• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
aidenmz - помощник
Здравейте.От известно време чета темите в този форум и съм намерил доста полезна информация , но имам въпроси , на които все още не мога да си отговоря.
С жена ми ще започваме строеж на къща на два етажа тъй като мястото , което имаме е с размери 16м. - 36м. като късата страна е с ориентация изток - запад , а дългата север - юг и искаме да имаме и достатъчно място в двора.За сега идеите са входа да е от изток , тъй като от запад има дере и не знам дали ще ми разрешат да си направя път и да влизам от там , а и улицата на която е лицето на имота е от изток.
Смятаме да е нещо от рода на 8*10 м. на етаж тоест около 160 кв. РЗП , като от северната страна в последствие да направя и гараж , който да е залепен за къщата.На първия етаж мислим да има склад/котелно , тоалетна с баня , всекидневна с трапезария и кухня в едно , мокро помещение и кабинет (спалня за гости).На втория етаж искаме да има 3 спални - една родителска (по - голяма) и две по малки (детски) , баня с тоалетна и дрещник.
Идеята е да се строи на ивичести основи.Традиционно строителство стомано - бетонна конструкция и тухлени зидове.Без излишни глезотийки.
Така основните въпроси , които стоят пред нас са относно разпределението , тъй като идеята е да ползваме северната част на къщата само за сервизни помещения и стълбите да са там , като другите стаи , в които ще се живее да бъдат с по добрите изложения.Това което сме измислили не ни харесва , защото сме оставили много кв. м. в коридори.Струва ми се че на стълбите мястото не е точно там където сме ги поставили.
Ще кача снимки на това което сме измислили с програмата SweetHome 3D ,не мога да работя с по - сложните програми.
Ще съм благодарен на всякакви съвети относно разположението на стаите в имота , съгласно условията.Благодаря.
Прикачен файл:
къща2.jpg втори етаж
Прикачен файл:
Къща1.jpg първи етаж
Pipo71987 - специалист
Здравей,темата ти е пряко свързана и с мен защото от напролет се надявам да почна и аз строеж на двуетажна къща с почти същата квадратура,ако разбира се се преборя с бюрократщина и бумащината преди това де 😀😀😀 мн тегаво е!!!По твоите питания за разпределението нз аз дали бих могъл да ти помогна,но в групата има много кадърни и начетени колеги,които ке са ти от полза на 100%.Аз почерпих много инфо от тук(за което съм благодарен)Надявам се ке мога да ти помогна с нещо в бъдеще,ще следя темата ти с интерес.Успех и само напред
panaira - специалист
Формата и размерите са масови, такива са голям процент от къщите и най-вероятно някой е измислил вече "топлата вода". Потърси из нета (google images floorplan). Заложил си на голям хол, което е супер, но мисля, че спалните са малки (спалня 2 и спалня 3), а и наистина имаш доста квадрат и в кордори, а от личен опит мога да кажа, че тесен коридор е неизползваем.
Svetoslavoff1 - майстор
Спретни горе още една баня+тоалет или поне втора тоалетна с мивка и душче ако се събере, че според спалните поне 4 човечета ще има на етажа. Има възможности за трансформации на помещенията и оползатрворяване на част от коридора горе.
Но както беше споделено от съфорумци в подобни теми, ние можем да имаме всякакви мнения, но това са нищо повече от анонимни мнения, а си го направете по ваш вкус и на вас да ви е удобно.
Успех!
nikolov333 - майстор
Имах почти същата дилема с коридора и разпределението като при теб при почти същата жилищна площ на етажа и го реших като преместих входа от север, към средата на дългата страна...

Съветът ми е да се срещнете с някой архитект и да коментирате с него нещата.. Трудно е да намерите добър архитект..

Прикачен файл

IMG_20200531_055513.jpg
aidenmz - помощник
Благодаря на всички за мненията.Тази вечер седнахме и обмисляхме пак доста варианти , като в крайна сметка вижте какво се получи.На мен ми харесва доста повече в сравнение с първия вариант.Относно баните на втория етаж въпроса още не е окончателно решен , тъй като в момента сме 3ма , с планове да ставаме 4 в бъдеще :lol: , а и ми се вижда че в този случай мога да стесня малко тази баня , която в момента е изобразена и до нея да направя още една по - малка , като "изям" малко от коридора.
Прикачен файл:
Къща 1.1.jpg
етаж 1
Къща 1.1.jpg (94.82 KиБ) Видяна 2157 пъти
Прикачен файл:
къща 2.2.jpg
етаж 2
къща 2.2.jpg (116.76 KиБ) Видяна 2157 пъти
radius - майстор
Продължавайте, доста по-добре е от вар.1, имаше глухи коридори. Доста вечери бях прекарал в проктиране, докато го измисля да ми хареса, сигурно минах през 30 варианта.
Стълбището май е вито, което си е компромис.
Съвета ми е да направите нормално такова, 3х2м иска като площ.
Това преходното помещение от гаража, няма да събира много заради двете срещуположни врати.
Много ще е удобен прозореца на кухнята да си изнасяте мезетата на верандата. Верандата няма да е зле да излезе още метър, че 2м не е достатъчно за маса с хора около нея.
Руди - майстор
Вторият вариант има доста повече хляб.
Какво не ми харесва? Складът е станал коридор между
стълбите, гаража и етажа и едва ли ще събере каквото
и да е. За сметка на това гаражът е голям.
Би могло складът да се обедини с мокрото помещение,
пък тоалетната да отиде до кабинета.
Нишата за телевизора по-добре да остане към кабинета и да се
изправи дневната. Обзавеждането бих го завъртял - кухненската
част на мястото на телевизора и на западната стена, а ниската мебел
и телевизора, близо до верандата.
Като ще имам втори етаж, добре е да има балкони поне за двете, а защо
не и за трите спални. Балкони - конзолни, а не тераса. Терасата е покрив
над дневната и крие опасности от течове, термомостове, конденз и прочее.
Пък и с балконите къщата няма да прилича на трафопост. Втората баня
на горния етаж може да е към главната спалня, така няма да се
губи място в коридори.
Един архитект би могъл да даде хубави идеи.
Последна промяна от Руди на пон дек 14, 2020 10:38 am, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
+1.. и аз бих обърнал кухнята да е на запад за да има пряка връзка на хола с верандата и ако може да се разшири до колкото е възможно.
П.П. Разгледайте по-внимателно моя проект, понеже първия етаж е много подобен на моя и можете да почерпите някой идеи..

Прикачен файл

IMG_20201214_104745.jpg
aidenmz - помощник
Стълбите ще си бъдат традиционни стълби , като мисля в този слад да ползвам и пространството , което е под тях.Верандата със сигурност ще бъде удължена , но това в последствие.Там където е склада смятам да е и котелното , тъй като идеята е да се отопляваме на пелети с подово във всекидневната и радиатори в спалните.Незнам дали наистина не е малко.Тази ниша , която се е образувала във всекидневната я премахнах , но искаме холната част да бъде на югозапад. Не мисля , че ще е проблем да се излиза на верандата през входната врата.
Благодаря отново за мненията , ще чакам съвети. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Строеж на двуетажна къща - въпроси ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: