• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте.
От месец сме на камина, чисто нова на Металик. Живеем в двуетажна къща и сме на горния етаж.
Проблемът е от самото начало и си мислихме, че е защото е нова и обгаря боята още.
Но ще имаме бебе и е много опасно, за няколко секунди всичко е в дим. Приятеля ми чисти кюнците и ги огледа при запалена печка. От никъде не излиза дим, и комина чисти, но се оказа, че където топуза опира има нещо кухо вътре в комина. И не знаем как да го извадим. Най-вероятно проблема е от там, въпреки, че отгоре си излиза дим.
Някакви предложения какво да направим?
addicted - специалист
Колко са кюнците? Колко е комина? Измазан ли е?
Ами един топлообменник, 4 по 50см,и две криви съединяващи.
Измазван е комина и е оглеждан за проблем.
addicted - специалист
Може би охлаждате димните газове много, комина е студен и не иска да тегли. Махнете топлообменника като за начало, ако има вариант вобще броя на кюнците да се намали също ще е добре.
Ще пробваме и пак ще пиша.
Дано да се оправи.
Димитър Димов - специалист
пет яну 29, 2021 7:33 pmzlati101 написа:
Здравейте.
От месец сме на камина, чисто нова на Металик. Живеем в двуетажна къща и сме на горния етаж.
Проблемът е от самото начало и си мислихме, че е защото е нова и обгаря боята още.
Но ще имаме бебе и е много опасно, за няколко секунди всичко е в дим. Приятеля ми чисти кюнците и ги огледа при запалена печка. От никъде не излиза дим, и комина чисти, но се оказа, че където топуза опира има нещо кухо вътре в комина. И не знаем как да го извадим. Най-вероятно проблема е от там, въпреки, че отгоре си излиза дим.
Някакви предложения какво да направим?
Случва се да се натрупат сажди и да ''спекат'.Проверявате до къде се спуска тежестта,мерите,разбивате комина и го чистите.Това че излиза дим не означава че отвора(диаметъра) на комина не е намален.
ZMeyGorianin - майстор
но се оказа, че където топуза опира има нещо кухо вътре в комина.
"Абе ще ти сложа аз шапката на тебе" - Баш Майстора Рангел :-D
пет яну 29, 2021 10:39 pmZMeyGorianin написа:
но се оказа, че където топуза опира има нещо кухо вътре в комина.
"Абе ще ти сложа аз шапката на тебе" - Баш Майстора Рангел :-D
??
Jacomo - специалист
Спуснете с въже/канап телефон с пусната камера със светкавица на клип и огледайте какво е. Иначе може площта на вратичката да не съответства на сечението и тягата на комина. Имаше формули. Друго - няколко минути преди отваряне, притворете входящия въздух на камината, за да се намали горенето и да се ограничи паразитен въздух. Също осигурете постъпващ въздух в помещението - открехване на прозорец и спиране на аспиратора. Ако помещението е херметично, няма откъде да се осигури тяга за комина.
Hoвoceлckи - майстор
Оглеждането на комина става с огледалце в ревизионния отвор.
Би ли пояснила "опира в нещо кухо"? Под "кухо" по-скоро се възприема "празно пространство" ...
"Площта на вратичките" ... и отворите на камините са различни неща. Имам го проблема с обикновена печка. При отваряне на малката вратичка за слагане на дърва, винаги замирисва на дим. Особено ако има пламък (горящи дърва). И по-малко (или хич) ако е само жар.
"Херметичността на стаята" е противопоказна за горенето. Точно за подпушването по-скоро е полезна. Препоръчвам плътно затваряне на всички врати и прозорци при отваряне на камината.
Имам абсорбатор над печката. Пускал съм го и ... става много по-лошо.
Интересувал съм се от вентилатори/турбини за комин, но не съм го реализирал. Бих искал да се включва само при слагане на дърва, но през другото време пушекът да не минава през него, т.е. - турбината да е на байпас.
  • 1
  • 2

Тема "Камината много пуши, когато се отвори вратичката да сложим дърва." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: