Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Vincent - помощник
Здравейте
След земетресението в Перник нашата семейна къща преживя щети (напукване на стена). Пукнатините са огледални от двете страни на стената, като за тези 7-8 години не са мръднали. Стената най-вероятно е тухлена, като над нея има още една плоча на таванско помещение.
Стената е на втория етаж (има партерен етаж). На долния етаж стената не е дублирана т.е от двете страни има малко стена, а през другото пространство има дървен стъклен портал с врата (показъл съм го на графиката с жълто).
Някой от пукнатините си ги имаше и преди, но бяха с размер на надраскано с химикал и след земетресението се увеличихав сегашния им вид но не са се разширявали.

Искам да направя ремонт на стената и ми трябва разяснение,

Как трябва да се подходи с ремонта на тази стена.
Каква е причината за това напукване – липсата на дублираща стена на долния етаж, слягане?
За какво подсказва, че напукването е от двата долни ъгъла към средата?
Небоходимо ли е да се укрепка стената?
Необходимо ли е да се махне цялата замаска и да се направи на ново или може само да се запълнят пукнатините.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
BLUEPUPIL - майстор
Няма да се плашиш; диагоналните
пукнатини на зидарията са класика
в жанра.

Добрата новина е, че пукнатините са
погълнали сеизмичната енергия.
Без тях би пострадала конструкцията.

Ако някога ти мине през главата
сеизмично да укрепваш ст. бет.
конструкция, най-евтино излизат
стоманените диагонали.

Прикачен файл:
10.jpeg
10.jpeg (7.97 KиБ) Видяна 6165 пъти
Руди - майстор
Според мен става дума за поддаване на гредата над
порталната врата. Горната стена,стъпила в краищата
си образува свод (в зелено), който стои сравнително
кораво и подпира стената над него, а частта под него
тръгва надолу с гредата и между тях се отварят
пукнатините (в червено).
Препоръчвам да измерите (примерно с опънат канап) дали
гредата има "корем" преди да вземете по-нататъшни мерки.
Проверете и за напречни пукнатини отдолу в средата на гредата.
Прикачен файл:
wall1.JPG
wall1.JPG (32.28 KиБ) Видяна 6128 пъти
BLUEPUPIL - майстор
Тогава, за да се запази вратата:

Прикачен файл:
32.jpeg
32.jpeg (9.07 KиБ) Видяна 6112 пъти
Vincent - помощник
Мерси за отговорите
Напълно сте прави над дървения портал има греда, която аз забравмих да спомена. Но вратата се отваря и затваря без проблем, което ме невежда на мисълта, че гредата е наред. Също така по гредата няма пукнатини. Както казах пукнатините са на 7-8 години и не са мръднали, поне на око.

Ако предположим че стената е поела сеизмичността (земетресение 5.6)и гредата под нея е ок може ли ремонта да представлява просто запълване на пукнатините с гипс, без да се укрепва по друг начин.
Руди - майстор
Дори за козметичен ремонт бих препоръчал
разкъртване на една зона от мазилката 20-30 см,
запълване на пукнатините с епоксиден разтвор,
армираща мрежа за мазилка и измазване.
Все пак проверете провисването, нищо че
вратата не заяжда.
Vincent - помощник
Мерси предполагам визираш стъпките по-долу.
Може ли да ми помогнете с материялите който трябва да купя, искам да качествени (доколкото разбирам Knauf е най-качествената марка) за да се получат нещата. В стъпките от снимката ползват DUROCRET (Полимерна циментова смес за поправки). Може ли да ми кажете дали това е оптималното решение, какво предлагат Knauf.
Другото което ме интересува е каква замаска да направая - гипсова или циментова. Останалата част от стената е варосвана, иска ми се след като мине известно време от поправката на цепнатините да разкарам варта. Може ли да ми кажете колко горе долу ще падне от варта и дали след това ще мога да направя шпакловка или там където е махано вар трябва да се сложи от същата замаска като при цепнатините и след това чак да се шпаклова.
И последен въпрос, дали това е работа която може да се свърши от ентусяст без опит като мен.
Изображение
Руди - майстор
Това, което сте намерили са материали на ISOMAT, не са лоши.
Има аналогични на SIKA, MAPEI, BAUMIT.
Важно да се спази цялата технология на съответния
производител, къртене, почистване, мокрене и т.н.
Vincent - помощник
Благодаря за отговорите Руди.
Може ли последно да ми кажеш като оправя цепнатините, как да съединя цялата стена така че да не си личи че са измазвани пуктатини.
Доколкото разбирам има два начина.
1. Да се махне останалата варова шпакловка и да се направи на ново шпакловка (аз искам да е варова за да пасне на другите стени). Тук е доста важен въпрос, колко ще падне от варовата шпакловка когато тръгне да се стърже и дали няма да надскача над измазаните пукнатини. Може би най добрия варянт е да изтържа варта около пукнатините и след това да тръгна да правя замаска за да се получи равна повръхност и след това като имам време да изтържа цялата вар и да шпакловам отново.
2. Да се направи варова шпаклова на замазаните пукнатини, а старата шпакловка да се боядиса. Доколкото разбрах боядисването на вар е почни невъзможно и се насочвам към варянт 1

Тема "Напукана стена - как да се подходи с ремонта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: