е фактор за избора. Да речем, че на една цена ще стъпи 50 кв.м. къщичка със сглобяема дървена конструкция каквато аз искам и 100 кв.м. къща монолитно строителство. Ще избера колибката :) И това е мое мнение на база лични предпочитания. Убедена съм, че всеки тип строителство си има своите привърженици, както и всеки иска то да е качествено. А качеството си има цена, независимо от конструкцията.
MamaMy - майстор
Става дума за друго. Завършена къща според някои производители се оказва доста непригодна за живеене. Налага се допълнително ремонт на чисто новата къща и допълнителни изолации и подобрения. На финала цената вече е по няколко на първоначалната. :)
npace - специалист
Дървото съвсем не е лош материал, обаче американската пародия на къща е подигравка с няколкостотин години технически прогрес в строителството. Няма абсолютно никакво предимство спрямо монолитна постройка - по-скъпа е, по-трудоемка (ако строиш сам/а), има много по-кратък живот и прогресивно нарастващи разходи по поддръжка.
Самите къщи след 5-10 години започват да скърцат на места - най-вече стълбите, но и пода, дори самата конструкция когато навън духа по-силен вятър.
Листовете, които слагат върху гредите дори не са дърво - това са трески слепени със силно отровни смоли, голяма част от чиито изпарения отиват в жилищното пространство. Самият Лари Хон умира от рак.
А с новите строителни материали се работи лесно и приятно:

:-D
turbocharged - специалист
Каквото има на място с това се строи. Американците имат много и ефтин дървен материал и затова строят от дърво. Става бързо, красиво и практично. Имат и традиции в това да се строи много бързо. Пък и те не строят да векуват в една къща 3 поколения. При нас е друго положението и се строи от тухли и бетон от векове за векове :)
Christo - специалист
Сигурно е възможно да се построи дървена къща като показаната във филма. Ще трябва да се внесе от Америка някой Лари Хон(бог да го прости), заедно с хората му, инструментите, материалите, включително пироните, и да се плати сметката. Преди него трябва да се внесе от някъде друг строител, който е способен да отлее правоъгълни, прави и хоризонтални основи. Тези подвизи с наши материали и „майстори“ не могат да се случат. След това трябва да се случат и други чудеса: не капеща баня, плътен комин, технически грамотно проектирана и изпълнена електроинсталация, и т.н., и т.н. Има тема във форума колко е добре кабелите да се усучат с клещите, вместо да се използват клеми, не съм чул някой някъде да иска документ за квалификация….Тук във форума човек от строителния бранш твърдеше, че е най-важно инвеститорът да си назначи технически грамотен пъдар, който до следи тъй-наречените строители да не го карат съвсем през просото. Сякаш работят за без пари и като арестанти. Не, сигурен съм, че не може да се построи читава къща за каквито и да било пари с каквито и да било материали. Който не вярва, да напише в Гугъл „изгоряла къща в Брестник“. Още при „изгоряла къща“ излизат маса резултати.
Vodica - помощник
нед яну 05, 2020 3:12 pmChristo написа:
... Ще трябва да се внесе от Америка някой Лари Хон...
Защо да си внесем майсторите и материалите!? Нима няма такива на нашия пазар!?
Когато излезем от статуквото, че трябва да строим за хилядолетия напред, а в действителност ще го ползваме 10-20-30 години и се отърсим от единствения мотив "цена", можем свободно да творим.
Категорично няма да правя дом "за децата", а за себе си. И няма да търся фирма, която строи най-евтино. /Впрочем, по-вероятно е да събера дружина ентусиасти, със спазване на всички законови изисквания, разбира се, отколкото да очаквам да получа качество от някой, чийто интерес е само да ми вземе парите./
Мнозина от вас навярно смятат, че строителството на къща не е женска работа. И са прави. Една жена може и да не разбира, но реши ли да се вре там, където не ѝ е работата, по-добре да се научи. :rock:
Запознах се с масово ширещото се убеждение, че в страната ни няма достатъчно добри проектанти и конструктори за подобно строителство./Аз обаче ще намеря ;)/ Че масово се влага арматура и бетон във фундамента в пъти повече за презастраховане. Че няма практика за т.нар. винтови основи, та дори и стъпкови. Че много често правите ъгли на фундамента не са прави и кота 0 често е с десетки сантиметри разминавания от единия край до другия.
/Моля от тук насетне знаещите, които сте мнозинство, да бъдете снизходителни към "каруцарските" термини, които използвам. До преди два месеца не знаех какво е ферма и столица, та.../
Разбрах, че има много фирми, които строят такива къщи и всяка от тях претендира, че го прави качествено и евтино. Някои си признават, че не е евтино и слагат цени, като по този начин видимо отсяват социалните прослойки в обществото.
Зная, че масово се използва суров дървен материал, за който се твърди, че е сух и импрегниран.
Зная, че масово се използват евтини и не толкова качествени материали, а се твърди, че е най-доброто на пазара.
Зная, че масово се бъркат понятия като паропроницаемост и паронепроницаемост.
Зная, че климатът в Щатите не е като нашия, нито пък сеизмичната активност е еквивалентна.
Зная, че Лари Хон кове предимно с пирони, докато днес вече има много по-надеждни крепежни елементи в помощ на пироните и сглобката.
Трудовете на Лари обаче, зареждат с оптимизъм и надежда обикновените хорица като мен, че мечтата им да имат свой малък дом не е невъзможна.
Най-големият ни капитал не са парите, а ръцете и ума. :)
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Тема "Лари Хон и сглобяемите къщи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: