Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Пиша ви понеже се впуснах в едно за мен "приключение" .

Имам налична двуетажна къща с плочи с размери 9.50х10 метра. Строена е началото на 90тте години, монолитно строителство.
Решил съм да я надстроя с един етаж, който ще представлява хол с кухня на едно (едно цяло помещение) и комбинирана баня с тоалетна, и да отделя 2х10 метра от плочата за голяма открита тераса.
Извадих си нужните документи от ВиК, Енерго, Кадастър и виза за проектиране и се обърнах към архитект.
Поради разположението на носещите колони на къщата, във визията ми за новия етаж се появяват колони на средата на помещенията, които не ми харесват. Затова архитекта и строителния инжинер предложиха надстрояване с помощта на метална конструкция. Прикачвам снимка на проекта за визията на къщата както и на евентуалния нов етаж.

Харесвам визията на плоските покриви, както и огромната открита тераса, и това са неща, които няма да се променят макар минусите им.

Решили сме покрива да се реализира с ламарина с П-образен профил, паро, топло и хидроизолация. Под покрива в окачен таван вата.

Въпросът, който ме мъчи - да се зидат ли стените, съответно после с външна и вътрешна изолация, или да ги направя с термопанели, които също могат в последствие да се облицоват и изолират външно. Вътрешно пак ще има така или иначе.
Ще има ли проблеми с влага и мухъл? Трябва ли вентилационна система някаква, или има решения за външна изолация, която да реши този проблем?

Благодаря за отделеното време!

Изображение
Изображение
шоп - майстор
ср фев 02, 2022 10:24 pmJoohny740i написа:

Въпросът, който ме мъчи - да се зидат ли стените, съответно после с външна и вътрешна изолация, или да ги направя с термопанели, които също могат в последствие да се облицоват и изолират външно. Вътрешно пак ще има така или иначе.
Ще има ли проблеми с влага и мухъл? Трябва ли вентилационна система някаква, или има решения за външна изолация, която да реши този проблем?

С термопанели ще е по-бръз и чист строежа. Васе пак много зависи и от фирмата, която ще го изпълни. Логиката е който направи металната конструкция той да облече стените и покрива, да направи и отводняването и хидроизолацията.
Ако работиш с много фирми и бригади всеки ще се оправдава с предишните.

Как без вентилация!!! Задължително. Дали естествена, дали принудителна, изтегляща, нагнетяваща, комбинирана или с рекуператор това е задължителен елемент.

И накрая.... за терасата. И аз харесвам големи тераси. Но твоята не е практична. 2 метра е прекалено малко. Маса със столове не може да сложиш, шезлонги ще ги прескачаш...
Моята е 8х4 и е ОК
Помисли за засечка и да имаш участък широк поне 3.5м
BLUEPUPIL - майстор
=== метална конструкция.
Практично и мъдро решение!
=== да се зидат ли стените?
Да!

Тема "Надстрояване посредством метална конструкция..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: