• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Имам проблем и се надявам някой да помогне със съвет. Преди няколко дни дойде една фирма да монтира термопанели върху подходяща метална конструкция за двускатен покрив. Уж лесна работа, макар че цената на монтажа не беше малка. Нагледах се на майстори, тия не бяха нещо много по-разлино - нямаха стълба, съответно им дадох моята, на винтоверта им му падаше батерията през няколко часа и трябваше да го зареждам. Най-тъпото беше, че като качваха панелите ги драскаха понякога.

Термопанелите са тип керемида от metallemporiki. Металните греди, върху които трябва да се захванат панелите, не бяха абсолютно прави, което според монтажистите беше причина панелите да тръгнат леко на криво, тъй като горния край нямаше да може да се завинти за гредата. Аз съм си за трепане, че не ги изгоних още тогава. Е, успяха да ги нагласят, само че на места фугите бяха малко по-широки.
Прикачен файл:
IMG_4574.jpg
Прикачен файл:
IMG_4573.jpg
Първоначално мислех тея фуги отвътре да ги запълня с пяна, да не бяга топлото. Според монтажистите няма необхоимост...

Та монтираха панелите, нагласиха нещата горе-долу да са прави, обшивките и капаците застанаха горе-долу нормално и се разделихме по живо, по здраво.

Тая сутрин обаче, докато оглеждах, видях, че през фугите тече вода. Сутрешната слана се топеше отгоре и явно е преминало през фугите.
Прикачен файл:
IMG_4560.jpg
Прикачен файл:
IMG_4566.jpg
Това е дори и там, където фугите са максимално плътни. Изглежда ми, че отвън застъпките е трябвало да се захванат допълнително:
Прикачен файл:
IMG_4577.jpg
Както се вижда, изобщо не е плътно. Пробвах да лична малко вода и естествено, тя премина под застъпката и изтече от долния край.

Сега не съм сигурен как да постъпя. С фирмата подписахме договор, според който имам 7 години гаранция. Уж в събота ще дойдат да си оправят нещата. Ама вече им нямам абсолютно никакво доверие. Тъпото е, че не ми се ще да се катеря горе по тоя покрив да си го оправям сам, ама ако се наложи ще го направя. Със закъснение видях инструкциите за монтаж: https://www.metallemporiki.gr/en/produc ... 1svhftuq15

Та имам следните въпроси:

1. Тея фуги трябва ли наистина да са на 100% плътни? Тъй като ще трябва да се пренарежда буквално почти целия покрив (към 160 квадрата).
2. Може ли да се закърпи положението, като се сложат повече винтове на застъпките и се запълни остатъка със силикон? (фирмата счита, че само винтове са необходими, без силикон)
3. От долния край окей ли е да запълня фугите с пяна?
4. Изобщо да разчитам ли на тая фирма, че ще си оправят нещата както трябва ...

Ще се радвам някой да помогне. Благодаря предварително!
Slavov99 - специалист
Не са слагали битумна лента и това е капилярна влага от сглобката.
чет дек 22, 2022 5:49 pmSlavov99 написа:
Не са слагали битумна лента и това е капилярна влага от сглобката.
Благодаря. Тази битумна от горния край на панела май ще загрози панела, а от долния май няма да има файда, щом водата е влязла под сглобката вече, може да повреди пяната… Та може би не разбрах правилно…
Slavov99 - специалист
Слага се, където се застъпват вълните точно против това. Допълнително при сняг също ще имате проблем. На самата пяна водата не й пречи, тя е затворена клетка.
resistbody - майстор
Не са слагали полиуретан между панелите, моя наклон е доста по-малък и 3-та година няма проблеми.. но доста салами ПУ отидоха... сега правих друг но не е керемиден.. за 255кв.м двускат 9-10 салама..
Калотки слагаха ли ти ?? или и тях забравиха(лично аз забравих първия път, а ги имах купени)
Калотки слагаха. За обшивките винтовете обаче са без уплътнение.

Ако разбирам правилно:

Панелите трябва да се демонтират. В сглобките от външния край трябва да се сложи битумна лента и да прилепнат плътно. Да се завинтят винтове навсякъде. А от вътрешния край във фугите полиуретанова пяна.
Последна промяна от georgiz на чет дек 22, 2022 9:09 pm, променено общо 1 път.
Slavov99 - специалист
Да, само че без никаква пяна
gnt69 - майстор
Или конструкцията е крива или монтажа е крив. Особенното при монтажа е че трябва да изправиш първия, ако трябва го режеш по дължина за да бъде перпендикулярен на билото, следващия си ляга на мястото и само го фиксираш. Не икономисваш винтове където трябва според инструкцията слагаш. Аз имам няколко монтирани покрива и на нито един няма грам допълнителен уплътнител и теч няма. :partyman:
чет дек 22, 2022 9:20 pmgnt69 написа:
Или конструкцията е крива или монтажа е крив. Особенното при монтажа е че трябва да изправиш първия, ако трябва го режеш по дължина за да бъде перпендикулярен на билото, следващия си ляга на мястото и само го фиксираш. Не икономисваш винтове където трябва според инструкцията слагаш. Аз имам няколко монтирани покрива и на нито един няма грам допълнителен уплътнител и теч няма. :partyman:
Добре, странното е, че дори и при плътните фуги (има 4 5 плътни) пак ми тече влага. То май има и значение че е тип керемида а не стандартен с трапецовиден ръб. Вероятно при стандартния нещата пасват само с винтове. И може би моите “майстори” от това са се подвели…
чет дек 22, 2022 9:05 pmSlavov99 написа:
Да, само че без никаква пяна
Добре, само че аз тая битумна лента май пак не съм сигурен къде трябва да е.
Прикачен файл:
4927BA3F-F182-454B-924E-E04BE707736E.jpeg
.
4927BA3F-F182-454B-924E-E04BE707736E.jpeg (37.45 KиБ) Видяна 1366 пъти

Тук където е синьото??
  • 1
  • 2

Тема "Теч от новомонтиран покривен термопанел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: