• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Доста време се чудя как да хвана дървените колони за парапета на верандата. Той ще е по-скоро деоративен, но все пак да не падне от вятъра. Направил съм подробна картинка на ситуацията, но да обясня особеностите. Бетона съм облякъл отвсякъде с 3см XPS, отгоре има и замазка за наклон 5см в края да кажем. И накрая гранитогрес, който стърчи на 3 см пред вертикалната стена.
Прикачен файл:
veranda.png
veranda.png (12.49 KиБ) Видяна 288 пъти
Парапета трябва да е максимално навън, за да не се губи площ. Значи отпадат класически варианти с дупчене на плочата и някакви вертикални шпилки. Понеже тия дни правя асмалък ( чиито 4 колони ще са хванати по подобен начин) мисля да приложа тази система и за останалите 10-11 колонки на парапета.
Ползвам арматурно желязо N12, дупча в бетонната подпорна стена 11см дълбока дупка с идеята да набия желязото 10см. Като дупчиш с 12мм свредло, става доста плътно, защото желязото е елипсовидно и почти 14мм по едната ос. Дупките са леко под ъгъл, да не влиза вода навътре. На схемата не е много съразмерно, но горното желязо е на 15см под гранитогреса, долното на още 18см. За тези N12 заварявам винкел 40/40/3 който ще държи дървената колонка. Нещата не са много благоприятни, рамото нагоре е доста голямо, от горното желязо до края на парапета са около 1,1м. Притесненията ми са главно в тази посока – да не се изтръгнат железата, ако просто са набити.
Пробил съм няколко дупки, обезпрашил съм ги и се чудя, но съм длъжен да пробвам.
Разбира се, на първия монтаж ще има краш тестове, но съм почти сигурен, че няма да ми хареса здравината.
Така както го мисля, химически анкер май не е приложим – няма да има място за него, идеята му май е да го има обилно около желязото. Примерно да разпробия с 16мм и да набутам желязото N12. Засега това ще е резервен вариант.
И сега идва забавната част. Имам лепило Акфикс D4 полиуретаново, за който не е дърводелец това е нещо като ПУ пяна, но много по-гъсто и плътно. Пак се раздува, но е много по-здраво и твърдо. Лепи много добре към метал и бетон, ето защо си мисля, че ако намажа желязото и леко обмажа стените на дупката, може да получа много по-здрава връзка.
За който е стигнал до тук се интересувам какво мисли, не само по последната част с лепилото, а и по принцип?
schuldiner - майстор
Аз бих анкерирал 4 см правоъгълен профил вертикално - външният му край е след греса. За двайсетина см - два анкера 8х60. За този профил заварен П-профил с нужната височина и с ширина подходяща да обгърне дървената гредичка. По това П може да се прецени и размерът/ширината на анкерирания.
PIP - специалист
Прекалено го усложняваш. Щом държиш колоните да са на външния ръб (за мен не излгежда добре, но...) не е нужно да слгаш тея грозн винкели, просто си подготви самите дървени колони по тераста. Ако всичко ти е право е лесно, ако не ще трябва да вземеш индивидулни размери за всяка колона, така че да са в една линия.

Прикачен файл

колона.jpg
nork - специалист
Вариант 1:
Анкерираш винкела до долното ниво на греса и там захващаш дървените греди като им увеличиш височина.
Вариант 2:
Пропускаш винкела, подготвяш гредите с Г образен профил да са по широки в долната част с 3см и хващаш директно към стената.
schuldiner - майстор
Не е добре дървото да се облива от оттичането на терасата.
ZEDYCUS - майстор
Примерно да разпробия с 16мм и да набутам желязото N12. Засега това ще е резервен вариант.
Химическите анкери им трябва по 1 мм около желязото, шпилката или каквото набутваш. За м12 отвора е 14мм, м 14- 16мм, м18-20мм отвор.
Пък това за дърводелското лепило май няма смисъл да го коментираме. [-X

А така забити парчетата от арматурата, под натиск на колонката ще излезмат от бетона.
radius - майстор
Някои уточнения, колонките съм ги произвел преди 2-3г. така че размерите им са даденост. Не ми се иска да е нещо, притискащо фибрана, не съм фен на всякакви подобни монтажи (веднага се сещам за монтаж на климатик върху изолация).
Не знам защо смятате смешно ползването на това ПУ лепило. Убеден съм, че би подобрило нещата спрямо сухо набиване. Всъщност имам останала епоксидна смола, дали не е по-здрава от полиестерната, която е в хим.анкер?
Понеже 4 от колонките за парапет ще са хванати за колоните на асмалъка (който сега правя), ще имам възможност да проверя колко е здрава на изтръгване предложената от мен система. Така или иначе колоните на асмалъка ще са хванати посредством самия асмалък и към къщата, така че за тях нямам притеснения за здравината. Като за запряни горе, вече няма да действат като лост на тия забити N12-ки.
MamaMy - майстор
Купи си анкери! Нарежи водопроводна тръба на втулки с дължина колкото ти е дебелината на фибрана. Слагаш анкер, нанизваш парче тръба и стягаш. Тръбата ще опре в бетона, а анкера ще си влезе нормално на вътре. Така винкела няма да притиска фибрана, а само втулката от тръба. Аз не бих се доверил на друго щом нямаш оставени мустаци от бетона.
radius - майстор
Това беше първата ми идея, но я отхвърлих. От една стана ще е доста по-трудно и нетехнологично отвесирането на железата. От друга страна не съм много доволен от анкерите, бая съм набил по къщата (примерно 200) , и са поне 4-5 вида. Винаги стягаш и след време охлабва и може още малко да стегнеш и т.н. Освен това анкера, дори с тръба, няма да има тази странична стабилност, която имат железата. Края му е дебел, но ствола хлопа в дупката.
PIP - специалист
С подобни арматурни железа съм виждал как окачват тонове конструкции по тавани и важното е всяка пръчка да е в различна посока, така когато се завари конструкцията, в твоя случай винкела да се получи заклещване и няма вадене. Проблема е, че ако сложиш само два "шипа" не е гаранция, че с времето няма да се разхаби и да мърда - няма да излязат, но може да получи луфт.
В подобна ситуация аз ползвам възможно най-дебелите анкери с втора гайка, която леко влиза в изолацията и позволява лесно нивелиране - две гайки с винкела по средата. Аз не харесвам химическите дюбели, а полиуретановото лепило колкото и да не ти се вярва е абсолютно неподходящо в случая.
  • 1
  • 2

Тема "Хващане на колонки за парапет - трудна, но паянтова система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: