• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
istefanov87 - специалист
Здравейте,

започвам с това, че от строителство разбирам много малко, така че предварително се извинявам за лаишкото питане. Имам една къща в строеж, който се движи с добри темпове и до 2-3 месеца живи и здрави ще съм на етап акт 14. До там имам и договор със строител.

Въпросът ми е - от там накъде ? Чувам много различни мнения относно това колко време трябва да съхне това нещо преди да се продължи със следващите етапи. Едни казват да го оставя без нищо допълнително (дограма, изолация и т.н.) за периоди от 6-12 месеца. Други казват, че може да направя някакви неща (например дограма и изолация), но когато ги изчерпам пак ще трябва да го оставя за някакъв период (общо взето пак с такава продължителност). Трети казват да взема влагоуловители под наем с които за месец-два ще е напълно готово за всичко, което има да се прави натам.
Къде е истината в цялата работа ? На мен третият вариант ми допада, но не знам нищо за тези влагоуловители, нито фирми, нито цени, нито дори дали наистина е опция. След близо година зор по общините за събиране на документация, мисълта да спрем за още година за съхнене (след като що-годе тръгнаха нещата) направо ме убива. От друга страна, няма да поема рискове с качеството и ако наистина се налага - така ще е ...

Предварително благодаря за споделените мнения!
chapara - майстор
Дават се промишлени влагоуловители за около 300-350 лв. на месец под наем, но е добра да има дограма. При хубаво време може да се прави и течение с въздуха. По отделената вода на ден ще видиш на къде отиват нещата. Прави си външната топлоизолация и всичко друго през това време. Кой идиот ти е казал да сушиш къщата една година :? :shock: , че да не живеем 1000 години? :lol: Важното е при нанасянето влажността да не надвишава 40%!! :cool:
PIP - майстор
Аз бих забавил външната изолация възможно най-много, въпреки 'неидиотското' мнение на многописателя по-горе. При мен първите две зими къщата нямаше стопляне защото реално сушех строежа. Не бих чакал да изсъхне, но бих направил всичко, което може да се направи преди дограмата и след като се монтира тя да се държи отворено и есента външната изолация.
chapara - майстор
съб фев 12, 2022 4:56 pmPIP написа:
Аз бих забавил външната изолация възможно най-много, въпреки 'неидиотското' мнение на многописателя по-горе. При мен първите две зими къщата нямаше стопляне защото реално сушех строежа. Не бих чакал да изсъхне, но бих направил всичко, което може да се направи преди дограмата и след като се монтира тя да се държи отворено и есента външната изолация.

Каква е идеята да се забави топлоизолацията? Смело би било за нашата страна да оставиш къщата без дограма и да довършваш къщата, инструменти, матеряли, комфорт за работа? Ползвал ли си професиионален влагоуловител, прави чудеса! Е харчи ток, наем, но няма пълно щастие :? :)
kr1100 - майстор
След акт 14 няма ли заравняваща подова замаска ?
nelina_london - специалист
Какво може да се инсталира без дограма?Само Ел и ВИК и да се молите в района да няма крадци.
Първо,като си поръчате дограмата, до монтажа и ще мине поне 1месец.Ако чакате сградата ви да съхне 1година,ще почакате и още толкова да ви съхне след последващите гипсови и циментови работи.
Единственото,което сме чакали да изсъхне бе мазилката и замазката.Дори ТИ бе направена преди тях,защото беше единственото,което можеше да правим в онзи момент,преди останалите майстори.Докато направите всичко и се нанесете ще мине минимум 1г.През това време прозорците на ножица и всичко изсъхва.С професионални влагоуловители също става.

Подовата замазка е след мазилката и преди шпакловката.
PIP - майстор
съб фев 12, 2022 5:42 pmchapara написа:
съб фев 12, 2022 4:56 pmPIP написа:

Каква е идеята да се забави топлоизолацията? Смело би било за нашата страна да оставиш къщата без дограма и да довършваш къщата, инструменти, матеряли, комфорт за работа? Ползвал ли си професиионален влагоуловител, прави чудеса! Е харчи ток, наем, но няма пълно щастие :? :)
Идеята е да се забави запечатването на къщата, което ще позволи влагата да излиза по-лесно навън лятото при жегите, както и да не пречи на напичането на строежа. Есента е перфектния сезон за външна изолация, стига да си запазиш ред при читави майстори.
И да, фирмата в която работех си имаше собствени профи влагоуловители, но се ползваха основно зимата. И не препоръчвам да не се слага дограмата, а да не се прибързва с нея и изолацията.. т.е. не да се сложи дограмата, ако след нея не се работи с месеци понеже се събират средства или по други причини.
istefanov87 - специалист
Благодаря за отговорите !

Това, че влагоуловителя е валидна опция много ме радва, защото хич не ми се прекъсваше процеса. По принцип къщата е на такова място, че както и да я оставя рискът от кражби е пренебрежим, но все пак ми се искаше да станат нещата възможно по-скоро (затова и от далече уговарям дограми, изолации и т.н., целта е да се минимизират дупките в работния процес до края на годината, че само заради общината вече сме много назад от първоначалните ми очаквания).

Ще говоря със строителя да видим дали ще може да осигури такива машинки, за мой ориентир - ако говорим за къща с около 270 м^2 разгъната площ (3 етажа, последния леко скосен), предполагам като минимум ще трябва един влагоуловител на етаж, вероятно по-добре 2 или 3 ? В някакъв момент сред всичките неща ще трябва да се прави и една доста добра вентилация, която вероятно също ще помогне, но едва ли ще реши въпроса изцяло.
nelina_london - специалист
Личното ми мнение е да си сложите дограмата,да си направите ВИК и Ел,мазилката и тогава да мислите за влагоуловители,взависимост от това колко бързо искате да се случват нещата след това.Имайте впредвид,че не е много хубаво мазилката да съхне доста бързо.На замазката пък и трябва минимум по 1 седмица на всеки сантиметър,за да сложите ламинат.
Ние направихме външната изолация ноември месец,а вътрешната мазилка декември месец.Дори с външна изолация и зимно време за 3 месеца бе изсъхнала в дълбочина,само с проветрение от прозорците през деня.Разбира се, по-добре е топлоизолацията да бъде направена след мазилката,но съгласуването на изпълнители не е лесна работа.
chapara - майстор
Така е, но всичко циметово иска заради здравината да се случва във влажна среда!
  • 1
  • 2

Тема "Съхнене на груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: