• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте ентусиасти! Търсих но, не можах да открия тема за този тип къщурки, има ли някой който е строил от А до Я
Интересува ме от самия фундамент до слагане на входната врата как се вика
Какъв дървен материал се ползва, как се прави фундамента, каква е сглобката може да се ползва, изолация ,
Не съм строител нито архитект, просто търся инфо за този тип къщички
Ако няма такава тема, нека започнем от тази

Прикачен файл

FB_IMG_1579449321271.jpg
zz_stefanov - майстор
Здравей ентусиасте.
Формата задължително ли трябва да е такава, че ми е тясна в раменете.
... и на кой пост ще се появи 'ортака', който ще ни запознае с фирмата която ги прави. :-D
Ами това че е тясна в раменете май и е чара, готино е втория етаж да има скосения, според мен създава уют
Аз не търся фирма, търся съвети иии някой който е минал през това да даде някакви съвети, малко по малко сам да си я действам :partyman:
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср яну 22, 2020 8:52 amzz_stefanov написа:
... и на кой пост ще се появи 'ортака', който ще ни запознае с фирмата която ги прави.
Ето ме, появен. Фирмите са оттатък океана и вземат скъпо:
ср яну 22, 2020 9:02 amVatozLocoz написа:
Аз не търся фирма, търся съвети иии някой който е минал през това да даде някакви съвети, малко по малко сам да си я действам.
Разглобяеми стоманени „А“ рамки с дървени столици, ребра и ламперия, укрепени в равнината на покрива с диагонали. Ако нещата са по-големи със стълби и втори етаж, може да се направят 4бр. ст. бет. колонки, само на първо ниво, да държат хоризонтално.

Прикачен файл

30.jpg

Прикачен файл

10.jpg

Прикачен файл

40.jpg

Прикачен файл

20.jpg
schuldiner - майстор
На това му викат "тризонет", ама що са го свалили на нивото на терена... Иначе всеки строител на кооперации прави по няколко такива годишно.
gandonov - специалист
Има подобни къщи в няколко вилни селища за гости. Например: "Романтика Форест" на яз. "Широка поляна", вили "Малина" - Пампорово, "Ягода", "Малина" - Боровец и др.
Правиш си резервация за един уикенд и им взимаш размерите. :)

Не мога да споделя личен опит от строеж, но съм запомнил няколко детайла от нощувките ми в такива:
  • Обикновено на 1-ри етаж има общо пространство (всекидневна-кухня-трапезария) и баня, а на 2-ри - две спални + малък балкон. Пред къщата има голяма веранда.
  • Къщите нямат излят фундамент. Имат 8-10 пилона (бетонни цилиндри с ф20-30см) на които е изграден дървен под. ... можеби под пода има рамка от метални профили.
  • Нямат носеща метална конструкция. Конструкцията е от слепени греди.
  • Над гредите има дървена ламперия. После изолация и най-отгоре "вълниста" ламарина.
  • Отоплението е с камина (водна риза) и радиатори. Отоплява достатъчно добре.
Като цяло вътре е уютно. Лятото е прохладно, а зимата топло.
Разбира се, това си е "вила" т.е. пространството е лукс. :)
Последна промяна от gandonov на ср яну 22, 2020 4:53 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
Има тема, някой строи такова нещо, ама не ми се търси :?
zz_stefanov - майстор
ср яну 22, 2020 4:30 pmgandonov написа:
Има подобни къщи в няколко вилни селища за гости. Например: "Романтика Форест" на яз. "Широка поляна", вили "Малина" - Пампорово, "Ягода", "Малина" - Боровец и др.
Правиш си резервация за един уикенд и им взимаш размерите. :)

Не мога да споделя личен опит от строеж, но съм запомнил няколко детайла от нощувките ми в такива:
  • Обикновено на 1-ри етаж има общо пространство (всекидневна-кухня-трапезария) и баня, а на 2-ри - две спални + малък балкон. Пред къщата има голяма веранда.
  • Къщите нямат излят фундамент. Имат 8-10 пилона (бетонни цилиндри с ф20-30см) на които е изграден дървен под. ... можеби под пода има рамка от метални профили.
  • Нямат носеща метална конструкция. Конструкцията е от слепени греди.
  • Над гредите има дървена ламперия. После изолация и най-отгоре "вълниста" ламарина.
  • Отоплението е с камина (водна риза) и радиатори. Отоплява достатъчно добре.
Като цяло вътре е уютно. Лятото е прохладно, а зимата топло.
Разбира се, това си е "вила" т.е. пространството е лукс. :)
Спал съм в тези на Широка поляна. Бяха според мен поне два размера. Имат си всичко, но горе се усеща теснотията. .... и не са от презокеански изпълнители, прави ги някой в България.
:)

Пичове, горе долу нещо такова ми се върти в главата
И направих една сметка и за дъските които са за рамката и покрива ( без скарата) излизат към 1200лв.
gandonov - специалист
чет яну 23, 2020 4:03 pmVatozLocoz написа:
... направих една сметка и за дъските които са за рамката и покрива ( без скарата) излизат към 1200лв.
Не знам как я правиш тази сметка, но само ламперията за вътрешна обшивка е:
  • стени ~150кв.м. х 20лв квадрата = 3000лв.
  • ламперия на таван + дюшеме ~100кв.м. х 25лв квадрата = 2500лв.
  • ламперия по преградни стени ~60кв.м. х 20лв квадрата = 1200лв.
и това е без никакви носещи греди, летви, талпи и друга дървения.
  • 1
  • 2

Тема "Къща тип A Frame" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: