• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
трябва да повдигна нивото на пода в две стаи. Едната е 9кв.м., а другата 3,5кв.м. В момента има стара здрава замазка около 3-4см. Трябва да повдигна с около 3см(на места с по-малко, понеже има известна денивелация на места), за да може като се налепи теракот, да дойде наравно с дюшемето в другите две стаи. Къщата е необитаема и темп. вътре е около 5-7 градуса. Трябва ли специална добавка към замазката, или не. и мога ли да ползвам пясък с примесена дребна фракция чакъл(макс. едрина около 20мм), или трябва само пресят пясък. Пропорциите пясък:цимент 3:1 ли са? Мисля само с дълбокопроникващ грунд да мина преди това, или трябва и хидро?
Sandman - специалист
Пясък и цимент, без фракция, аз така съм чел и така правих у нас. На 25 кила цимент слагах 7-8 кофи (12л, непълни) пясък. Не съм го сял.
Обезпрашаване и грунд е достатъчно. Хидроизолацията е преди плочките, ако ще е мокро помещение.
Слагай армираща мрежа. Обаче не знам дали няма да напука ако е толкова тънка, 3-4 санта минимум съм чел, че трябва да е замазката.
Ако е над 5 градуса мисля няма да имаш проблем.
chapara - майстор
99% съгласен, но замазката да е земновлажна, отъпкано трамбована и добре изпердашена направена нацяло, без прекъсвания, дори при майките!
nautilus33 - майстор
Как точно определяте земновлажна? Защото и преид бях чел за бетона, и мненията са различни. На един бетонен възел ми казаха, че земновлажен е бетон, с пясък, чакъл и цимент, просто разбъркани, без добавена вода. В момента пясък няма откъде да взема, освен да почна да пресявам. По-дебела немога да направя. ще оставя 2см по-ниско от дюшемето, за да може да дойде наравно като се залепи теракота.
nikolov333 - майстор
Китайците масово лепят плочките едновременно със земновлажната замазка, но не знам има ли кой да ти го изпълни качествено това тука.. :?

nautilus33 - майстор
Като гледам от клипа, правилно съм разбрал какво е земновлажна. Само ги разбърквам, без да добавям вода. Впоследствие как стяга? Майките предполагам вече трябва да се направят с добавена вода, за да мога да водя мастара, нали?
chapara - майстор
Николов по този китайския метод ги лепяхме 80-те години. Къде в този метод е хидроизолацията :? :-D

Наути :cool: нищо не си разбрал! Замазката е овлажнена до толкова че да можеш да направиш с ръце топка, като снежна, която да не се разпада и да не тече!
nikolov333 - майстор
80-те можеше, ама тогава лазери нямаше.. :-D
Хидро в хола не е нужно май.. :?
krasi92 - майстор
Те лазерите са ги измислили оня ден сигурно. И ако нямаш лазер не можеш да си залепиш плочките сигурно. Басси.
nikolov333 - майстор
Е де.. Кой го е казал това. Лепил съм плочки без лазер и без замазка, ама резултатите не са за показване, че много гьолчета станаха, но от тогава бая задобрях.. :-D :lol: :lol:
Последна промяна от nikolov333 на пон дек 14, 2020 7:17 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Подова замазка в студено време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: