Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
aleksnp - специалист
Ще правя дървен, едноскатен навес за автомобила, с размери грубо 5 на 3 метра. Основата е бетонна плоча. Дървените колони, ще са анкерирани към нея. Покривът, ще е с минимален наклон с покривна ламарина. Прилагам примерна картинка.

Изображение

С каква дебелина да бъдат колоните, столиците и ребрата?
aleksnp - специалист
Колони и столици - 12х12 см, ребра 8х10 см през 50 см, добре ли е?
radius - майстор
Не е ли доста презапасено?
Тия коси подпорки ми малеят, по-добре истински диагонали, дори да са малко.
imegogo - специалист
Много е къс за кола като я спреш нали трябва да може да минеш покрай нея пусни го на поне 6 м
пишман_майстор - майстор
Ребрата щом ще е минимален наклона, по-добре 6/12 отколкото 8/10. И бих ги свързал с доп.греда по дължина на навеса + още три напречни под доп.греда, в началото, средата и края. Казвам го щото ако падне мокър сняг и се задържи, ще се изтумби покрива.
За дължината ти споменаха. нека е 6м поне ( ако има вариант де) . То и ширината ми се види малко и там ако има вариант още половин метър + няма е зле. Явно обаче има някакво ограничение откъм сгради, пътеки и т.н. за да е с такива размери.
aleksnp - специалист
пет окт 18, 2024 11:44 amпишман_майстор написа:
И бих ги свързал с доп.греда по дължина на навеса + още три напречни под доп.греда, в началото, средата и края.
Може ли скица?

Колко може да е широк навеса, с ребра 6х12 и да не провиснат? Колони през 2.5 м и по 50 см стрехи=6 м.
Чираче - майстор
Защо не го направиш с метални колони и ферми?
aleksnp - специалист
пет окт 18, 2024 3:09 pmЧираче написа:
Ще ми бъде трудно. Би ли дал примерна конструкция? По-лесно ми се вижда да дялкам дръвца.
Чираче - майстор
пет окт 18, 2024 3:13 pmaleksnp написа:
пет окт 18, 2024 3:09 pmЧираче написа:
Ще ми бъде трудно. Би ли дал примерна конструкция? По-лесно ми се вижда да дялкам дръвца.
Конструкцията е подобна. Но щом ще ти е трудно, въпроса се обезсмисля. Направи тоя навес с размери 6/4/2,50м. Сложи по един Х на двете дълги страни и един в дъното. Профилите са квадратна тръба 40/40/3 мм. Ще стане много по-здраво от дървенията.
aleksnp - специалист
На това ли казваш Х?

Изображение

Ребра 6х12 на 4 метра, ще издържат ли в снега, без да провиснат?

Тема "Дървен навес за автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: