Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hkrachunov - напреднал
Здравейте, от скоро сме собственици на стара селска къща и едно по едно нещата. След покрива и дограмата (така че да се затвори къщата), стигнах до момента с изриването на таваните.
На 2ри етаж изкъртих дъсчиците между гредите с все мазилката и беше нечовешка гняс и на места имаше останала пръст (за изолация към тавана) а там беше изчистена, та идилията беше пълна. Днес установих че между гредореда между 1ви и 2ри етаж си е пълно пълно по същия начин та вече предвиждам зимната приказка.
След краткото въведение да премина към същината на въпроса ми. Има ли някакъв ефективен начин за свалянето на таваните. Че няма да е чисто е ясно, но поне да е бързо.
Това което до сега тествахме, в началото с къртач тръгнах да свалям само мазилката и да остава скарата от летвички но вървеше бавно, та минах на вариант 2, където закачайки кози крак (голям 1,5м и 4-5 кила), на въпросната скара я изкорубвах от гредите и падаше всичко. След 1вата стая, за втората реших да вдигна нивото на къртене и включих в къртенето бензинов трион като прежалих една верига и директно между гредите правех тигел с нея та после махането на скарата беше по - лесно.
Предвид споменатата пръст ми се струва, че това ще е брутално мръсно та се чудех, дали има вариант, за който не съм се сетил?

https://1drv.ms/u/s!AjgbKiwq7_wUib06tTu ... g?e=ZdWOmb
miliad - майстор
И когато премахнете пръста, какъв тип развъдник на мишки ще сложите на тавана или в пода между етажите?
Помислете по въпроса.
hkrachunov - напреднал
Ммммм това е добро подсещане.
Иначе мислех да се изолира с каменна вата.
kr1100 - майстор
пон яну 02, 2023 7:00 pmmiliad написа:
И когато премахнете пръста, какъв тип развъдник на мишки ще сложите на тавана или в пода между етажите?
Помислете по въпроса.
(MUMIA) 150 гр.
chapara - майстор
Мислех да подскажа същото, но хората не се усещат че предците ни не са били по прости от нас :-D :-D Да нафукат толко кал ей така за кеф, едва ли :lol:
Пази калта, възстанови нещата между гредите с хубав сачак, измешай калта с цимент и дробено стъкло, малко арматурна мрежа стъпила на гредите и замазана. От горе осб, без кухини. От долу остава гледка с дървенията, измазана с отработено масло. Така приключва приказката: Нова стара къща, или що ми треба на баир лозе?
hkrachunov - напреднал
пон яну 02, 2023 10:20 pmchapara написа:
Мислех да подскажа същото, но хората не се усещат че предците ни не са били по прости от нас :-D :-D Да нафукат толко кал ей така за кеф, едва ли :lol:
Предците ни не са били по - прости. Били са по - бедни и/или не са имали достъп до определени технологии.
Пределно ясно е защо е калта - изолация. А защо са я ползвали, защото предполагам 1950-60 не е било най - разпространеното нещо каменна/стъклена вата.
Отделно пък, че предците ни по времето на соца от немотия или спестовност, такива плочи са правили на места, че ум да ти зейде, какви неща съм виждам. За това въпроса с предците не е меродавен.
Пази калта, възстанови нещата между гредите с хубав сачак, измешай калта с цимент и дробено стъкло, малко арматурна мрежа стъпила на гредите и замазана. От горе осб, без кухини.
Значи освен цялата тежест на калта, да набухам още матрИал който да тежи? Предполагам идеята ти е да стане нещо като плоча, но лично аз не виждам смисъл в това. Относно дребното стъкло.... каква му е идеята?
От долу остава гледка с дървенията, измазана с отработено масло. Така приключва приказката: Нова стара къща, или що ми треба на баир лозе?
Относно гледката и друга естетика не бери грижи, жената съм убеден, че ще има виждания по въпроса. А пък приказката поне за мен тепърва започва.
Относно отработеното масло, може и да е бюджетен вариант, но както и по - горе писах мисля, че има достатъчно съвременни химикали, които да покриват всички предимства на отработеното масло.
Ако бъркам, може да ме поправиш с какво отработеното е по - добре от Бохемит или нещо в този аспект.
Нова стара къща, или що ми треба на баир лозе?
Краткия отговор пари....
Редовно слушам колко по - евтино е да бутнеш и да направиш нова къща. Но май всичките предлагащи тези идеи са стигали само до бутането... след което са глътвали въздух. Дааа от бързите сглобяеми може да се класира в няква степен. Но както казах и преди това, тези грижи ги остави на тоз де ми изкарва парите.

п.п. Иначе по темата която питах, ще съм благодарен ако някой сподели опит как се е справил с въпросния казус.
Както стана ясно.
-нова стара къща е
-кърти се и се изрива мизерията между гредите, колкото и да е вършила работа последните 60 години.
-не питам КАК да запазя мизерията, а дали има по - ефективен начин от вече споменатите.

п.п. Иначе в подкрепа на приказката ти за предци... във въпросния имот имаше стара керпичена къща. За съжаление МНОГО изпусната и единственото решение беше бутане. Но гредите по покрива и, въпреки че на места беше паднал до мазето, бяха в по - добро състояние от гредите по покрива на "новата" къща.
B0bi - специалист
Казваш "парите не са проблем". Защо тогава не извикаш просто някоя бригада да го свърши?
hidrazin - майстор
пон яну 02, 2023 10:49 pmhkrachunov написа:
Относно дребното стъкло.... каква му е идеята?
Не дребно а дробено.
Идеята му е плъховете и мишките да не ти изгризат пръстите на краката докато спиш. :-D
пон яну 02, 2023 10:49 pmhkrachunov написа:
дали има по - ефективен начин от вече споменатите.
С Канго. Ако не се сещаш какво е свиркай да обяснявам.
:partyman:
hkrachunov - напреднал
пон яну 02, 2023 11:02 pmB0bi написа:
Казваш "парите не са проблем". Защо тогава не извикаш просто някоя бригада да го свърши?
Не съм казал парите не са проблем... точно обратното написах... че причината за НОВА стара къща и приказките за лозе на баир са именно заради пари...
Много би ми било добре да извадя половин милион да си построя от 0, ама все още от тото не съм спечелил (може би трябва да пусна първо, не съм сигурен).
Относно бригадите, гледам каквото мога аз да отметна, защото парите си летят за неща които пък аз не мога да направя.
пон яну 02, 2023 11:05 pmhidrazin написа:
Идеята му е плъховете и мишките да не ти изгризат пръстите на краката докато спиш. :-D
Амиии... то това мисля, че е директна препратка към моя отговор за каменна или стъклена вата.
пон яну 02, 2023 11:05 pmhidrazin написа:
С Канго. Ако не се сещаш какво е свиркай да обяснявам.
Изпуснал си, в началото започнах с къртач и вървеше мудно. Но пък бих свирал да видя как държиш канго над главата и къртиш таван :partyman:
chapara - майстор
Аз не говоря глупости, имам 210кв.м.такава. Запомни началото на приказката!!! Аз съм лесен, влезнах в резонанса на времето, всички живи твари направих домашни любимци. Имам и си отглеждам съсели-няма плъхове и мишки, страхотни весели семейства, само дето в късните часове е еедна гонитба. Не правят бели. Имам си слепоци 2метрови, пазят съселите да не ми избягат, а за плъхове да не говорим. Имам си язовец и лисица в едно леговище. Ако не приемеш природата каквато е , бедна ти фантазия. Опит за заселване правят и невестулки, но слепоците не ги допускат, хапват ги.
Ако не си готов да живееш с природата,.....Тозк живот не е като да подпираш парното.
Пожелавам ти успех, и знай че ще имаш мнооого изненади. Съжалявам, пропуснах двете семейства ежковци, а за птиците нямам думи☺

Тема "Ремонт стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: