Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dimitargk - помощник
Здравейте. Решил съм да се направи нов покрив на къщата. Но не знам как е най-добрият вариант да се направи. Прикачам снимка и видео, качено в ютуб, за да добиете представа. Плочата на тавана е 108 кв. м.
Надзидът има по средата дървена греда, която върви по цялата дължина, сложил съм жълта стрелка на снимката.
Единият вариант е да съборя зида до гредата, да я махна и да вигна зида пак на същата височина. Тази греда ако изгние в бъдеще може да падне зидът. При този вариант трябва ли да се прави бетонен пояс и защо? Ако се прави той евентуално би заместил последните 2 реда тухли. Другото, което е колко по-тежък е бетонният пояс на кубичен метър в сравнение с този тухлен зид?
Другият вариант е да се махне надзидът изцяло , но както виждате от видеото таванът на стълбището, което излиза на подпокривното пространство е на нивото на самия надзид и в този случай той трябва да се махне и всичко да се изравни на една равнина с плочата. И входът ще стане нисък, което всъщност не ми е проблем, на самия таван няма да се живее и няма да се правят стаи.
Моля за съвети и идеи, благодаря!

[youtube]https://youtube.com/shorts/6muzmIbel94[/youtube]
Прикачен файл:
Screenshot_20230405-123305.png
Чираче - майстор
Точно такъв покрив правих преди няколко години на приятел. Двускатен, с метална носеща конструкция и термопанели..
dimitargk - помощник
ср апр 05, 2023 10:53 pmЧираче написа:
Точно такъв покрив правих преди няколко години на приятел. Двускатен, с метална носеща конструкция и термопанели..
Покривът е четирискстен с било, ще е с метални "керемиди".
preslav - майстор
Какво те притеснява разликата в теглото на бетона и тухлите - ще махнеш тонове керамични керемиди, а ще сложиш килограми метални керемиди. Погледни как са захванати в момента носещите греди на покривната конструкция за надзида - надеждно ли ти се вижда?
По-късно (вероятно) ще се включат специалисти по темата, но доколкото ми е известно, бетоновият пояс не е само бетонче в кофражче, има си армировка, а от тази армировка се оставят "мустаци", с които впоследствие се "привързват" гредите за да не литне цялата конструкция. Според моите опростени представи бетоновият пояс играе ролята на "котва" за цялата конструкция. Да не говорим, че зид се събаря най-лесно като се почне от горните (неукрепени и несвързани с нищо) тухли.
При мен беше направена подобна простотия, гредите просто лежаха върху последния ред тухли. Голямо шубе брах при всеки по-силен вятър докато не анкерирах към плочата с шина всяка една греда. Идеята ми даде човек от форума, който (вероятно) и сега ще се включи.
schuldiner - майстор
Да, бе, бях забравил... тази година не съм видял литнали покриви по новините :-D

Къщата е най-стандартният модел многофамилна от соца, така че повечето неща са ясни.
Гредичката е на половината на зида. Служи като пояс, да не се разчекне. Същата е ролята на бъдещия бетонов пояс отгоре, плюс, че в него може да се анкерира столицата. Почти сигурно надзидът е с кал, ама пак не бих го махнал. Бетонът ще го натисне, измазването с циментова мазилка ще го заздрави достатъчно. Евентуално може да се пуснат външно на зида колонки в ъглите, но при положение, че в къщата едва ли има колони... няма много полза...
За метални керемиди бих намалил значително наклона. Двойно, да речем...

ПП Каратаван с вътрешно стълбище, с естествено осветление, сто и кусур квадрата, повечето с прилична височина трябва да се предвиди да бъде използваем.
B0bi - специалист
"Каратаван ..." :?

Прикачен файл:
Screenshot_20230406-195855.png
dimitargk - помощник
preslav: научих нещо полезно, благодаря. Това клоня да направя: свалям зида до гредата, след което я махам и слагам 20 - 25 см. пояс.

schuldiner: поктивът е на плоча, а подпокривното пространство няма да се ползва за нищо. Билната височина мисля от сегашната 3.8 м. да я сваля на 2 м. и наклонът ще се намали 2 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет апр 07, 2023 12:39 amdimitargk написа:
preslav: научих нещо полезно, благодаря. Това клоня да направя: свалям зида до гредата, след което я махам и слагам 20 - 25 см. пояс.

schuldiner: поктивът е на плоча, а подпокривното пространство няма да се ползва за нищо. Билната височина мисля от сегашната 3.8 м. да я сваля на 2 м. и наклонът ще се намали 2 пъти.
:goodman:

Тема "Дилема: как да направя новия покрив?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: