Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vladtod - специалист
Отдавна не съм посещавал форума и опирам до професионалистите за малко акъл преди да направя някоя глупост. Иде реч за къща от камък на един етаж с гредоред и покрив турски керемиди, която има малки вертикални пукнатини а искам след време да живея в нея и да имам малко сигурност и по-ниски сметки за отопление. Проблема се изразява в това , че е на границата с комшията . Смятам да я бутна до 0-та да разкопая от вътрешната страна на основите ивици със ширина 20 см , като оставя каменните и да излея фундамен върху двете. От там нагоре с тухли винебергер , гредоред и метални керемиди. Идеята ще разберете е да може да се ползва каменната основа за кофраж, без да се влиза в комшията .

Прикачен файл

Без ссиме.png
Без ссиме.png (20.72 KиБ) Видяна 264 пъти
panaira - специалист
Не съм професионалист, но от това, което съм чел, каменните, ако са 60см широки и носят кирпичена къща, би трябвало и новото да носят, кирпича тежи доста. Ако направиш и това, което си намислил, ще стане бетон работата. Има ли мазе? При мен има и съм на старите основи, само свалихме 2 реда камъни и изляхме армиран пояс отгоре.
vladtod - специалист
Не, няма мазе и затова си мисля, че ще стане ама все пак исках някой да ме окуражи. :mrgreen:
Руди - майстор
Към идеята бих добавил няколко колони, поне в ъглите,
и пояс отгоре на зидарията, за да стъпи гредореда.
schuldiner - майстор
То трудно се разбира без снимка... Предполагам въпросът е за едноетажна с каменни основи дали е ок. Ами освен навътре, камъкът може да поддаде и надолу - тогава пръстенът от бетон трябва да влезе частично под основите. Тя като ще се сваля до нула къщата, къде по-лесно е да се изпълнят ивични основи до кота +20 см и нагоре каквото душа иска...
nikolov333 - майстор
И аз бих направил така..
vladtod - специалист
Стената на къщата 24м е граница с комшията, и малко трудно ще е да влизам в неговия имот да копа багер,та затова черпя мнения. Разчитам ,че тухлите са дслеч по леки от зид 40 см а и покрива от турски кетемиди е около 8-9 т. който ще заменя с метални.

Тема "Съвет за изграждане на фундамент върху каменни основи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: