• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav - майстор
Привет на всички напреднали и начинаещи бетонджии!
Налага се да забъркам сам около 1 кубик бетон. Положението е такова, че ако купя готов бетон ще трябва да се пренесе на ръце на около 100-тина метра по неравен при това терен. Дори и земновлажен да се вземе пак няма да ми стигне времето.
В крайна сметка съм решил да е сух бетон в торби по 25 кг. който да се разбърква на място с бетонобъркачка.
За сега намирам предложение за сух бетон БАУМИТ - Б20, но ме интересуват отзиви за този бетон или предложения за друга марка (производител).
Цената не е твърде определяща, важно е постоянството в качеството, да е в торби по 25 кг. и да се намира на пазара.
Баумит ме устройва като описание, но чух негативно мнение по отношение на чакъла, който се влага - не знам точно какво било, но не било чакъл.
Б20 е слаб бетон за моите цели, но съм се подготвил да добавя цимент, фибри и химия за водоплътност.
Очаквам мнения и препоръки.
torbalan - Дървен философ
А защо не си купиш цимент, пясък и филц?
Ще можеш да си го забъркаш такъв, какъвто искаш.

На Баумит готовия бетон е по-скоро за ремонтни дейности (когато ти трябва малко), отколкото за забъркване на кубици.
LazarGanev - "Велик майстор"
А провери ли вариантите за бетонпомпа?
preslav - майстор
Мислил съм го, но не ме устройва пренасянето и складирането на отделните съставки. Мястото е ограничено, а и премятането на чакъл с лопата не е от любимите ми мероприятия. Оделен въпрос е дозирането на отделните съставки, кой в лопати, кой в кофи, кой в колички, всеки дава някакви рецепти - не ми се експериментира.
Трябва човек да види терена и да си представи обема работа, който ще мине през моите ръце с евентуално един помощник. Там където могат да се стоварят съставките е път т.е. по най-бързия начин ще трябва да се освободи. Първо има 4-5 стъпала, по кито да слезеш, после крива пътека около 100 м. удобно междинно място за складиране около 4-5 квадрата. От това място в последствие всичко туй трябва отново да се товари в кофи (количка е неприложима), да се пренесе на десетина метра до бетонобъркачката и да се надяваме, че бетонобъркачката ще е на ръба на изкопа за да се излива направо, а не отново в кофи.
Предполагам вече е ясно как се пренасят и складират 0.39 кубика пясък + 0.79 кубика чакъл + 16 торби (25 кг.) цимент, ами ако сметките ми за кубиците готов бетон се окажат леко криви, как се притърчва за още 2-3 колички чакъл или пясък. Торбите могат да се редят на височина, площадката след тях остава чиста (относително по-чиста), носят се до бетонобъркачката на ръка, вероятността да се сбъркат пропорциите се минимизира защото като забъркаш първото бъркало и всяко следващо ти се вижда двойно по-трудно, респективно кофите са двойни, лопатите също, денонощието става 48 часа и т.н. "Особености на българското бетонобъркане".
Сега видях, че Лазар е питал за бетонпомпа - по права линия от пътя до мястото на изливане на бетона е около 120 м. пък и кой ще дойде с бетонпомпа на два пъти по 0.5 кубика.
В същност много ме устройва наемането на хамали за пренасянето на стотина торби по 25 кг. ама да не са тъмно зелени. То трябва да се каже, че и много хора не огат да се включат в мероприятието, по пътеките едвам минава бригадирска количка т.е. трима човека, но не повече - един товари количката, един бута, един разтоварва.
Последна промяна от preslav на пет авг 25, 2023 7:33 am, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
Постоянно качество и добавяне на туй-онуй + бъркане по 1-2 колички не ми изглежда реалистично. От торба 25кг излиза 12.5 л бетон. 80 торби по 12.5л = 1м3. Май по-добре бетонпомпа.
preslav - майстор
пет авг 25, 2023 7:32 amnikolson написа:
Постоянно качество и добавяне на туй-онуй + бъркане по 1-2 колички не ми изглежда реалистично. От торба 25кг излиза 12.5 л бетон. 80 торби по 12.5л = 1м3. Май по-добре бетонпомпа.
Да, с бетонпомпа е най-чисто, но вече писах за минимум 120 м. от пътя до изкопа. На всичкото отгоре нещата трябва да се случат на 2 етапа - първо да се залее трап с приблизителни размери 0.4 Х 0.6 Х 1 м., после (след дръпването на бетона) до него да се залее трап с приблизителни размери 0.4 Х 0.6 Х 2 м. Сумарно бетонът е дори под кубик, но се застраховам заради кривини на изкопа, неточности при сметките и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет авг 25, 2023 7:27 ampreslav написа:
пък и кой ще дойде с бетонпомпа на два пъти по 0.5 кубика.
Всеки, на когото платиш цената, която ти е обявил. Иди в 2-3 бетонови възела и питай какви са условията, може и да имат 120м маркуч. Другият вариант е този, който упражних аз вчера след обяд с един помощник - заляхме 10 стъпала в градината с 5 малки дози, бъркани на ръка (ти поне имаш бъркачка). Една доза е 3 чувала по 25кг чакъл, 2 чувала по 25кг пясък и една малка торна зелен цимент от Девня. Бетонът става перфектен, торбите са от близкия строителен магазин, пакетирани и с надписи "Валенсия"
Ал_ - специалист
Preslav, ако останеш на вариант "готова смес" - не съм ползвал, но съм чувал добри отзиви за rofix
Пресли, тия двамата искам да ги видя на обекта!
Ако свършат повече работа от мен, за 1 час, кифтетата и кибапчитата са за моя сметка
Ако не успеят, освен че ще го играят вестови и с празни джобове, ше ги изтипосам юнашки пред целия Форум. Мноо обичам да документирам за тая платформа, щото много юнаци, ма на терен все не се виждат.
MamaMy - майстор
Да се изходя и аз по темата. Веднъж ползвах готов сух "бетон" на Баумит. Е това нито е бетон, нито е лепило за теракота. Това са боклуци дето са ги смели на рампата от скъсани торби и са го пакетирали. Повече няма да се мина така. Взех го защото трябваше в службата да се уплътни една фуга и да се залепят плочки отгоре. Даже и за тази безотговорна работа не става. След изсъхване се рони като кал. В него нямаше и едно камъче. На цвят си беше кафяво. Абсолютен боклук. Милион пъти по-добре да се купи пясък и филц на чувалчета по 25кг. цимент от турския с твърдост 46. Дозирането в бетонарката супер лесно. 2 торби филц, 2 торби пясък и 1 торба цимент. Даваш по-скромно с водата. Почти земно-влажна смес. Това после ще е по-здраво и от мавзолея.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: