Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tri4ko - помощник
Мислех да пусна "запитване" към тези опции с офертите в майсторплюс, но още не знам как да задам офертата, а и първо да се допитам до опитните форумджии, пък може да изкочи и нещо друго..

Та има един покрив, около 40 квадрата, около 580 марсилски керемиди.
Няма големи проблеми, но керемидите са редени без летви, а и май и мушама няма. За това явно няколко от тях са се свлекли и там където се е образувало пролука и влизало вода и сега 3-5 дъски явно са за смяна. Освен това и другите седят неестествено, не са равни и изглежда и на други места ще се отвори.

Та идеята ми е да се пренаредят. Да се свалят старите, да се сложи една мушама, да се наковат летви и да се наредят наново.

Понеже съм много иновативен :-D си мислех за следния вариант:
Намирам си един работещ майстор, той, аз и един авер още го играем така: Той е майстора, а ние двамата хамалите.
Тоест тримцата тръгваме събота сутринта (може да е и всеки друг ден), гърбиме цял ден (близо до София е), вечерта ядеме, пиеме (леко), преспиваме в леко кучи условия и на другия ден до вечерта да свършме. Мисля възнаграждение нещо 350-400лв (за двата дена)

Въпросите към опитните са ми:
- Ще успееме ли за тези два дена
- Как се обезопасява майстора

Второто ми е питанка, защото нямам идея как ще се обезопасява тоя човек. Имам един френд бачкаше по покривите с подскачания и без никакви въжета, но той си беше луд, а и вече бачка само в Испания. Възможно ли е да се върже за комина? Тия комини здрави ли са, в смисъл ако се излузи, дали ще го задържи да не падне? Иначе не е много високо, ама поне крак може да счупи :) Има достъп лесен до покрива от една тераса, ама от всички други страни никакъв шанс, нито за скеле, нито са други галимации.
djogobg - специалист
Преди две години го играх разкриване, полагане на мембрана, нови летви и покриване на покрив и стана за няколко дни, само разкриването го правих с компания. Покривът, около 65 квадратни метра.
графикът можеш да видиш тук: viewtopic.php?f=58&t=60822

Майсторът се обезопасява с въже и седалка за комина. Добре е да има устройство, което да му позволява да "пълзи" по въжето и да има ограничителен възел на дължина ,малко по-къса от дължината на ската на покрива, демек да не може да падне през ръба. Ако няма устройство, се пуска въже, колкото да може да стига ръба, без да пада и се връзва за края му. То падането не е като да увиснеш изцяло на комина, а по-скоро, падаш и се пързаляш, така че само пързалянето трябва да ти спре, а това не изисква кой знае, каква здравина. Ако нямаш седалка, през чатала, кръста и раменете се връзва импровизирана сбруя. Може и само през кръста, ама ако стане по-сериозно падане, ще има протривания и кръв.
Въжето, като го връзваш около комина, гледаш, да е ниско долу, но внимаваш, да не се пререже на някое желязо при опъване.
mkocev - напреднал
Според мен, трябва първо да си намериш майстор и той ще ти каже какво, как и дали може да стане ;)
krasi92 - майстор
Обшивки и олуци в схемата ли са.
Tri4ko - помощник
@djogobg това твоето си е живо геройство. Сам да си ги наковеш и съответно наредиш.. или си го имаш, или си го правил, или си бил ултра амбициран :) Благодаря. Разбирам все пак, че никак не е лесно и започвам да се съмнявам, че ще се справим за тия два дни. Запазвам си питанки към теб (ако си на кеф) за повече детайли около изпълнението :)

@mkocev, да така е, но исках да се информирам предварително, да съм подготвен в някаква степен, защото има някои "криви" неща, които ме замислиха към този вариант. Да искам оферта от бригада, те ще си включат и работници, и транспорт и още куп неща, които ще оскъпят адски нещата. Къщето е на яко баир и няма условия. Мислех за 2 дни, защото наистина 3-ти ще е тегаво - няма вода още дори (чудиме се още как да достъпи сондата). За това се замислих над такъв вариант, дори да не е човек якия майстор, просто физически здрав и пъргав, който е правил поне няколко подобни покрива. Взимаме си го от вкъщи и след два дни го въщаме, и този стимул 200лв надница, защото наистина си е яко бач.

@krasi92, има и обшивки мисля и улуците са добре. Обшивката мисля е една 30на см ламирина в крайщата по покрива? Има и добра обшивка на комина. Улуците дори като нови изглеждат, но са пълни с иглички :)

Преди 2-3 дни нали валя яко, почти порой. Няма течове никъде, освен там където са се отворили няколко керемиди и е подлизвало по външната част на една стена. Дъските се виждат от вътре, всички изглеждат читави, освен 2-3 които се падат под отвореното - виждат се керемидите. Май и те не са ковани какво трябва, защото не застъпват до фредите, а са оставени до където стигнат, така от тежестта на керемидите и времето, някои леко да поддали навътре. Но не мисля да се подменят, защото вече отиваме на друг филм :) Само мушама върху тях и летви, поне да държат равни керемидите. Чудя се тези летви само по хоризонтала ли трябва да се редят, или и по вертикала е задължително (нещо като квадрат) Ако са и по вертикала (ската), така ще се изравнят после хоризонталните, но пък мисля, че ще повдига много. Нямам идея. Има бая резервни керемиди, но не видях някоя да е счупена. Обаче поне една трета са заленясали (явно е плузнал някакъв лишей) и се чудя дали така са ОК, трябва ли нещо да се зачистват или и така са си добре. Имам и снимки, мога да пратя на някои от тези модерните приложения на телите :)
Чираче - майстор
:?
Последна промяна от Чираче на вт сеп 29, 2020 9:47 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
На колко ската е покривът?
Tri4ko - помощник
Мислих всякакви варианти всъщност. Най-малкото тези керемиди са доста грозни. Да не говорим, че ги смятах грубо - 600 х 3кг = тон и осемстотин.. и като натрупа яко сняг отгоре, може и 2.5 тона да отиде. Сигурно оказва сериозно натоварване за тия дъски. Четох разни варианти в нета, за битумни, за ламарини, за разни други, но пък и "консултирайки" се във форуми, като този, като голям минус за другите варианти го дават, че не издържат на кофти време, бури, ветрове. Четох за разни с битумни, че ветъра обръщал обшивките, тракало, даже некои си ги гонят из полята :) А керемидите били тежки и здрави и ветрове не им влиаят. Но пък гледам в района, други къщета, бая са с ламаринени покриви. Също друго се чудя, тая ламарина директно на дъските ли се кове, не трябва ли да се слага все пак някаква изолация под тях? Също като цена за материали не знам как ще отиде. Доста чуденки си има :) за това реших, че първо задължително трябва да се допитам в такъв форум, защото фирми за покриви - много, всеки ще ми изтъкне като предимство неговият си начин, а реално може да се окаже не толкова подходящ за това къще


ps: Два ската по 18-20 квадрата някъде ги смятах. Бая наклон са, не знам как се изчисляват градусите, но е по наклонен от този на djogobg
djogobg - специалист
Ако си набавиш материалите предварително, ама всичките, ако всички работещи сте в отлична кондиция и ако имате на разположение инструменти за работа с дърво, ще можете да го направите за два 14-16 часови работни дни. Ако няма да сменяте улуците(или поне стойките им), това смъква около час-два от заданието, а и спестява неприятно лежане по ръба на покрива.
Много зависи и керемидите, къде ще ги складирате - аз имам голямо подпокривно и на практика един събираше от покрива, един ги редеше в подпокривното и един осигуряваше връзката между двамата, затова и толкова бързо го разкрихме. След това за реденето на керемидите бях сам, но капандурата ми е удобна за изнасяне на купчини керемиди навън и изкарвах по 20-25 наведнъж и след това ги редях.

Относно двойната скара - да, препоръчително е, да има не само напречни, а и надлъжни, по посока на склона, така се вентилира по-добре покрива. Това забавя малко работата, но дава по-дълъг живот на покрива и по-голям комфорт на живущите отдолу, защото спомага за пароотделянето на дифузната мембрана.

С дървения материал се презастраховай - едно 20-30% повече вземи, много фира отива. Ако искаш да не се налага да ползваш разни дребни парчета, а по-бързо да работиш с дълги дъски/летви/греди, си го предвиди.

Добра новина е, че, сложиш ли мембраната(недей да слагаш мушама, мембрана се слага на обшивката, даже дифузна мембрана, за да може да изпарява влагата от дъските на които лежи, щото има и такива, които не трябва да лежат на обшивката, а да висят във въздуха) и наковеш ли скарата отгоре, покривът вече няма да тече. Ако не го оставиш прекалено дълго да го пече слънцето, можеш и след седмица да наредиш керемидите. Само със силни ветрове ще трябва да внимаваш, да не литне обшивката.
Липсата на вода се компенсира с няколко 10-литрови туби за пиене и за миене на ръцете и лицето.

P.S. Не се бой от тежестта на покрива. Обикновено, хората, които са го правили са пресметнали, колко трябва да тежи и колко сняг да носи и какви греди да сложат. Ако не ти провисват гредите при снеговалеж и ако нямаш изгнили, не ги мисли тонажите.
krasi92 - майстор
Ако не смениш сега ламарините за 2 дена ще се справиш с тия 40 квадрата при услояие че майстора е стабилен.

Тема "Ремонт на покрив "бърз" и с един майстор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: