• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, живея в многофамилна къща с още три семейства и ми предстои ремонт на 1/2 от покрива, заемащ частта над моя апартамент на третия последен етаж от сградата, като имам съгласие от всички съседи да си направя мансарда с реконструкцията на покрива и вътрешна връзка, като предстои да уредя и документацията в общината.

Бихте ли ми дали насоки относно строителните материали: тухли (за преграда по средата на покрива, за да разделя частта над мен с останалата) итонг или обикновени тухли. Също така относно греди, летви, керемиди (битумни не желая) и всичко нужно за покрива. Интересува ме най-вече от къде е най-изгодно да се закупят спрямо цена/качество и до каква цена е нормално и поносимо спрямо пазара. Смятам да закупя дървения материал преди есента и да го оставя да съхне до другото лято, когато реално ще се строи, да си го обработя аз и т.н., като за целта имам сухо и проветриво помещение където да го складирам. Искам да го взема предварително, защото ме притеснява да не скочат още цените.

Едит: Частта от тавана, която ще се ремонтира и усвоява е около 70-75 кв.м., има пояс 60 см. по краищата, като смятам да го задигна минимум двойно. Билото е на 3.50 м.

Поздрави
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Добър адвокат много добре да ти изглади сделката със съсобствениците
За другите въпроси - пиши къде ...
За Монтана става на въпрос. Иначе да, с адвокат и заверено пред нотариус искам да бъде.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед май 01, 2022 1:13 pmak_ins написа:
За Монтана става на въпрос. Иначе да, с адвокат и заверено пред нотариус искам да бъде.
Искаш... все пак, изрично изясни кой на какво ще е собственик
50% от покрива/тавана, както и да е, въпроса ми беше за материалите, относно бюрократичната част и съседите няма да има проблем.
Чираче - майстор
нед май 01, 2022 1:39 pmak_ins написа:
50% от покрива/тавана, както и да е, въпроса ми беше за материалите, относно бюрократичната част и съседите няма да има проблем.
Така си мислиш ти...... Тавана, покрива, мазетата се водят общи части на сградата. Гледай документите и не вярвай на устни обещания. Всяко споразумение от другите съсобственици/ даже да е брат, сестра, дете, майка, баща / трябва подробно да е описано и НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО. И си пази документа.

Иначе материалите и изпълнението са фасулска работа.
joro_kem - специалист
нед май 01, 2022 12:54 pmak_ins написа:
Смятам да закупя дървения материал преди есента и да го оставя да съхне до другото лято, когато реално ще се строи, да си го обработя аз и т.н., като за целта имам сухо и проветриво помещение където да го складирам. Искам да го взема предварително, защото ме притеснява да не скочат още цените.
едва ли някой знае какви биха били цените на дървения материал наесен, какво остава за другите материали през следващото лято. на твое място, при изрядно разписана и заверена сделка, бих направил всичко възможно, дори с цената на кредит, да купя основните материали за ремонта. помисли и са гипсокартон за обособяване на отделните помещения - ще спестиш и време, и средства.
шоп - майстор
нед май 01, 2022 6:30 pmjoro_kem написа:
бих направил всичко възможно, дори с цената на кредит
Аз не бих, ама всеки си има глава на раменете. Идват тежки времена за хората с кредити.

Иначе по темата: при надзид 60 см и идеята да се надгради поне х2 си оправи строителните книжа: прект, разрешния, съгласуване изпълнител, ндзор и т.н.
Успехи!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед май 01, 2022 6:12 pmЧираче написа:
...
Така си мислиш ти......
Имаше и някакво забавление със собствеността на земята под сградата...
Пак да кажа, че не ме интересува бюрократичната част, защото първо от там съм започнал: община, съседи, документация. Относно реконструкцията, всичко ще го правя без кредит, като в най-лошия случай съм предвидил 30-35 хил. лева до етап изграден покрив с всичко включено от мембрана за проветрение до улуци, две вертикални капандури на две отделни помещения и зидарията.

Вътрешните стени на двете стаи + мокро и коридор смятам да ги правя с гипсокартон и вата, като тях, както и изолацията на покрива отвътре затворена отново с гипсокартон ще ги правим с баща ми двамата (имаме опит за вътрешно). Плочата до колкото разбрах от проектант и конструктор най-чисто би се срязала с диамантен диск за бетон, като след това се укрепи. Вътре ламинати, фаянс и др. не съм предвидил да правя сега, евентуално ако останат пари, но засега предпочитам да имам по-голям резерв заделен.

Та: ако приемем, че август/септември купувам дървения материал и го прибера да съхне до юни 2023-та, бихте ли ме посъветвали към какво дърво конкретно да се насоча, ако има значение. Относно цени и т.н.
Частта от покрива, която ще усвоявам е с изложение изток/юг/запад ако има значение.
  • 1
  • 2

Тема "Усвояване на подпокривно пространство - мансарден етаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: