Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dimitargk - помощник
Здравейте, бихте ли ме посъветвали кой вид тухли са подходящи за надзид 75 см. тухен зид и 25 см. бетонен пояс, общо 1 метър. Гледах има на Поротерм с вертикални отвори, уж са и за носещи стени, Ytong имат някакви B5 / D 600 също носещи. Какво бихте ме посъветвали, че трябва да се използва?
brick - специалист
Като за такъв надзид и двата ти варианта стават, задължително с армиран бетонен пояс. (Иначе за носещи стени на 2,3-етажна къща и двата не стават.)

За D600 итонга - може да имаш трудности с намирането му в наличност по складовете. Ако избереш керамика с вертикални отвори, търси по-яки (дебелостенни, тежки, с по-ниски топлоизолационни показатели). Поротерм са марка на Винербергер, но това не е единственият производител, има и други.

Иначе най-здраво е с единични тухли, не задължително плътни (такива вече трудно се намират нови, но втора употреба са OK) - по складовете има единички с вертикални отвори. Но единички се зидат по-бавно, с много по-голям разход на разтвор и излиза по-скъпо.
dimitargk - помощник
ср апр 12, 2023 12:45 pmbrick написа:
Като за такъв надзид и двата ти варианта стават, задължително с армиран бетонен пояс. (Иначе за носещи стени на 2,3-етажна къща и двата не стават.)

За D600 итонга - може да имаш трудности с намирането му в наличност по складовете. Ако избереш керамика с вертикални отвори, търси по-яки (дебелостенни, тежки, с по-ниски топлоизолационни показатели). Поротерм са марка на Винербергер, но това не е единственият производител, има и други.

Иначе най-здраво е с единични тухли, не задължително плътни (такива вече трудно се намират нови, но втора употреба са OK) - по складовете има единички с вертикални отвори. Но единички се зидат по-бавно, с много по-голям разход на разтвор и излиза по-скъпо.
Благодаря! Старият зид ще се маха, защото е от кал, а той е с единички, но не искам да ползвам старите. По-скоро бих ги продал. Кой марки и видове са подходящи в случая? Питам, защото нищо не разбирам и да знам, ако майсторите се изтарикатят да ползват нещо неподходящо.

Тема "Вид тухли, подходящи за надзид?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: