Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте на всички, нов съм във форума и предварително се извинявам ако съм сбъркал раздела.
Искам да направя нов външен комин за котле на пелети на двуетажна къща.
Разглеждах някакви керамични комини тела ф180, които ми се виждат много евтини. Те подходящи ли са за външни комини, необходимо ли е нещо друго за да се направи с тях, как става като цяло с тях. Нужно ли е да се измазват отвътре, нужна ли е изолация отвън и каква.
Намерих и коминни системи с цена за 7м 1500лв.
Кой вариант е по-подходящ?
Моля дайте съвети и предложения.
Димитър Димов - специалист
Прикачен файл:
20191007_152301.jpg
Това е комин изграден от така наречените ''коминки'',използва се котел на дърва.Просто качвам снимки без да давам мнение
дали комина да е от коминни тела,система или плътни тухли единични.
Прикачен файл:
20191007_103126.jpg
Димитър Димов - специалист
Доколкото зная се е запалил.Зная че всеки един комин може да се запали,но това нещо съм го видял,това съм показал.
kalin72 - майстор
Преди 10 години сложих Schiedel Uni Plus, 4 години на дърва, 6 години на пелети, проблеми - 0
Заслужава си цената.
https://www.schiedel.com/bg/produkti/ke ... /uni-plus/
шоп - майстор
вт фев 02, 2021 11:55 amv.ivanov написа:
Разглеждах някакви керамични комини тела ф180, които ми се виждат много евтини.
Нищо не даваш нищо не получаваш :idea:
Плащащ и децата, че дори и внучите са доволни.

Обаче при толкова инфо и такива отговори получаваш

Този комин самостоятелен ли ще е или ще е долепен до фасада?

Ако не е замонолитен към стена, колко метра ще е?

Може да се окаже, че трябва укрепване, обтяжки и т.н. и т.н.

И накрая, моето мнение. Не трябва да се икономисва от комин, той е най-важната част при една отоплителна система с твърдо гориво. Ако не тегли комина-тегли собственика!
Чираче - майстор
Здравейте ......
Кой вариант е по-подходящ?
Моля дайте съвети и предложения.
Моя котел е 25 kW, с вътрешен комин от квадратна тръба 150/150 мм. Преминава през гаража и етажа над него. Не е изолирана, и отдава топлина. Само над покрива е с изолация.

За Вашия външен комин не Ви трябват нито тия прескъпи коминни системи, нито коминни тела. Купете си квадратна тръба 150/150 мм, необходимото количество каменна вата за дебелина 100 мм топлоизолация, и поцинкована L-T ламарина за обшивка. Вероятно ще се укрепва към стената на къщата - за това трябват малко квадратна тръба за поне 2 точки на укрепване. И стабилно анкериране с метални анкери.

Както и да го направите, температурата на изходящите газове на изхода от комина не трябва да са по-малко от 130 градуса, за да няма конденз.
naster - майстор
Зависи от бюджета, но и от естетическите предпочитания. Повечето изпълнения на дострояване и подобрения в България, важи за почти всякакви решения, изглеждат като туморни израстъци. Има си цели системи с изолация и двойни стени от неръждаема стомана. Предлагат всички детайли, крепежи, аксесоари и прочее. Качествено, безопасно, дълговечно, естетически издържано.

Тема "Външен комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: