Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nabi - специалист
Здравеите предстои ни строеж на къща, за съжаление при тия постоянно растящи цени ще се наложи да си я строим сами ,а това с което мога да се наема да строя е дървото Това на което съм се спрял е конструкция от отделни рамки от ребра със сечение 6/12 отвън затворени със хидрофобен шперплат(18мм китаиски) върху него каменна вата паропропусклива мембрана и винилов саидинг,а от вътре 10см минерална вата паропропускливо фолио/или паронепропускливо/и картон.Сега и въпросите; до колко е удачна конструкцията от отделни рамки,отвън под саидинга каменната вата с каква плътност трябва да е , паропропускливо фолио но какво ,отвътре минерална вата а върху нея паропропискливо или паронепропускливо фолио ,или изобщо не трябва да се слага фолио .Това са въпросите за сега благодаря предварително на отзовалите се
BLUEPUPIL - майстор
ср окт 05, 2022 12:31 amnabi написа:
Здравеите предстои ни строеж на къща, за съжаление при тия постоянно растящи цени ще се наложи да си я строим сами ,а това с което мога да се наема да строя е дървото.
Щом можеш да работиш с дърво, значи може
да правиш и кофражи. Огъването на армировката
с бигляр не е квантова механика. Връзването и също.
За бетонирането ще събереш повече хора и си готов.

Минимумът е:
1..Ст. бет. ивични основи;
2..Ст. бет. колони;
3..Ст. бет. пояс върху външните зидани стени;
4..Таван и покрив от дърво с една, две
стоманени греди за да не купуваш скъпи
дървени греди за големите премоствания.
kancho - специалист
Каменна и минерална вата е едно и също нешо
resistbody - майстор
С тея цени на дървесината не мисля да излезе по-евтино... не че знам колко са станали тухлите последно..
Вчера питах как върви дървения материал при нас, че ще си продавам кофража..
Греди -750лв/куб.м
Дъски - 550лв/куб.м
Мокри и криви с доста отпадък според моя опит..
nabi - специалист
Мога да строя и с тухли но хамалогията е по голяма
Дървеният материал 750лв куб.мокър,+50лв кубик за импрегниране,трябват ми 20кубика за това което сме решили .Въпросът за ватата е каква плътност да е едните казват отвън каменна с по ниска плътност -30кг а от вътре по плътна да кажем50кг друк казва поне 50кг отвън
PIP - майстор
Не си споменал размера на 'къщата', но 20м3 е доста оптимистично. 6х12 сечение е подходящо за вътрешни преградни стени, но за външни според мен е малко. При положение, че ще слагаш обшивка може и по-рехава вата, но под 50кг/м3 има вероятност да се свлече при вертикална скара, плюс по-голямата плътност има по-добра шумоизолация. Имаш доста по-сериозни неща да си изясниш преди ватата. Аз също не вярвам да ти излезе по-евтино с дървена конструкция, но ако все пак си решил успех.
Lutchezar - майстор
Явно не си търсил във форума.
Виж тази тема:
viewtopic.php?f=47&t=65273
floydogi - специалист
http://marisan.networx-bg.com:8100/index.aspx

Ето един калкулатор.
Като затапиш отвън с хидрофобен шперплат, влагата от вътрешния слой изолация няма как да се изпари навън.
Аз си правих таванското и покрива на вилата по този начин, като затворих ребрата (6х12) отвътре с ОСБ, между ребрата вата, отвън паропропусклива мембрана Tyvek solid с такера по ребрата, върху нея по ребрата летви, и за тях с винтове сайдинга. Отвътре конструкция, вата между нея, и картона. Редно е върху конструкцията да се облепи с паронепропускливо фолио, и после картона, но тъй като моето е неотговорно (зимата почти не се посещава, и съответно отоплява), си го спестих.
Имаше прекрасна тема със снимки на строежа на двуетажна къща изцяло от дърво, откъдето черпих идеи, но не съм я букмаркнал. Беше отпреди 7-8 години най-малко.
nabi - специалист
Здравеите идеята е да е от отделни панели с големината на листа шперплат ,тоест125/250.рамка от ребра като в края ребрата се събират и се получава сечение12/12.Причината да се спра на кофражен шперплат отедна страна беше цената(16мм на цена 48 на лист срещу осб 11-12ммна цена54-56лв на лист)тоест и за по малка цена имам по голяма дебелина ,казвате че строителният шперплат не диша а осб 3 до каква степен диша технологията на производствое подобна и двете са от дърво и лепило
Hursa - майстор
Осб плоскостите са с още по-малка паропропускливост, значително по-малка - 2,5-3 пъти, дори до над 4. И защо от отделни панели, а не скелет обшит с плоскости. Може би ще е добре да се запознаете много подробно с подобни технологии.

Тема "строеж на дървена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: