Здравейте! Опитах се да намеря отговор на въпроса ми във форума, прочетох някои теми относно вентилираните покриви, но не намерих точен отговор на чуденето ми. Те така, предстои ми ремонт на покрив през Юни-Юли. Под ремонт имам предвид изцяло премахване на съществуващата конструкция и изграждане на нова, а подпокривното пространство ще се обособява за обитаване. Точно поради тази причина искам да направим покрива с вентилация. В момента набавям някои от нужните материали. За сега съм купил съм битумни керемиди IKO и фолио IKO. Идните 1-2 семици ще купувам и ОСБ-то. И тук идват чуденията ми -
Първо да споделя за изграждането на конструкцията - тъй като ще се изгражда по вече одобрен проект от общината, в проекта е описано, че конструкцията трябва да бъде изградена от ребра 7/14см лежащи върху подложни столици 10/10см върху зида. Столиците ще бъдат 14/14см. Билото също е 14/14см (дължината му е около 2м). Маия 20/15см. Попове - 14/14см. Клещи 14/14.
И така, върху тази конструкция ще полагаме OSB-3.
Първото ми чудене е дали дебелината да бъде 22 или 18мм. Какво мислите вие, има ли смисъл от 22мм или 18мм би било достатъчно?
Второто ми чудене е относно вентилацията :
Вариант 1 : Ребра, Фолио?, Напречни летви, OSB, Фолио?, Битумни керемиди. ( дали трябват пъти полагане на фолио? )
Вариант 2 : Ребра, OSB, Напречни летви, Втори ред OSB, Фолио, Битумни керемиди.
Като при втория вариант цената съответно е х2, но ако е по-евективен не бих се замислил и за секунда. Не че имам излишни пари, но смятам като го правя да го направя както трябва, особено и като ще се живее в подпокривното пространство.
Прилагам и една снимка на вариантите :

Благодаря предварително на отзовалите се!
Първо да споделя за изграждането на конструкцията - тъй като ще се изгражда по вече одобрен проект от общината, в проекта е описано, че конструкцията трябва да бъде изградена от ребра 7/14см лежащи върху подложни столици 10/10см върху зида. Столиците ще бъдат 14/14см. Билото също е 14/14см (дължината му е около 2м). Маия 20/15см. Попове - 14/14см. Клещи 14/14.
И така, върху тази конструкция ще полагаме OSB-3.
Първото ми чудене е дали дебелината да бъде 22 или 18мм. Какво мислите вие, има ли смисъл от 22мм или 18мм би било достатъчно?
Второто ми чудене е относно вентилацията :
Вариант 1 : Ребра, Фолио?, Напречни летви, OSB, Фолио?, Битумни керемиди. ( дали трябват пъти полагане на фолио? )
Вариант 2 : Ребра, OSB, Напречни летви, Втори ред OSB, Фолио, Битумни керемиди.
Като при втория вариант цената съответно е х2, но ако е по-евективен не бих се замислил и за секунда. Не че имам излишни пари, но смятам като го правя да го направя както трябва, особено и като ще се живее в подпокривното пространство.
Прилагам и една снимка на вариантите :

Благодаря предварително на отзовалите се!