Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Имам си вече къщичка, но за съжаление страда от пукнатини. Ще започна от малкия проблем :) Към къщата е има пристройка за живеене. Отгоре е с плоча. Доколкото виждам плочата си има трегери и "колони" от интернитови тръби. Не знам какво се е случило с времето, но в мястото върху което е наливан трегера върху тухлите има пукнатини.
Същият ефект се е получил и в мястото на където дувара се съединява с външната стена на пристройката, и в мястото на чупката в дувара. Оградил съм ги в червено на първата снимка.
Въпросът ми е, естествено, как да спра развитието на пукнатините, за да се измазва след това?

Прилагам снимки
Прикачен файл:
20210304_172834_Cut.jpg
Прикачен файл:
20210307_090027_Cut.jpg
Прикачен файл:
20210307_090059_Cut.jpg
пишман_майстор - майстор
Нестабилни основи, неспазване на основни правила при строежа, липса на пояси и колони ( за сградата с плочата, там където са стените), недобро оттичане на вода/сняг от покрива, подлизване по стени и т.н. . Съмнявам се това да подлежи на подобряване.
Grozdev - специалист
Типичното СОЦ - изпълнение. Каквото са намерили "без пари " едно време такова са ползвали.
Да не обяснявям /че бях хлапе тогава /как се сдобиваше с цимент или желязо по това време. Имам опит и то голам.
Слаби основи , казаха го. Или почти не виждам вътре. нещо разрушено до комина в ляво долу?
Тези етерн. тръби трябва са с бетон . ? Но в ъгъла точно м/у оградата и остъклението няма колона .
Виждата се тухли стъпили върху какво ?
Сега ...
Подпираш 1 хюнебек в близост до ъгъла на плочата вътре.
събаряш тухлите от същия ъгъл за място за новата колона.
Изкоп за стъпка в основата 50х50 х 30-40 / къртиш и основата може и да няма арматура./вън и вътре за колона 25х 25 от , кофраж , желязо бетон .
Горе плочата се кърти до арматурата и се налива от там.
Ако има арматура ?! Сигурно е ф 6 или 8 най много.
:yawinkle:
gnt69 - майстор
За най лесно спиране на развитието на пукнатините аз препоръчвам да погледнеш къде отива водата от улицата. Повдигни нивото водата да се стича към улицата купи цимент и направи водоплътен плочник с ширина 1м около пристройката и пропадналата част от оградата с баластрата която подпира оградата и пречи на водата да се отводнява. Според мен баластрата е направила проблема. Това ще спре по нататъчното пропукване и задълбочаване на проблема, после както колегите подсказаха колона със добра стъпка и измазване. 99% пропаданията и напукванията се дължат на не добро отводняване. :partyman:

Тема "Пукнатина под плоча без колони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: