Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Покрай оградата, ще правя и дворна врата, широка 1м и висока 2м. Дъските са бял бор 10см широки и 2.4см дебели. Бях оставил едни железа за някаква метална конструкция, но и без това ще стане много тежка и ми се прииска да е само от дърво (също и от естетични съображения). Отвън ще са просто наредени една до друга дъски с минимална (или без) фуга. "Касата" е от профили 50/50/3мм. Ще сложа 3 панти и питам коя от предложените конструкции ще е най-устойчива откъм провисване и най-вече усукване. Това най-много ме плаши, че вратата ще си изгуби равнинността и ще зяпа от касата. Разбира се, отворен съм и към други подобни конструкции.

Прикачен файл:
porta.jpg
Руди - майстор
Добре е да има хоризонтал в средата,
като схема 3, заради средната панта и
някакво заключване.
Прикачен файл:
dpor.JPG
dpor.JPG (41.06 KиБ) Видяна 4682 пъти
radius - майстор
Мерси за включването. Да, има логика това за пантите и средната хоризонтала. Чисто визуално, се колебая между твоите първи и втори вариант. Ще помисля, вече имам опит с подобни конструкции от 2 врати на детската къщичка:
BLUEPUPIL - майстор
пет юли 17, 2020 2:41 pmradius написа:
Ще сложа 3 панти и питам коя от предложените конструкции ще е най-устойчива откъм провисване и най-вече усукване. Това най-много ме плаши, че вратата ще си изгуби равнинността и ще зяпа от касата.

Усукването е задача, която е
почти невъзможно да бъде решена
задоволително (спрямо теглото)
с диагонали. Основният проблем
при усукването е недостатъчна
ширина. Най-успешното решение
е с правоъгълна рамка по периферията.

Прикачен файл:
0022.jpg
Прикачен файл:
0023.jpg
0023.jpg (14.72 KиБ) Видяна 4605 пъти

пет юли 17, 2020 4:10 pmradius написа:
Чисто визуално, се колебая между твоите първи и втори вариант.
Ако визуалното е решаващо можеш
да избереш това което ти допада
най-много. По отношение на усукването
разликата на практика е незначителна.

По отношение на провисването, вариант
1 е за предпочитане. При вторият
вариант долният диагонал работи
на опън и ще иска в двата края
подсилване на връзката с железа,
иначе имаме рецепта за висване.

Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (52.02 KиБ) Видяна 4605 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
5.jpg
gogo7777 - майстор
Точно така трябва да са опорите. Където е пантата оттам нагоре започва опората.
radius - майстор
Значи, ориентирам се към вар.3 от моите показани. Цялостна рамка не ми се прави, че търся и минимално тегло.
Мерси за акълите.
radius - майстор
Почнах обработката на дъските и взех да се чудя за бравата.
Дали има някакви брави със секретен патрон и за външно (да не е нужно вграждане). Не искам да е стил ковано желязо, а нещо по-изчистено. Няма да я вкопавам, щото няма в какво. В краен случай ще направя като дървена кутия около някоя обикновена брава. Харесах едни за телени врати и те са резервен вариант (че тоя челен монтаж не е баш за моя случай) :
https://bradva.net/index.php?_route_=og ... ata-cherna
Отделно външната дръжка трябва да е по-далеч от бравата, заради 25мм дъски на вратата.
radius - майстор
Иии на монтанското село имаме същата. Много спомени ми навява. Мерси, вариант е, ако има с кафяви дръжки. Поне няма да е 100лв.
P.S. Не знам дали става, тя е за външен монтаж, но не и за навън. А тук ще я вали директно, няма никакъв навес над портата, зимата често вали и хоризонтално. Навява и дъжд и сняг и като се случи да замръзне, не мога да пъхна ключа. Друга особеност е , че вратата ще се отваря навън и ще трябват да се съобрази това. Все повече си мисля в краен случай да направя някаква кутия от ламарина и да ползвам брава за вграждане.
С тази показаната от мен , би станало лесно с един г-образен винкел за монтаж, но пустата му и външна дръжка, как да я отдалеча от бравата. Иначе и на вид ми харесва, и като материали.
radius - майстор
Купих брава за ал. дограма с малък бексет (плитка). Направих една коруба от дърво да я крие. Сега остава да я разпробия и залепя с ПУ лепило към първата дъска. Следват 3 ръце мазило на дъските и монтаж.

Тема "Конструкция на дървена порта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: