• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

В къщата си имам високо сервизно помещение (работилница). Височината на тавана му е около 5 м. Идеята ми е да го разделя с под (размерът е 2,30м х 3,00м), който да бъде изграден от дървени греди, лежащи на винкели. На 2,30 м върху зидарията има стоманобетонен пояс. В ъглите има и стоманобетонни колони. Прилагам скица с размери.

След ремонти по къщата ми останаха дървени греди със сечения 10х8 и 16х12. Искам да ги използвам за изграждане на гредоред, макар че не съм сигурен дали по-малкото сечение би ми свършило работа. И така, гредоредът трябва да лежи на някакъв метален профил (вероятно винкел), защото в бетонния пояс няма предвидени кухини, а къртенето в тухлената зидария ми се вижда неразумно.

Въпросът е дали някой би се наел да пресметне кои греди и какъв размер ъглов профил ще са ми необходими?
  • колко броя греди от единия или другия размер ще са ми необходими за посочената площ
  • гредите са с дължина 2,30 м.
  • върху гредите ще се коват дъски
  • върху новия таван ще се разполагат товари (стелажи, машини, шкафове, които ще са разпределени предимно по периферията и може да надхвърлят 1500 кг.
Необходими са ми сечението и броя на дървените греди, както и размера на профила, вкл. броя и размера на анкерните болтове за всяка страна. Честно казано, нямам никаква представа как се изчисляват тези неща, но пък се надявам със знамията и уменията си в други области, един ден и аз да сам своя принос във форума.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
В тези два на три метра ще има ли отвор/стълбище?
ср сеп 27, 2023 4:50 amn_a написа:
В тези два на три метра ще има ли отвор/стълбище?
Не, няма да има отвор за стълбище. Покрива се всичко. На получените две нови помещения ще се изградят самостоятелни входове. Има такава възможност.
BLUEPUPIL - майстор
1..4бр. ГВ двойно „Т“ или кухи профили колонки,
покрай стените, анкерирани в пода и пояса;
2..2бр. ГВ двойно „Т“ греди х 3м;
3.. Пей сърце, безгрижно!

Прикачен файл:
1.png

Прикачен файл:
2.png
ср сеп 27, 2023 11:49 amBLUEPUPIL написа:
1..4бр. ГВ двойно „Т“ или кухи профили колонки,
покрай стените, анкерирани в пода и пояса;
2..2бр. ГВ двойно „Т“ греди х 3м;
3.. Пей сърце, безгрижно!
Благодаря за вниманието, макар че така поднесена информацията не е особено полезна. Защо изобщо е необходимо хоризонталните профили да лежат на вертикални греди? Не може ли да се анкетират направо към пояса? Както казах, пояса лежи на стоманобетонни колони.

Освен това, така дадени снимките могат да дадат на човек идеи, но без размери на профилите за конкретното помещение, от тези снимки няма особен смисъл. Подобни конструкции могат да се видят във всяко едно хале, суперма4кет, строителен магазин. Но какво ме ползва това?
BLUEPUPIL - майстор
ср сеп 27, 2023 12:43 pmРосен Червенски написа:
Благодаря за вниманието, макар че така поднесена информацията не е особено полезна.
=D>
Последна промяна от BLUEPUPIL на ср сеп 27, 2023 2:21 pm, променено общо 1 път.
BLUEPUPIL - майстор
Защо изобщо е необходимо хоризонталните профили да лежат на вертикални греди? Не може ли да се анкетират направо към пояса? Както казах, пояса лежи на стоманобетонни колони.
1..Размери и армировка (напречно сечение) на пояса?
2..Клас бетон?
3..Характеристики на анкерите?
4..Кой поема отговорността при частично излизане на анкер при земетръс?
Освен това, така дадени снимките могат да дадат на човек идеи, но без размери на профилите за конкретното помещение, от тези снимки няма особен смисъл. Подобни конструкции могат да се видят във всяко едно хале, суперма4кет, строителен магазин. Но какво ме ползва това?
Искаш някой да ти свърши определен тип работа
и да носи професионална отговорност?
Обърни се към колега!
Иначе:
5.Чертеж, паказващ позицията на ст. греди?
6..Товар на м2+ местоположението на тежки съсредоточени товари?
7..Вид стоманен профил (ГВ или СО; двойно „Т“ или правоъгълна „кутия“)?
8..Връзка на дървените греди със стоманените (позиция и диаметър на отвори)?
9..Колко провисване искаш на тези 3м
за ст. греди 2,1.5,1см?
размерите на профилите
са функция от отговорите на горните 9 въпроса.
:wink:
ср сеп 27, 2023 2:20 pmBLUEPUPIL написа:
Искаш някой да ти свърши определен тип работа
и да носи професионална отговорност?
Обърни се към колега!
Искам да обменя опит с хора, които вече са правили нещо подобно. Нямам нищо против и съветите на специалисти, които да ми помогнат да се ориентирам в каква посока да се движа. Ако беше въпроса да търся конструктор срещу заплащане, не е необходимо да ми бъде подсказвано. Оправям се добре с търсачките в интернет.

Освен това, мога да отговоря на всеки един от деветте ви въпроса, но имам чувството, че ще бъде загуба на време. Едва ли ще получа конкретен отговор от вас. По-скоро ще последват нови девет въпроса плюс жлъчни коментари по отношение на проектната документация. Така че ще си спестя усилието.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб сеп 30, 2023 12:37 pmРосен Червенски написа:

Освен това, мога да отговоря на всеки един от деветте ви въпроса, но имам чувството, че ще бъде загуба на време. Едва ли ще получа конкретен отговор от вас. По-скоро ще последват нови девет въпроса плюс жлъчни коментари по отношение на проектната документация. Така че ще си спестя усилието.
Изображение
schuldiner - майстор
Е, ти много се напрегна. Професионалист трябва да ти отговори точно така :) Още повече ако му прегледаш постовете на Блу, сигурно ще има каквото търсиш.
Аз не съм чак инж, но опитно - 12х16 на 2,30 м и единична греда ще носи тон-тон и половина. Ама за под/конструкция трябва да са пет или шест на късата страна, с напречни от 10х8, може и легнали. А като не ти харесва да къртиш тухлите, не знам как ще успееш да ги положиш върху пояса. Ако не си ги сложил върху пояса, не е важно какво е сечението на гредите, а колко носи на срязване анкерът на "винкела". Не е много, предвид китайският му произход и неясните способности на монтажника :-D

Аз бих нанизал гредите през зида - не само да разкъртя 5-6 см, ами през тухлите спокойно да минава всяка греда, за да се нивелира. Значи пет дупки за 12х16 с малко аванс. В отсрещния зид може и по 5 см. Товарът се носи от пояса/колоните, а фиксирането е в анкерираните винкели. Макар да е по-лесно с 5х10 ребра и къси /10 см/ анкери осмица, ама, да повторя, с правилен монтаж.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за изчисляване на ъглов профил за гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: