• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
https://drive.google.com/folderview?id= ... 1FQX9QT
Здравейте, изчетох доста подобни теми и реших да попитам за мнението Ви. Искаме да си направим едноетажна къща с тавански етаж за спални около 80-90 кв.м. Архитект казва да я бутнем, но не можем да се решим, задължително трябва да се разшири поне малко, в момента по скица е 37 кв.м. и искаме да стане 40-45. Не можем да преценим кое ще излезе по-изгодно - събаряне или реконструкция и колко мислите трябва да излезе грубият строеж на една такава къща? Груб строеж ни казаха е до тухла и керемида общо казано. Досега къщата се е водила като вила, ние я искаме за постоянен дом.
Благодаря!
шоп - майстор
+1 към мнението на архитекта. Ще налеете една торба пари и пак ще имате старо с много компромиси.

За конкретни пари никой нищо не може да каже, докато нямате проект, план и количествени сметки.
Като за ориентир ако оптимистично/реалистично сметнете една сума я умножете по 2 или 3 за да не остане вечен недострой.
Успехи!
Chefo77 - майстор
С тези пукнатини по фасадата е силно вероятно основите да са поддали - а те нямат спасяване ... поне не и достъпно.
Материали имате, няма да купувате наново всичко, не се занимавайте с ремонт. Можете да си направите всичко от-до по Ваши изисквания, не по наложени. За съвременните изисквания за устойчивост няма нужда от коментар.
zz_stefanov - майстор
Това което е налично единствено може да се стабилизира. Колко ще струва и дали си заслужава е отделна тема.
Всички имаме сантименти и не искаме да събаряме, но гравитацията не прощава.
naster - майстор
Отговорете си сами:
1. Не видях колони (единият ъгъл беше оголен до тухли).
2. Каратаван, а вие сте писали мансарда - следващата тема сигурно ще е за плоча, защото и горе искате баня.
3. При външно стълбище, коя от носещите стени ще прекъснете, за да имате смислени преходи между помещенията, и/или обособена стълбищна клетка вътре? Все пак говорим за постоянно живеене.
4. Няма пояси на покрива.
5. Основи?
6. Пукнатините на пристройката - имате пример за нещо достроено, на фуга, а отгоре натиснато с лека плоча е поддало.
7. Допускам, че щом сте говорили с архитект за разширяване, къщата има документи, различни от режим на търпимост.
Много благодаря на всички за отговорите! Решението е ясно!
savagebs - специалист
до 100 квадрата може да се строи с бригада за сега така че ще ви излезе по евтино
ако намерите някой да я бутне срещу това да си обере тухли и керемиди ще сте най добре да не плащаш за багер и извозване на боклук а какъвто боклук остане да влезе в обратния насип.
шоп - майстор
ср май 27, 2020 2:18 pmsavagebs написа:

ако намерите някой да я бутне срещу това да си обере тухли и керемиди ще сте най добре да не плащаш за багер и извозване на боклук
А дано, ама на дали! Зависи в кой край на Бг е имота, но по принцип будали няма. Има гладни хора, но и мързеливи! Песимист съм, че някой ще се наеме някой за тази хамалогия. Аз самият подарявах керемиди от 140м2 покрив свалени и подредени на земята в София. Рекламирах и тук във форума. Единствено @чапара взе един камион, което бе малка част от всички керемиди.

Скоро събаряхме и извозвахме 65м2 едноетажна къща гредоред с мазе в софийски квартал. Излезе ни 4500 лв
Два дни машиносмени на багер и два четриосни камиона. Такси на сметището във Враждебна, охрана, ограда и миене на гуми на камионите.

Ако демонтажа е в прованса и се изсипва незаконно в дерето с неузаконена шкода, камаз, зил или газка самосвал-цената би била надолу.
schuldiner - майстор
ср май 27, 2020 3:54 pmшоп написа:

Скоро събаряхме и извозвахме 65м2 едноетажна къща гредоред с мазе в софийски квартал. Излезе ни 4500 лв
Два дни машиносмени на багер и два четриосни камиона. Такси на сметището във Враждебна, охрана, ограда и миене на гуми на камионите.

Ако демонтажа е в прованса и се изсипва незаконно в дерето с неузаконена шкода, камаз, зил или газка самосвал-цената би била надолу.
Мразя да събарям, макар понякога да се налага. Гледах миналата година оферти от професионалисти "събаря и извозва" между 50 и 70 лв./м2 за централна част Варна. Реално на кубик и тон се смята, като еди контейнер 6 кубика 5 тона е 240 лв., ама така излезе на квадрат за подобна къща. Т.е. тук имаме само извозване поне 2 бона /мин. 10 контейнера/, отделно труд и механизация.

А иначе, аз харесвам къщичката и не виждам конструктивни проблеми. Да, има пукнатини, но са на пристройката /вероятно баня/, която е поддала под нелепото стълбище. Ако се почисти всичко на ниво под на втори етаж, може да се надстрои и допълни отстрани с лека конструкция. Дори си представям вътрешна стълба за спалните горе.
Та ако се приеме някаква ориентировъчна цена за разчистване на покрива и втория етаж около 3 бона, нататък е ясно - пояси, дървен гредоред, дървени стени, покрив; пристройка отзад 20-25 м2 с ивични основи, бетонови или стоманени колони, итонг, пояси, покрив. Според мен към 20 хил. лв. е грубият строеж +/– 10%.
savagebs - специалист
Бутането наистина си е скъпо особено в голям град, до нас бригада бутна стара къща построена от плътни единички приличащи на циментови та даже ме питаха дали не искам да купя тухли на цена 30ст за брой :) но аз бях решил да ползвам друг тип тухли затова дадох тази идея, на село по може да се намерят мераклии, това с кърпенето на нещо старо и гадно си струва само на някоя семейна къща с история и голяма сантиментална стойност, играл съм го вече и като си е нашето си е радост но иначе не е и хич не е евтино и бързо
като деца с приятели бутнахме една такава къща за самия кеф, е строителя имаше желание някой да свърши мръсната работа та ние .......
  • 1
  • 2

Тема "Едноетажна къща с мансарда - бутане или укрепване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: