• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ivastefymar - помощник
Здравейте,

Нямам опит със строежи на къщи, ремонти, реконструкции и т.н. и бих се радвала да събера повече компетентни мнения.

Наскоро се сдобихме със стара къща 140м2. Интересува ме кое би било по-финансово изгодно - да реконструираме и разширим къщата със 100м2 или да я бутнем и да изградим изцяло нова 250 м2?
Чувала съм, че е по-добре стара къща да се съботи и да се строи наново, но не разбирам защо това да е по-изгодно.
Какви биха били плюсовете при вариант и при вариант 2?

Предварително благодаря!

Поздрави и бъдете здрави!
Последна промяна от Ivastefymar на вт апр 14, 2020 9:20 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
С това оскъдно инфо и без снимки, кой да ти каже?

Но като цяло ако къщата е със стабилни основи, без пропукваня, с колони и плочи-може да се разшири.
Ivastefymar - помощник
вт апр 14, 2020 5:00 pmшоп написа:
С това оскъдно инфо и без снимки, кой да ти каже?

Но като цяло ако къщата е със стабилни основи, без пропукваня, с колони и плочи-може да се разшири.
Забележката е приета!

Не разполагам в момента със снимки, но след оглед от конструктор и архитекти се стигна до извода, че е със здрави основи, няма пукнатини, течове и т.н. Като цяло е в много добро състояние, покривът е за ремонт обаче.
Имаме изготвен проект за разширение с метална конструкция, който ни беше върнат от общината със забележки, тъй като се разминавало очертанието на петното при тях по застроителен план или нещо такова. Комуникацията в момента с общината е много трудна и оставихме изясняването на проблема за след приключване на извънредното положение.

Междувременно обаче коментирахме дали сме взели правилното решение за разширение и ремонт или по-финансово рентабилният вариант няма да е бил да я бутнем и да строим наново. Също така ако не успеем да вкараме проекта за разширение ще трябва да мислим как да се сдобием с желаната квадратура по друг начин. Тук идва въпросът колко струва грубо това да се бутне къща на 2 етажа по 70м2 всеки?

Чувала съм много хора да казват по принцип за казуса стара къща "Бутай я и строй наново" и искам да разбера защо.

Предварително благодаря!

Поздрави,
Последна промяна от Ivastefymar на вт апр 14, 2020 9:20 pm, променено общо 1 път.
Руди - майстор
Като начало как тъй някой архитект ви взема пари за
проект и не спазва застроителния план! Да вземе да
ви ги върне?
Иначе, ако старата къща като здравина е добре
и като разпределение ви устройва вариантът с
пристройка е по-изгоден.
Ако обаче, имате намерение да я изтърбушите, за да си
направите по-голяма дневна и да я свържете с две врати
и коридор с пристройката, здравината в момента може да
отиде на кино.
Всичко това е философстване без информация, която ще дойде
от снимки на къщата и на "скъсания" проект.

Успех!
Ivastefymar - помощник
вт апр 14, 2020 6:09 pmРуди написа:
Като начало как тъй някой архитект ви взема пари за
проект и не спазва застроителния план! Да вземе да
ви ги върне?
Иначе, ако старата къща като здравина е добре
и като разпределение ви устройва вариантът с
пристройка е по-изгоден.
Ако обаче, имате намерение да я изтърбушите, за да си
направите по-голяма дневна и да я свържете с две врати
и коридор с пристройката, здравината в момента може да
отиде на кино.
Всичко това е философстване без информация, която ще дойде
от снимки на къщата и на "скъсания" проект.

Успех!
Уж много избирахме архитектите.. надявам се, че след извънредното положение ще могат да оправят проблема. Според Вас подобен казус поправим ли е?

Прилагам снимки за какво разширение става въпрос. Не е малко.

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 80637a.png

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 80676g.png

http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 80693e.png

Благодаря за коментарите!
torbalan - Дървен философ
Аз разширих съществуваща стара къща. В момента съжелявам.
От към здравина нямам притеснения, но от към пари - не мисля, че успях да спестя нещо.
Но с уточнението, че аз махнах покрива, таваните и дограмата. Тоест от старата къща останаха само голи стени.
шоп - майстор
вт апр 14, 2020 4:49 pmIvastefymar написа:
стара къща 140м3. Интересува ме кое би било по-финансово изгодно - да реконструираме и разширим къщата със 100м3 или да я бутнем и да изградим изцяло нова 250 м3?
Аз пък да попитам какви са тези кубически метри?

Една подсказка от мен: ако строежа е над 100м2 то фирмата трябва да е регистрирана в камарата на строителите:-)))))))))))0
Ivastefymar - помощник
вт апр 14, 2020 7:39 pmшоп написа:
вт апр 14, 2020 4:49 pmIvastefymar написа:
стара къща 140м3. Интересува ме кое би било по-финансово изгодно - да реконструираме и разширим къщата със 100м3 или да я бутнем и да изградим изцяло нова 250 м3?
Аз пък да попитам какви са тези кубически метри?

Една подсказка от мен: ако строежа е над 100м2 то фирмата трябва да е регистрирана в камарата на строителите:-)))))))))))0
Извинявам се, веднага ще коригирам.

За фирмата сме наясно, благодаря! :)
Ivastefymar - помощник
вт апр 14, 2020 7:24 pmtorbalan написа:
Аз разширих съществуваща стара къща. В момента съжелявам.
От към здравина нямам притеснения, но от към пари - не мисля, че успях да спестя нещо.
Но с уточнението, че аз махнах покрива, таваните и дограмата. Тоест от старата къща останаха само голи стени.
И ние ще преправяме покрив. Дограмата на съществуващите части вече е сменена.

Да разбирам ли, че разширението Ви е излязло приблизително колкото щеше да Ви струва да бутнете къщата и да построите желаното изцяло наново?
moimoimoi - майстор
Новото винаги е по добро,но и винаги ще е по скъпо.
ако сградата е здрава не виждам защо ще я събаряте.
за нов строеж се пригответе за минимум 700лева за 1квадратен метър застроена площ ,т.е.250 квадрата къща се пригответе за 175 хиляди,
а за разширението и реконструкцията 70-75хиляди
  • 1
  • 2

Тема "Нова къща VS реконструкция и разширение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: