• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Дойде време да стягаме къщичката на село да е по-годна за живеене, която е тотално занемарена. Имам план за действие, но ме притеснява пода. Тъй като е от едно време къщата и двата етажа са гредоред с дюшеме. Зимата пода е много студен, особено на долния етаж под който е избата. Гледах някакви клипове от един друг сайт където го правиха така - под гредите слагат OSB3 и между тях слагат вата 50кг на кубичен см, отгоре още едно OSB3 за де е равно и нивелирано, върху най-горното OSB положиха отново вата 120кг-130кг на кубичен см, дебела 2см и най-накрая 2 слоя гипс фазер по 10мм всяко. За завършек ми се иска да е ламинат. Та ако сте разбрали от супер обяснението ми нещо, това добър подход ли е за шумо и топлоизолация? Бих се радвал и да чуя препоръки тъй като искам да се уча да правя нещата качествено и както трябва.
chapara - майстор
Повтарял съм и ще продължа да го правя, че при влизане и наличието на мишки и др.домашни любимци, което е неизбежно, такова изпълнение е крайно противопоказно!!!
Няма мишки или подобни форми на живот :-D просто иска ремонт цялата къща, както казах имам някакъв план за действие, но сякаш най-много ме притеснява как ще направя пода на 2та етажа, почвам го към края на април да се пооправи малко времето, та дотогава имам време за размисъл кое как защо и ако е възможно, някоя по-умна глава да даде някаква насока.
hkrachunov - напреднал
Колегата chapara сега ще почне да ти обяснява тъпотии в стил "назад към природата и как да ползваш био еко кравешки ла*на със стъкла против мишки... което нямало да ги спре но него го влече.

Понеже в даден момент и аз ще стигна до това, обмислям варианта със суха "посипка" за изравняване и изолация и в/у тях гипсфазер. Като за основа ще използвам съществуващото дюшеме (на 2ри етаж). От долната страна между гредите каменна вата.
В моя случай под гредите нямам нищо, само над тях естествено има дюшеме иначе къде ще стъпваме. Него ще го махна така или иначе защото е гнило на места и на негово място ще отидат другите материали, които съм споменал. Но дали това е най-подходящият подход, не знам, за това пиша тук :)
hkrachunov - напреднал
Сигурен ли си че отдолу под дюшемето няма нищо? От долу виждаш долната страна на дюшемето ?
При мен на 2ри етаж, както казах е с дюшеме което мислех да махах, но се отказах от този вариант, защото:
- после ще трябва да сложа каквото и да е за да може да си направи пода. Може да махнеш изгнилото на отделни места.
- при мен под дюшемето между гредите имам пръст или сгурия (това дето са ползвали за "кара таван")
Малко е странно положението при мен. За това искам да сложа ОСБ под гредите и между тях да положа вата.

Прикачен файл

IMG_20230223_152517.jpg
hkrachunov - напреднал
Над найлоните и картоните какво е? Дюшемето го виждаш ?
Ако няма да оставяш гредите да се виждат, вместо ОСБ, защо не сложиш картон пожароустойчив ?
пон мар 13, 2023 3:27 pmhkrachunov написа:
Над найлоните и картоните какво е? Дюшемето го виждаш ?
Ако няма да оставяш гредите да се виждат, вместо ОСБ, защо не сложиш картон пожароустойчив ?
Над найлоните е дюшемето. Най-тънкото ОСБ3 искам да сложа като основа, върху която ще легне ватата. Дюшемето е да и е изгнило.
hkrachunov - напреднал
да слагаш осб само за да лежи ватата.. Мисля, че би могла да бъде положена на някакъв вид скара. Все пак при окачени тавани се поставя свободно лежаща в/у профилите. Също мисля, че е необходимо мембрана за да не се просмуква влага в изолацията. И също така огнеупорен картон, защото все пак си е гредоред.
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на под на стара къща с гредоред" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: